Tek bir sunucuda birden çok kullanıcı hesabının bulunduğu shared hosting, tüm sunucunun tek sahibi olduğunuz dedicated hosting ya da tek bir sunucunun, birden çok sanal sunucuya bölündüğü VPS… Hangisi sizin için daha uygun?
VPS: Virtual Private Server (Sanal Özel Sunucu) Nedir? sorusuna gelmeden önce konuşmamız gereken birkaç başlık var. Hadi önce hosting ve server ile başlayalım!
Hosting (Barındırma) ve Server (Sunucu) arasındaki temel fark, hosting, dosyaların barındırıldığı alan iken, sunucu ağdaki diğer programlara veya cihazlara hizmet sağlayan bir yazılım veya donanımdır.
Bir bilgisayar ağı, kaynakları iletmek ve paylaşmak için birbirine bağlı bir bilgi işlem cihazları topluluğudur. Barındırma ve sunucu, bu alanda en çok karıştırılan iki terimdir. Barındırma, ağa bağlanan bir cihazdır. Masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar vb. bir cihaz olabilir. Öte yandan, bir sunucu ağdaki diğer cihazlar için çeşitli olanaklar sağlar. Örneğin, bir dosya sunucusu ağdaki dosyaları depolar ve yönetir.
Hosting (barındırma), çevrimiçi içeriği depolamak için kullandığımız güvenli yerdir. Bir web sitesini oluşturan kod, resimler, videolar ve metinlerin hepsinin bir yerde saklanması gerekir. İstikrarlı bir dijital veri havuzu olmadan hiçbirimiz web’deki içeriğe sürekli olarak erişemeyiz. Hosting, internetteki sitelerin saklandığı yer olarak düşünülebilir.
Sunucu, ağdaki diğer cihazlara hizmet sağlayan bir yazılım veya donanım cihazıdır. İstemci, bir sunucunun hizmetlerini alan bir yazılım veya donanımdır. Bir sunucu birden çok istemciye bağlanabilir ve tek bir istemci birden çok sunucuya bağlanabilir. İstemciyi çalıştırmak mümkündür ve aynı cihazdaki sunucu veya sunucu ayrı bir fiziksel cihaz da olabilir.
Sağladıkları hizmete bağlı olarak çeşitli sunucu türleri vardır. Bazı yaygın sunucular arasında web sunucuları, dosya sunucuları, veritabanı sunucuları, posta sunucuları ve uygulama sunucuları bulunur. Genel olarak sunucular, verileri depolama ve yönetme, kaynakları, hesaplamaları ve daha fazlasını birden çok istemciye paylaşma gibi çeşitli hizmetler sunar. Ayrıca, güvenilir ve doğru veri iletişimi için veri merkezlerinde çalışan daha güçlü sunucular da bulunmaktadır.
VPS’nin nasıl çalıştığını gerçekten anlamak için, web barındırmanın bazı temellerine aşina olmak önemlidir.
Paylaşımlı hosting, web barındırmanın en yaygın biçimidir ve birçok yeni web sitesi sahibi için iyi sonuç verir. Paylaşılan bir barındırma planı satın aldığınızda, aynı sunucuyu kullanan diğer web sitesi sahipleriyle CPU, RAM ve sabit disk alanı gibi önemli kaynakları paylaşmış olursunuz.
Bu kavramı anlamayı biraz daha kolaylaştırmak için bir benzetme kullanalım. Paylaşımlı hostingi büyük bir apartman olarak düşünün ve tüm daireler diğer web sitesi sahipleri tarafından kiralanıyor. Hepinizin yaşamak için bir yere ihtiyacı var – tıpkı web sitenizin dosyaları gibi – ancak büyük bir aile evi satın almak sizin için çok pahalı ve anlamsız olacaktır. Bir apartmanda ortak alanları, asansörü, temizlik hizmetini vs paylaşmak, maliyetleri düşürmeye yardımcı olur. Aynı şey paylaşılan barındırma için de geçerlidir. Bununla birlikte, çoğunlukla paylaştığınız için, birkaç dezavantaj da vardır. Örneğin, paylaşımlı hostinginizde başka birinin trafiğinde büyük bir artış varsa, bu web sitenizin performansını etkileyebilir. Ancak, web sitenizi yeni kuruyorsanız ve büyük bir trafik hacminiz yoksa, paylaşımlı olmanın avantajı çok büyük!
