Yazılım mühendisliği, kullanıcı gereksinimlerini analiz etme ve ardından bu gereksinimleri karşılayacak yazılım uygulamasını tasarlama, oluşturma ve test etme sürecidir.
Bir Yazılım Mühendisi Tam Olarak Ne Yapar?

Bir yazılım mühendisinde bulunması gereken özellikleri ve bir yazılımcının neler yaptığını merak ediyorsanız, cevabını aşağıdaki listede bulabilirsiniz:
- İyi bir programcı olmalı, veri yapıları ve algoritmalar konusunda bilgili olmalıdır.
- Birden fazla programlama dilinde akıcı olmalıdır.
- Çeşitli tasarım yaklaşımlarına aşina olmalıdır.
- Yazılım işlemlerinin uygulanabilirliğini problem tanımlama, değerlendirme, analiz ve çözüm geliştirme yoluyla tanımlamaktan sorumludur.
- Akış şemaları, diyagramlar, belgeler, düzenler, kod yorumları vb. geliştirerek çözümleri belgeler.
- Yazılım geliştirme standartlarını takip ederek çözüm geliştirir.
- Sistem analizi çalışmasını tamamlayarak operasyonları iyileştirir ve verimsiz prosedür ve politikalar için önerilerde bulunur.
- Satıcılardan ilgili verileri aldıktan sonra lisanslar.
- Ürünleri test eder ve onaylar.
- Hizmet ve geliştirme konularının toplanması, analizi ve özetlenmesi yoluyla ilgili verileri sağlar.
Bir yazılım mühendisinde bulunması gereken özellikleri ve bir yazılımcının tam olarak neler yaptığını yukarıdaki listede sıraladık.
Şimdi yazılım mühendisliği ile ilgili en merak edilen 2 soruyu cevaplayalım.
1. Yazılım mühendisliği için matematik şart mı?
Çoğu yazılım mühendisliği görevi için matematik gerekli olmasa da, matematikte iyi bir donanıma sahip olmanız, kod yazarken size yarar sağlayacaktır. Temel cebir bilgisi ve güçlü problem çözme becerilerine sahip olursanız, mantık ve algoritmik işlemlerle kodlar arasında ilişki kurmayı basitleştirebilirsiniz.
2. Yazılım mühendisliği için hangi dersler önemli?
- Bilgisayar Programlama
- Matematik
- Nümerik Analiz
- İstatistik
- Veri Yapıları ve Algoritmalar
- Program tasarımı
- Bilgisayar Sistemleri Analizi
- Donanımın Temelleri
- Ağ Oluşturma
- Bilgisayar Mimarisi
- Bilgisayarla İlgili Akademik Beceriler
Yazılım Mühendisleri İçin Neden Artan Bir Talep Var?

Yazılım mühendisi ve geliştirici iş pozisyonları, Glassdoor’un 2019’da en çok talep gören 10 teknoloji işi listesinin başında geliyordu.
Yazılım mühendislerine olan talep, yeni teknolojilerle ilişkilidir. Rapora göre, geçen yıl blockchain’in patlaması, blockchain becerilerine sahip yazılım mühendislerine ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur.
Glassdoor’un Economic Research Blog’una göre ise, çoğu şirket rekabetçi kalmaya çalışıyor ve bu da tüm sektörlerde teknolojiye daha büyük bir yatırımla sonuçlanıyor. Daha fazla şirket teknoloji şirketine dönüşmeye çalışırken, yazılımı planlamak, yönetmek ve başlatmak için bu sektörlerde (perakende, finans, üretim vb.) yazılım mühendislerine ihtiyaç duyuluyor.
Yazılım Mühendislerinin Seçebileceği İşler Nelerdir?

Yazılım mühendisleri bir dizi farklı kariyer yolu arasından seçim yapabilir.
Hired raporuna göre, işte en popüler dokuz yazılım mühendisliği işi ve bunların yıldan yıla büyüme oranları.
- Blockchain engineer (%517)
- Security engineer (%132)
- Embedded engineer (%76)
- Data engineer (%38)
- Back end engineer (%33)
- Machine learning engineer (% 27)
- Mobile engineer (% 15)
- Full stack engineer (% 7)
- Front end engineer (% 4)
Yazılım Mühendisliği İçin En İyi Programlama Dilleri veya Diğer Beceriler Nelerdir?
