Fikirleriniz ne kadar heyecan verici olursa olsun, onları iletmek için kullanacağınız tipografinin de en az fikriniz kadar heyecan verici olması gerekir.
Örneğin, bir sunum hazırladığınızı düşünelim. Sunumda kullandığınız iyi bir font seçimi genellikle fark edilmeyebilir, fakat kötü bir font direkt göze çarpar. Tipografinin rolü tam olarak burada karşımıza çıkar.
Peki nedir bu tipografi?
Yunanca “form” anlamına gelen “typos” ve “yazmak” anlamına gelen “graphein” sözcüklerinden türetilen tipografi, yazılı harfleri görsel olarak çekici ve okunaklı bir metin haline getirme sanatına denir.
Harfler ve rakamlar dahil olmak üzere sembollerin stiline, düzenine ve görünümüne uygulanır. Görevi; yazılı dili okunaklı, okunabilir ve çekici kılmaktır.
Belirli duyguları ortaya çıkarmak ve belirli mesajları iletmek için kullanılan tipografi tasarımının temel unsurları font ve typeface’dir.
Tipografi, insanların web sitenizde, mobil uygulamanızda veya basılı medyanızda ilk gördüğü şeylerden biridir. Bu nedenle ilk izlenimin oluşmasında, genel bir atmosfer yaratılmasında ve bir mesajın iletilmesinde hayati bir rol oynar.
Hepsi bu kadar degil!
Doğru tipografi seçiminin, aşağıdakiler de dahil birçok önemli görevi vardır:
Tipografi dünyasında yaygın olarak kullanılan tipografi terimlerinden birkaçı:
Bu iki terim çoğu zaman birbirinin yerine kullanılabilir, ancak birbirlerinden farklıdır.
Typeface, bir fontun kalın, normal, açık, italik vb. varyasyonlarını, belirtilen genişlik ve ağırlıkları ifade eder. Times New Roman Italic veya Garamond 12pt typeface’ye örnek verilebilir.
Font ise, bir yazı tipi ailesine verilen toplu isim olarak tanımlanabilir. Örneğin, Open Sans bir fonttur.
Dört font (yazı tipi stili) sınıflandırması vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Sans Serif: Metinleri daha taze ve modern hale getirdiği için en çarpıcı başlık ve bölümler için uygundur. Sans serif stillerine sahip tasarımların net, temiz ve basit bir çekiciliği vardır.
Bu font, daha genç bir kitle ve daha sıradan bir markalaşmaya sahip markalar için uygundur. Örneğin, eBay, farklı renklerle temiz ve basit bir sans serif logosu kullanır.
Serif: Tasarımı göz yorgunluğuna neden olmadan okumanın akıcılığına yardımcı olduğu için kitaplar ve büyük hacimli basılı metinler için uygundur. Metinlere genellikle bir otorite, güven ve saygınlık havası katar. Bir serif yazı tipi ailesi kullanan markalar, genellikle ihtişama sahip olma eğilimindedir. Tipik olarak, bu markalar daha resmi markalaşma ile daha geleneksel bir sisteme de yönelir.
Script: Script yazı tipleri, daha yaratıcı markalaşmaya yönelik el yazısı stilleridir. Yaratıcı yeteneklerini sergilemek isteyen markalar, bu türle iyi çalışabilir. Bu tarzi görselliğe önem veren markalar için de uygundur.
Örneğin, Instagram’ın logosu, sade ve dik bir script logo tasarımına sahiptir.
Dingbat: Alfabenin harfleri yerine farklı sembollerden oluşan dekoratif yazı tipleridir. Daha eğlenceli markalaşmaya sahip markalar tarafından kullanılır. Sayısız dekoratif yazı tipi çeşidi vardır ve markalar, tipografi tasarımlarını bu şekilde benzersiz hale getirebilir. Guitar Hero’nun tipografi logo tasarımı bunun mükemmel bir örneğidir.
Kerning, karakterler ve harfler arasında kalan boşluktur.
Her bir kelime satırı arasında gördüğümüz dikey boşluktur.
Kelimeler ve paragraflar arasında kalan boşluktur.
Harf aralığı olarak da bilinen tracking, metin karakterleri arasında gördüğümüz boşluktur.
Line length, metnin standart uzunluğudur.
Hierarchy, okuyucunun metnin önemine göre başlıkları, alt başlıkları ve gövde türlerini fark etmesine rehberlik etmekle ilgilidir.
Size, hiyerarşi değerini belirler ve boşluk, boyutlar ve renk kullanılarak yapılır.
Metin rengi, bir metnin öne çıkmasına yardımcı olur. Bir marka mesajının tonunu iletir. Bir tasarımcı renklerin üç bileşenini dengeler: Değer, ton ve doygunluk.
Contrast, tasarımcıların bir fikri veya mesajı vurgulamasına yardımcı olan bir başka önemli tipografi öğesidir. Metni anlamlı, dikkat çekici ve ilginç kılar.
Herhangi bir projeniz (web, gazete, ilan, broşür, TV reklamları vb.) için uygun bir tipografi seçmeye çalışırken, aşağıdaki genel kuralları aklınızda bulundurun:
Dafont, her projeniz için ücretsiz bir yazı tipi bulabileceğiniz internetteki en popüler arşivlerden biridir. Platformdaki bazı yazı tiplerini amatörler yapsa da, yine de birçok profesyonel seçenek vardır.
Google Fonts, performanstan ödün vermeden projelerinizde kullanılabileceğiniz büyük bir ücretsiz yazı tipi koleksiyonudur. Tüm bu yazı tipleri, web için oldukça güvenlidir.
İsiminde her ne kadar 1001 geçse de, koleksiyonunda 1001 değil 10001 yazı tipi vardır.
Fontspace, TrueType ve OpenType formatlarında mevcut olan yaklaşık 40000 yazı tipine sahiptir.
FontSquirell, tümü ticari projeler için mevcut olan, elle seçilmiş yüksek kaliteli yazı tiplerine sahiptir. Bazı klasik yazı tiplerinin yanı sıra benzersiz yazı tipleri de bulabileceğiniz bir platformdur.
Tipografinin, markanızın algısı ve mesajın verimli bir şekilde iletilmesi üzerinde büyük bir etkisi vardır. İyi yapıldığında okunabilirliği artırabilir, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir, müşterilerle görsel iletişimi güçlendirebilir, mesajın anlamını güçlendirebilir ve hatta tasarımı çekici hale getirebilir.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…