Sanal gerçeklik yani virtual reality (VR), günlük yaşamımızın içindeki normal gerçekliğin yerini alan, bilgisayar tarafından oluşturulan üç boyutlu ortamları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. VR ortamları, kullanıcıların etkileşimde bulunması ve keşfetmesi için üç boyutlu olan simüle edilmiş bir dünya sağlar.
Daha önce sanal gerçeklik konusunda hiçbir şey duymadıysanız, bu durum size biraz şaşırtıcı gelebilir.
Fakat muhtemelen çoğunuz, zaten sanal gerçeklik oyunlarını deneyimlemişsinizdir.
Örneği oyun sektörü ile ilgili verdiğimize bakmayın, sanal gerçeklik teknolojisi sadece oyun sektörü ile kısıtlı bir alan değildir. Tıp, mühendislik ve bilim gibi alanlarda eğitim ve öğretim için de giderek artan bir öneme sahiptir.
Microsoft, Sony, Google, Facebook, Apple ve Samsung dahil olmak üzere dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden bazılarının, VR ekipman ve uygulamaları geliştirmek için yoğun bir şekilde harcama yaptığı düşünülürse, VR teknolojisi gelecekte çok fazla sektöre girecek demektir.
Şimdi adım adım o sektörlerden bazılarını inceleyelim.
Haydi başlayalım!
1. Otomotiv
VR (Virtual reality), mühendislerin ve tasarımcıların pahalı prototipleri devreye almadan önce, bir aracın görünümünü ve yapımını kolayca denemelerine olanak tanır.
BMW ve Jaguar Land Rover gibi markalar, parçaları fiziksel olarak imal etmek için herhangi bir para harcanmadan önce erken tasarım ve mühendislik incelemeleri yapmak için zaten VR kullanıyor. Bu işlevleri sayesinde VR, araç hattı başına üretilen prototip sayısını azaltarak otomotiv endüstrisini milyonlarca maliyetten kurtaracak gibi duruyor.
2. Sağlık
Sanal gerçekliğin önemli bir etkiye sahip olabileceği önemli bir sektör de sağlık sektörüdür.
Nasıl mı?
Sağlık uzmanları artık kendilerini gerçek vücutlar üzerinde çalışmaya hazırlamak için sanal modeller kullanıyor. Hatta VR, yanık yaralanmalarında ağrı kesici olarak bile kullanılıyor.
Anksiyete tedavisinde özellikle etkili olduğu düşünülen sanal gerçeklik, gelecekte ruh sağlığı sorunları için de bir tedavi olarak da kullanılabilir.
3. Perakende
Online alışverişle ilgili en önemli sorunlardan biri, istediğiniz kıyafetleri satın almadan önce deneyimleyememenizdir. Fakat VR’deki vücut tarama teknolojisi ile yakında bu sorun çözülecek gibi duruyor. Bu teknoloji sayesinde, sanal dünyadaki kıyafetlerin üzerinizde nasıl görüneceğini deneyimleyebileceksiniz.
4. Turizm
Tatile çıkmadan önce tatile gideceğiniz yeri deneyimleyebileceğinizi hayal edin.
Nasıl? Kulağa hoş geliyor değil mi?
Çok yakın bir zamanda VR, size bu deneyimi sunacak. Bu sayede kendi evinizin rahatlığında dünyayı dolaşabileceksiniz.
Oteller ve restoranlar, rehberli sanal turlara çıkmanızı sağlamak için VR üzerinde sıkı çalışmalar yapmaya devam ediyor.
5. Emlak
Ev mi kiralayacaksınız ya da güzel bir yazlık mı almak istiyorsunuz? Artık emlakçı emlakçı dolaşıp hafta sonunuzu feda etmenize gerek yok.Matterport gibi bu sektöre öncülük eden firmalar, insanların rahatlığı için tarama donanımlarını kullanarak binlerce evi taramış durumda. Emlak sektöründeki VR deneyimi sayesinde, istediğiniz mülkleri çevrimiçi olarak keşfedebileceksiniz.
6. Mimari
VR, mimarların çalışmalarını tasarlama ve deneme şeklini yavaş yavaş değiştirmeye başladı. VR, sadece bir binanın veya mekanın nasıl görüneceğini değil, nasıl hissettireceğini de görmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede ev sahipleri, alanı fiziksel olarak inşa edilmeden önce deneyimleyip gerçek zamanlı değişiklikler yapabiliyor. Bu da müşteri ve mimar için zamandan ve paradan tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda projenin tamamlanmasıyla ilgili memnuniyeti de artırıyor.
Mimarlar yıllardır 3D modeller kullanıyor, ancak Iris VR gibi sürükleyici araçlar kullanmak, onların alanı mümkün olan en derin düzeyde anlamalarını ve keşfetmelerini sağlıyor.
7. Kumar
VR tüm sektörleri etkilediği gibi çevrimiçi kumarhane sektörünü de etkiledi. Örneğin, Poker VR ile VR’de çok oyunculu poker oynayabiliyorsunuz. Bu kullanıcılara, diğer oyuncularla konuşabildikleri ve vücut dillerini okuyabildikleri için gerçek bir kumarhanede olmak gibi hissettiriyor.
8. İşe Alım
Gelecekte, sanal ortamlar işe alım konusundaki değerlendirme ve mülakatların yerini alabilir. Bu hem işveren hem de potansiyel çalışanlar için maliyet ve zaman tasarrufu sağlar. Lloyds Banking Group, 2017’deki işe alımları için bir VR çalışması başlattı bile.