Yazılım mühendisleri tipik olarak yazılım mühendisliği veya bilgi teknolojisi alanında en az bir lisans derecesine sahiptir. Alanındakiler genellikle yazılım geliştirme konusunda bilgilidir ve Python, Java ve C ++ gibi çeşitli programlama dilleriyle çalışma konusunda kapsamlı deneyime sahiptir.
LinkedIn tarafından hazırlanan bir rapora göre, yazılım mühendisleri için 2019’da en hızlı büyüyen beceriler arasında Flutter, Android tasarımı, NUXT.JS, sürekli entegrasyon, geliştirme ve açısal malzeme ile ilgili deneyim yer alır.
Yönetim pozisyonlarındaki yazılım mühendisleri veya yönetim seviyesine ulaşmaya çalışanlar için ise, sosyal beceriler giderek daha önemli hale geliyor. LinkedIn raporu, yüksek performanslı ekipleri beslemek için yazılım mühendisliği yöneticilerinin becerilerinin; insan yönetimi, liderlik, ekip yönetimi, ekip oluşturma ve stratejik planlamayı içermesi gerektiğini vurguluyor.
Yazılım Mühendisi Olmak İçin Uygulamanız Gereken 10 Adım

Yazılım mühendisliği dinamik bir meslektir. Bu nedenle, yeni teknolojiler geliştikçe benimsenmelidir. Değişen bir doğası olduğu için, bilişime birçok farklı giriş noktası vardır. Ancak bunu başarmanın tek bir yolu yoktur.
İşte profesyonel bir yazılım mühendisi olmak için atmanız gereken 10 adım:
1. Nihai Hedefiniz Hakkında Açık Olun
Yeni bir kariyere başlamak kolay olmasa da yazılım mühendisi olmak istiyorsanız, aşağıdaki gibi net bir hedefiniz olmalıdır:
- Kariyerimi bir yazılım mühendisi olarak geliştirmek istiyorum
- Bir BT şirketinde yazılım mühendisi olarak çalışmak istiyorum.
- Takım üyesi olarak çalışmak ve bunun için iyi para kazanmak istiyorum.
2. Öğrenmek İçin Bir Dil Seçin
Yazılım mühendisliği yalnızca kodlamaya odaklanmaz. Ancak, en az birkaç dil bilmeli ve bunların nasıl işleyeceğine dair daha derin bir anlayışa sahip olmalısın. Hangi dillerin en yararlı olduğu konusunda ortak bir fikir birliği yoktur.
Aşağıda bazı popüler programlama dillerinin listesine göz atabilirsiniz:
- Python
- JavaScript
- C #
- C ++
- Ruby
- Java
3. Bilgisayar Bilimleri veya İlgili Bir Alanda Derece Kazanın
Önce bilgisayar bilimleri veya ilgili bir alanda bir derece kazanmalısınız. Kariyerinize yazılım mühendisi olarak başlamak için en az bir lisans derecesine sahip olmanız gerekir.
Bilgisayar bilimlerinde uzmanlaşmak, size yazılım tasarlamanız için en yararlı arka planı sunacaktır. Geleneksel bilgisayar bilimi ile ilgili alacağınız bir lisans sağladığı teorik bilgi sizi buna en iyi şekilde hazırlar.
4. Pratik yapın
Tüm eğitim kurumları, başarınız için önemli olabilecek teorik kavramlar ve düşünme yolları sağlar. Bununla birlikte, ne kadar para kazanacağınız, yazılım bilginizi ne kadar uygulayabildiğinizle doğru orantılı olacaktır. Bu yüzden pratiğe odaklanmanız gerekir.
Peki pratiğinizi geliştirmeniz için ne yapmanız gerekir?
- StackOverflow, geliştiriciler için en güvenilir soru – cevap web sitesidir. Geliştirmek istediğiniz teknolojiye, sorun alanına veya dile göre arama yapmanızı sağlar.
- CodinGame ve CodeWars gibi siteler, becerilerinizi test etmenize yardımcı olan binlerce programlama çözümü sunar.
