Wix vs. Wordpress
Bu yazımızda internet reklamlarında, hatta televizyon reklamlarında sık sık gördüğünüz Wix ile en popüler CMS sistemi WordPress’i ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Yazıyı okumayı bitirdiğinizde “hangi sistemi kullanarak sitemi kurmalıyım?” Sorusuna cevap verebileceksiniz.
En kısa tabiri ile Wix; dünya üzerinde milyonlarca site tarafından kullanılan, web site kurma ve yayınlama aracıdır. Hiçbir kodlama bilgisi olmadan, sadece sürükle bırak yaparak kısa zaman içinde web sitenizi ücretsiz kurabilirsiniz.
Wix kullanarak birçok konu ve sektörde site kurmanız mümkündür. Wix ile kişisel bir blog, kurumsal bir firma sitesi, hatta sanal bir mağaza bile kurabilirsiniz.
Öncelikle belirtmek isteriz ki Wix zannettiğiniz gibi %100 ücretsiz bir sistem değil. Daha evvel başka yazılarımızda da belirttiğimiz üzere “eğer ortada güzel bir hizmet var ama ücret yok ise muhtemelen ürün sizsiniz” Wix sisteminde de durum aynen böyle. Ücretsiz paketlerin TAMAMI siteniz içerisinde reklam yayınlamanıza izin vermeniz halinde kullanılabilmekte.
Yukarıdaki paragrafı okuduktan sonra “aman canım ne var bunda? Reklam yayınlarsa yayınlasınlar, cebimden para çıkmıyor ya” diyebilirsiniz. Ama unutmayın ki; sitenizde yayınlanacak olan reklamların birçoğu sektörünüzden firmalara ait olacak. Örneğin Wix ile bir “evden eve nakliyat” sitesi kurdu iseniz muhtemelen sitenizde rakibiniz olan “evden eve nakliyat firmaları” ile ilgili reklamlar yayınlanacak. Bir market açıp, girişine yirmi metre ilerideki başka bir marketin reklam tabelasını diktiğinizi düşünün… Durum aynen böyle… Üstelik sadece marketin girişinde reklam tabelası olsa iyi. Her reyonda, hatta her ürünün altında rakibinize ait reklamlar olacak. Sizce müşterileriniz sizi ne kadar ciddiye alır?
“Tek rakibim Türk Hava Yolları” diyen, “isterse yan komşu dükkan benim sitede reklam versin, satışlarıma zerre etki etmez” fikrinde olan müteşebbislere de kötü bir haberimiz var. Söz konusu ücretsiz paketlerde kullanabileceğiniz domain adresleri “xxxx.wix.com/siteadi” şeklinde. Somutlaştırmak gerekirse “ara bul sokak, numara kapının üzerinde” deyimi yerinde olacaktır. Zira bu domaini kimsenin aklında tutma şansı, hatta tarayıcıya doğru girme şansı yok.
Elbette Wix’te bizim düşündüğümüzü düşünmüş ve sitesinde reklam yayınlamak istemeyen, kendine ait domain adresi kullanmak isteyen müşteriler için “düşük bütçeli” web sitesi paketlerini satışa sunmuş. “Düşük bütçeli” ibaresini özellikle tırnak içine aldık çünkü fiyatlar el yakıyor.
Örneğin; aylık 10 TL ödemesi olan ama senelik 120 TL ödemeniz gereken en düşük pakette bile reklam gösterimi yapmanız gerekiyor. Evet bu pakette kendinize ait bir domain adresi kullanabiliyorsunuz fakat Wix platformuna ilişkin reklamları yayınlamak zorundasınız.
Reklamsız en küçük Wix paketinin aylık ödemesi ise 17,50 T.L. tutarında. Yani Yıllık 210 T.L. Üstelik 2 GB bandwith ve 3 GB depolama alanı gibi çok düşük özelliklere sahip. Ayrıca unutmamalısınız ki gelecek sene Wix üyeliğinize son vermek isterseniz ne sitenizin bir yedeğini alıp farklı bir platformda yayınlayabilirsiniz, ne de domain adresinizi farklı bir hesaba transfer edebilirsiniz. En basit tabiri ile anlatmak gerekir ise “paranız ile köle olmak” deyimi tam yerinde olacaktır.