Paylaşımsız hosting, diğer web sitesi sahipleriyle kaynakları bir araya toplamak (ve maliyetleri paylaşmak) yerine, yalnızca web siteniz için ayrılmış bir özel barındırmanızın olmasıdır.
Kulağa harika geliyor, değil mi? İşin püf noktası, bir tık daha pahalı olsa da, kaynaklarınız üzerinde %100 kontrole sahip olmanız ve yazılımı bireysel ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde özelleştirmenizdir. Bu tür bir paket, sağlam teknik talepleri olan web siteleri için en iyisidir. Örneğin, aşağıdaki durumlarda özel barındırma sizin için doğru olabilir:
VPS, fiziksel sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaşıyor olsanız bile, özel olarak ayrılmış bir sunucu deneyimi yaşamanızı sağlar. VPS’yi seçtiğinizde, sizinkiyle aynı donanımda barındırılan başka web siteleri olacaktır (daha önce bahsettiğimiz güçlü sunucuyu hatırlıyor musunuz?).
Ancak web siteniz, belirli bir sanal bölümde yer alacak tek sitedir. Bu da kendi işletim sisteminize, özel depolamaya, güçlü CPU’ya, ölçeklenebilir RAM’e ve sınırsız bant genişliğine sahip olduğunuz anlamına gelir.
Bir VPS ile, uygun bir fiyata özel bir sunucunun birçok avantajından yararlanırsınız. Kısacası, VPS size paranızın karşılığını daha fazla verebilir.
VPS, fiziksel sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaşıyor olsanız bile, dedicated sunucu deneyimini simüle eder.
Hosting sağlayıcınız, sanallaştırma teknolojisini kullanarak sunucunun işletim sisteminin (OS) üzerine sanal bir katman kurar. Sunucuyu sanal duvarlarla ayrı bölmelere ayıran bu katman, her kullanıcının kendi işletim sistemini ve yazılımını kurmasına olanak tanır.
Bir VPS, dosyalarınızı işletim sistemi düzeyinde diğer kullanıcılardan ayırdığından, gerçekten özel bir sunucudur. Bu, web sitenizin garantili sunucu kaynaklarına sahip güvenli bir kapsayıcıda yaşadığı anlamına gelir – düşünün bellek, disk alanı, CPU çekirdekleri vb. Bunların hiçbirini başkalarıyla paylaşmak zorunda değilsiniz.
VPS, az önce bahsettiğimiz tek güçlü sunucuyu birden çok sanal sunucuya bölmek için sanallaştırma teknolojisini kullanır. Bunu şu şekilde düşünün: birkaç ayrı sunucu gibi çalışan tek bir fiziksel donanım parçası.
Özel kelimesi, tam olarak ima ettiği anlama gelir. Sanal sunucunuz size ayrılmıştır, böylece diğer kullanıcılarla RAM, CPU veya herhangi bir veriyi paylaşmak zorunda kalmazsınız.
Yazının bu kısmına geldiğinize göre VPS’ye yükseltmeniz gerekip gerekmediğini değerlendiriyorsunuz. Sizin için zamanın geldiğini anlatan sekiz işareti derledik. Bunlardan biri veya birkaçı içinde bulunduğunuz durumu özetliyorsa çözüm yolunuz belli!
Gelişmiş güvenlik özelliklerine, gelişmiş izleme yeteneklerine, daha fazla yedekleme alanına, gelişmiş web sitesi güvenilirliğine ihtiyacınız varsa veya herhangi bir çevrimiçi ödeme almayı planlıyorsanız, VPS’yi düşünmek isteyebilirsiniz. VPS ile güvenilir kaynaklar elde edersiniz ve birinci sınıf güvenlik özelliklerine güvenebilirsiniz.