5. Deneyimli Geliştiriciler Tarafından Yazılan Kodları Okuyun
Yazılım mühendisi olmanın bir başka yararlı yönü, başkalarının kodlarının nasıl okunacağını öğrenmektir. GitHub gibi siteleri ziyaret ederek ve belgelere bakarak bunu kolayca yapabilirsiniz.
Bununla birlikte, bazen dokümantasyon yanlış gidebilir, ancak bu sitelerdeki kaynak kodlarının çoğu doğrudur. Bu nedenle, bu kodu okumayı öğrenerek belirli bir programın nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz.
6. Bir Yazılım Mühendisleri Topluluğu Bulun
Bir yazılım mühendisi olarak sizi başarıya götürecek bir topluluk bulmanız gerekir. Bu topluluğu bulduğunuzda, benzer düşünen insanlardan oluşan bir toplulukla çevrili olduğunuzdan, otomatik bir destek sisteminiz olur. Gerçek dünyadaki bir yazılım mühendisliği topluluğu, öğrenmenizi nereye odaklayacağınız konusunda size rehberlik eder. Meetup gibi siteler, diğer profesyonelleri bulmak için ideal bir seçimdir.
7. Proje Oluşturun
Pratik deneyim gibisi yoktur. Bu yüzden rahat olduğunuz bir dilde projeler oluşturmaya başlamalısınız. Bunu yaparak, sadece öğrenmenizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel bir işveren de bulabilirsiniz. Kod yazmak, proje oluşturmak vb. öğrendikçe, profesyonel ağınızı yavaş yavaş oluşturursunuz.
8. Ön Görüşme Becerilerinizde Ustalaşın
İşe alımınız için hayati bir rol oynadığı için özgeçmişinize odaklanmanız gerekir. Bu yüzden üç şeyde ustalaşmanız gerekecek: Özgeçmiş, ön yazı ve çevrimiçi varlığınız. İK yöneticileri, becerilerinizin ve deneyimlerinizin anlık görüntüsünü almak için hala bu 3 kurala bakar.
9. İş Görüşmenizi Yapın
Nihayet iş görüşmesi ile yüzleşmenin zamanı geldi. Çoğu BT şirketi, genellikle internet üzerinden evde yapılan bir tarama görüşmesi ile işe başlar. Bundan sonra bir telefon görüşmesi yapmanız gerekir. Her iki görüşmeyi de başarıyla geçerseniz, yerinde görüşmeye davet edilirsiniz.
Indeed’e göre, bir yazılım mühendisinin bir iş görüşmesi sırasında bekleyebileceği sorular aşağıdakileri içerir:
- Geçmişte hangi programlama dillerini kullandınız? En iyi iki programlama diliniz hangisi?
- Günlük olarak ne kadar kodlama yapabilirsiniz? Günlük olarak kod yazmıyorsanız, rolünüzde tipik olan nedir?
- Başlangıç ortamında ne kadar rahatsınız?
- Daha köklü bir şirkette çalışmayı mı tercih edersiniz?
- Harika bir yazılım mühendisini kötü olandan ayıran nedir? Bu niteliklere sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?
- Başka bir ekip üyesinin kodunu incelerken bakılması veya kontrol edilmesi gereken en önemli şey nedir?
- Sizce iyi yazılım mühendisliğinin ilkeleri nelerdir? Herkesin uyması gereken bazı temel ilkeler nelerdir?
- Gerekirse, ölçeklenebilir uygulamalar tasarlama konusunda nasıl hareket edersiniz?
10. İş Teklifini Kabul Edin
Mülakatları başarıyla tamamladıktan ve becerilerinizi gösterdikten sonra, muhtemelen bir iş teklifi alacaksınız. Kariyerinizi geliştirmenize yardımcı olması için en iyisini seçin.
Yukarıda sizin için yazılım mühendisliği nedir, yazılım mühendisi olmak için neler yapmanız gerekir vb.birçok sorunun cevabını paylaşmaya çalıştık. Siz kariyerinize yazılım mühendisi olarak mı başlamak istiyorsunuz? Yorum bölümünde bize yazın, içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.