9. Eğlence
VR, eğlence endüstrisinde deneyimleri ve karakterlerle olan duygusal bağınızı artırmak için kullanılıyor. Örneğin Disney Movies VR, kullanıcıyı kırmızı halı etkinliklerine ve ‘The Jungle Book’ oyuncularıyla röportaja götürebiliyor.
10. Eğitim
VR, öğrencilerin sürükleyici ve deneyimsel bir şekilde öğrenmelerini sağlayarak eğitimde devrim yaratabilir. Unimersiv, kullanıcıların Antik Roma’da bir tur atmasına, insan beynini keşfetmesine ve Titanik’e binmesine olanak tanıyan uygulamalara sahiptir.
ImmersiveVREducation da bu doğrultuda, insanların dünyanın dört bir yanındaki öğretim görevlilerinden bilgiler öğrenebilecekleri “Engage” ürünleriyle, bir VR sınıfı / toplantı odası alanı inşa ediyor.
11. Spor
Canlı spor etkinliklerinin izlenmesi konusunda uzmanlaşmış birkaç VR şirketi, spor müsabakalarının izlenme şeklini zaten değiştirdi. Örneğin, VR’de NBA, NFL ve diğer etkinlikleri izleyebilirsiniz. LiveLikeVR gibi şirketler, yayıncıların ve spor takımlarının mobil VR üzerinde canlı spor izleme deneyimleri sunmasına olanak tanır.
Bu, mekana seyahat edemeyen veya sporları müsabakalarını şahsen izlemek için bilet bulamayan kişilere, canlı spor etkinliklerini kaçırmamaları için harika bir yol sunar.
BT Sport, UEFA Şampiyonlar Ligi finalini YouTube ve BT VR uygulaması üzerinden 360 derece VR ile ücretsiz olarak yayınladı. Bu şekilde kullanıcılar, maçı sanki oradaymış gibi stadyumun çeşitli yerlerinden izleyebildi.
Yukarıda örneklerini verdiğimiz bu girişimler, gelecekte sporların izlenme şeklini değiştirmeye yardımcı olacaktır.
12. Sanat ve Tasarım
VR ile sadece gerçek boyutlu sanat eserleri yaratmakla kalmaz, sanatın içinde de olabilirsiniz. VR’da sanat yaratmak için en iyi bilinen uygulama Tiltbrush’tır. MasterpieceVR ile sanal 3 boyutlu modeller ve heykeller de yapabilirsiniz.
13. Etkinlik ve Konferanslar
VR, organizatörlerin daha fazla kişiyi yüz yüze etkinliklere davet etmesi için alternatif bir yol sağlar. Örneğin, Paul McCartney, Google Cardboard kulaklığına bağlı bir sanal gerçeklik uygulaması aracılığıyla 360 derecelik bir konser kaydı yayınladı.
Bunun dışında etkinlik sektöründe VR, sanal konferans katılımını sağlamak için de benzer bir şekilde kullanılabilir.
14. Sağlıklı Yaşam ve Meditasyon
Sağlıklı yaşam ve meditasyonun popülaritesinin artmasıyla birlikte, kullanıcıların kendilerini meditatif bir alana sokmalarını sağlayan VR uygulamalarının olması da kaçınılmazdı. Guided Meditation VR, bu konuda en popüler olanlardan biridir. Kullanıcılar, rahatlatıcı müzik eşliğinde rehberli bir meditasyon dinlerken, 360 derece güzel görüntülerle çevreler.
15. Haberler
VR’de artık haberleri ve belgeselleri de izleyebilirsiniz. New York Times bu alana çoktan girdi ve diğer medya kuruluşlarının onlara katılması sadece an meselesi. NYTVR uygulamasında, hikayeleri sadece dinlemek yerine, hikayeyi anlatan gazetecinin karşısında duruyormuş gibi deneyimleyebilirsiniz.
16. Sinema
Sinema sanal gerçeklik teknolojisinin birincil kullanımlarından biridir. VR ile 3D filmlerin keyfini çıkarabilir, Oculus Cinema gibi uygulamalarla film deneyimlerine daha da derinden dalabilirsiniz. Filmleri devasa bir sanal ekranda, filmin içindeymiş gibi görüntü ve ses efektleriyle çevrili olarak izleyebilirsiniz.
17. Oyun
VR teknolojisi, oyuncuları neredeyse fiziki dünya kadar gerçekçi bir dünyaya çeker ve oyun etkileşimini yeni zirvelere çıkarır. Oyuncular, ekranda bir yarış arabası simülasyonu izlemek yerine, artık gerçekten direksiyonun arkasındaymış gibi hissedecekleri kadar gerçekçi bir yarış simülasyonunun keyfini çıkarabilirler.
Yukarıda sizin için VR’nin kullanıldığı sektörlerden bazılarını listeledik. VR’nin gelecekte iş yerinizi, hobilerinizi ve sosyal yaşamınızı etkilemesi muhtemeldir ve bu düşündüğünüzden daha erken olacaktır. VR olanakları sonsuzdur. Sanal gerçekliğin yerini alamayacağı tek şey yemek yemek ve uyumaktır. O da şimdilik…
Siz sanal gerçekliğin sektörel kullanımı hakkında hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
Basit ve etkili bir şekilde anlatım için ve verilen emek için teşekkür ederim