Projenize yeni başlıyorsanız ve çok fazla trafik almıyorsanız, paylaşımlı barındırma ideal görünebilir. Ancak, ölçeği büyütmede hız sizin için önemliyse, kitleniz sürekli büyüyorsa, yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Paylaşımlı hosting, kısa vadeli bir plan veya küçük bir site için iyi bir seçenek olsa da, siteniz yüksek trafik sayılarına ulaştığında genel performansta daha fazla sorun yaşarsınız. Web sitenizin yavaş çalışması veya daha da kötüsü, trafiği kaldıramadığı için sunucunuzun çökmesi riskini almak istemezsiniz. Ziyaretçi sayısında artış bekliyorsanız yüksek trafiğin getirdiği çok sayıda isteğe maksimum hızda cevap verme avantajı açısından da VPS sizin için doğru olacaktır. Yüksek trafik hayallerinizi süslesin, kabusunuz olmasın!
Paylaşılan hosting, büyük miktarda RAM kullanan web siteleri için uygun değildir. Web siteniz büyüdükçe ve daha fazla içerik ekledikçe, görsellerle ve videolarla destekledikçe, web sitenizin yüklenme sürelerinde bir azalma fark edeceksiniz. Bu olur olmaz, sınırlarınızı aştığınızı anlayabilirsiniz. VPS’ye yükseltme, yavaş yükleme süreleri konusunda endişelenmenize gerek kalmadan web sitenizi ölçeklendirmenize olanak tanır. Korkmadan içerik üretebilir, tüm çalışmalarınızda yavaşlıktan korkmadan ilerleyebilirsiniz.
Web sitenizde bir ödeme ağ geçidi aracılığıyla kredi kartı kabul ediyorsanız, tüketicilerinizin finansal bilgilerinin güvenliğini sağlamalısınız. VPS, paylaşılan hostinge göre daha güvenli olduğundan, e-ticaret web siteleri için daha iyi bir seçenektir.
Paylaşımlı hosting, sitelerini WordPress veya diğer yaygın İçerik Yönetim Sistemleri ile oluşturan web sitesi sahipleri için harikadır. Ama özel yazılımlarla kendi siteniz üzerinde tam kontrole sahip olma yolunca ilerleyecekseniz aynı zamanda barındırma seçeneği olarak da kontrol altında tutabileceğiniz bir yol seçmelisiniz.
Bazı vergi, faturalandırma, muhasebe programları da yüksek hızlı internetin yanı sıra 24 saat sunucu kullanılabilirliği gerektirir. Bu uygulamaları başarıyla çalıştırmak için bir VPS veya özel barındırma hesabına ihtiyacınız olacaktır.
Paylaşılan bir sunucuda çalışıyorsanız, yukarıdaki konularda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunlardan kaçınmak için VPS sizin için çıkış yolu olabilir.
Herhangi bir 50X hatası veya sunucu hatalarıyla sık sık karşılaşıyor musunuz? Eğer bu hatalar size denk geliyorsa yüksek ihtimalle potansiyel müşterilerinize de denk geliyordur ve imajınıza zararı oluyordur. Sorunlarını giderebilseniz de, online odaklı bir iş yürütüyorsanız sunucu hatalarına tahammülünüz olamaz. VPS ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Bant genişliğini iyileştirmek, güvenliğinizi artırmak ve daha fazla RAM almak için en uygun fiyatlı seçenek VPS’i seçmek olabilir.
Müşterileriniz için web siteleri oluşturuyorsanız, VPS ile, her sitenin düzgün çalışması için yeterli RAM’e sahip olduğunuzdan emin olursunuz. Müşterilerinize verdiğiniz hizmetin kalitesinden ödün vermeden, sınırsız sayıda domain barındırabilirsiniz.
VPS, sunucuya kök erişimi sağlar, böylece site performansını ve güvenliğini optimize etmek için kendi işletim sisteminizi, kontrol panelinizi ve yazılımınızı kurabilirsiniz. Bu da size hareket özgürlüğü verir ve tam kontrol sağlar!
Paylaşımlı hosting ile başka bir sitede hata oluştuğunda sizin siteniz de etkilenebilir. Ayrıca, diğer siteler paylaşılan bant genişliğini çok fazla tüketirse, web siteniz yavaşlayabilir. Bu, özellikle siteniz yüksek trafik sayılarına ulaşırsa çok önemlidir. VPS çok daha istikrarlı ve güvenlidir.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
Çok yararlı oldu hepinizin ellerine sağlık