Diyelim ki “tamam, ben ömür boyu Wix’e para ödemeye razıyım. Yeter ki adam gibi bir sitem olsun” dediniz. Yıllık 600 Lira karşılığı sadece 20 GB depolama alanı veren ve ömür boyu size ait olmayan bir sitenin sahibi olacaksınız. Üstelik gelecek sene kaç para ödeyerek yenileyeceğiniz de muamma…
Tabi bu bahsettiklerimizin tamamı maalesef ki sadece normal bir web sitesi için geçerli fiyatlar. Eğer bir e-ticaret sitesi kurup da ürün satmak isterseniz üzülerek belirtmeliyiz ki durum daha da vahim. Malum e-ticaret sitelerinde ürünü sattıran şey kuşkusuz görsel materyaldir. Yılda 900 T.L. ödediğiniz ve gelecek yıl kaç para ödeyeceğinizin belli olmadığı en yüksek özellikli paketin dahi 50GB barındırma alanı bulunmakta. Yani öyle “binlerce ürün eklerim, o ürünlerden günde 10 tane satsam bana yeter” hayalini boşuna kurmayın. Çünkü, karşımızdaki platform bize binlerce ürün eklemek için yeterli alan sunmuyor. Ayrıca xml desteği sunmadığı için popüler tedarikçilerden ürün çekip “drop shipping” yapma gibi bir şansınız da yok.
Sanal mağaza kurmak için bir başka dezavantaj ise ödeme sistemi desteği. Wix şu an sadece yabancı ödeme sistemlerini desteklediğinden dolayı ,“sıfır komisyon” mottosu ile reklam yapmasına rağmen, bu slogan tüketiciyi yanıltmaktan öteye gitmiyor. Çünkü destek verdiği yabancı ödeme sistemlerinden alışveriş yapmak isteyen müşterinizin; öncelikle kullandığı kart yurtdışı alışveriş işlemlerine açık olmak zorunda. PayTR, IYZCO gibi ülkemizde popüler olan ödeme sistemlerine destek vermeyen Wix’e kendi sanal POS‘unuzu eklemeniz de dolayısı ile imkansız.
Yani özetle yılda 900 Lira ödemenize rağmen aslında tam anlamı ile ihtiyaçlarınızı karşılayan bir e-ticaret sitesi sahibi olamıyorsunuz.
Özetin özetini altını çizerek anlatmak gerekirse; Wix aslında ücretsiz bir sistem değil, hatta hatırı sayılır bir meblağ ödemeyi kabul etseniz bile tam anlamı ile ihtiyaçlarınızı karşılayan ve tamamen size ait olan bir site sahibi olamıyorsunuz.
Tartışmasız dünyanın en çok kullanılan açık kaynak kodlu CMS sistemlerinden biri olan WordPress’i daha evvelki yazılarımızda defalarca anlattık. Ayrıntılı bilgi sahibi olabilmek için sitenin sağ üst kısmına “WordPress nedir” yazarak bloğumuzda küçük bir gezinti yapabilirsiniz. Ama bu yazımızda da kısaca değinelim.
WordPress; dünya üzerindeki on binlerce yazılımcı tarafından sürekli geliştirilen, nerede ise her ay en az bir tane güncelleme yayınlayan, istediğiniz zaman istediğiniz hosting şirketine taşıyabileceğiniz, dilediğiniz domain adresini kullanabileceğiniz, %100 ücretsiz bir web scriptidir. Ayrıca dünya üzerinde birçok geliştiricisinin olması nedeni ile istediğiniz tema ve uygulamalara erişmek de oldukça kolaydır.
WordPress ile kurumsal bir site kurabileceğiniz gibi e-ticaret siteleri de kurmanız mümkündür. Üstelik e-ticaret sitesi kurmak istediğinizde PayTR, IYZCO gibi ödeme sistemlerinin kendi sitelerinde yayınladığı ücretsiz modülleri dakikalar içinde kurarak ödeme alabilirsiniz. Ya da çalıştığınız bankaya ait sanal pos modülünün ücretli veya ücretsiz versiyonlarını internet üzerinde bulabilirsiniz.
Daha açıklayıcı olsun diye Wix ve WordPress arasındaki farkları madde madde yazmakta fayda görüyoruz.
Sanıyoruz ki Wix ve WordPress arasındaki farkları anlatmak için verdiğimiz örnekler yeterli gelmiştir. Tekrar belirtmek isteriz ki amacımız bir platformu yermek ya da diğerini yüceltmek değildir. Sadece web dünyasına ilgi duyan, kendi sitesinin sahibi olmak isteyen, nereden başlayacağına henüz karar verememiş olan kişilere en doğru yolu göstermektir.
Umarız ki web dünyasına adım atarken “Wix mi, WordPress mi?” sorusuna bu yazımızı okuyarak karar vermişsinizdir. Web teknolojileri hakkında temel ve ileri seviye tüm bilgiler için bloğumuzu takip edebilir, merak ettiğiniz konuları site içerisinde arama yaparak okuyabilirsiniz.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
Çok haklısınız hepsini denedim gördüm