Startup Nedir?
Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde; “startup nedir?” sorusuna yanıt bulacak, “startup ve girişimcilik arasındaki farklar” hakkında bilgi sahibi olacak ve dünyanın farklı ülkelerindeki başarılı olmuş startup projelerini öğreneceksiniz.
İngilizce bir terim olan “startup” dilimize tam olarak çevrilemeyen ve farklı kaynaklarda farklı açıklamaları olan bir girişim modelidir. İş çevrelerinde bu terime dair birçok tanımlama yapılsa da, en yaygın tanım “bir ihtiyaca yönelik kurulan şirket ya da proje” şeklindedir. 2010 yılından beri yoğun olarak kullanılan startup iş modelinin de anavatanı tahmin edeceğiniz üzere Amerika Birleşik Devletleri’dir.
Bu yönde genel bir kural olmasa da, bir projenin startup olarak sayılabilmesi için, iki yıldan fazla süredir piyasada bulunmuyor olması gerekir. Sonundaki “up” kelimesinden mi kaynaklanıyor bilinmez; startup şirketlerinin veya projelerinin kısa vadede başarılı olması beklenir.
Startup projeler yaygın olarak teknolojik alanlarda yapılır. Zira teknoloji piyasası her geçen gün kendini yenilediğinden dolayı, yeni buluşlara açıktır. İcat edilen bir teknoloji de, genelde bir ihtiyaca yönelik olacağından, startup şartlarını tam anlamı ile karşılar. Yine de yeni bir ihtiyaca cevap veriyorsa ya da bir ihtiyaç yaratıyorsa; farklı sektörlerde ve alanlarda da startup projeler yapılabilir.
Yapısı itibarı ile startup proje; başlangıç aşamasında ve çabuk yükselme potansiyelindedir. Böyle bir fikir bulduğunuz anda aşağıdaki adımları izleyerek, startup projenizi hayata geçirmeye çalışabilirsiniz.
Eğer ülkemizden bahsediyorsak, bir startup projeyi fonlamak son derece zordur. Zira startup projeler oldukça risklidir. Yapısı itibarı ile daha evvel denenmemiş olan, bir nevi yenilik hüviyeti taşıyan ürünü piyasaya sunduğunuz için, insanlar tarafından beklenen ilgi gösterilmeyebilir.
Örneğin; evde beslenilen köpekler gezdirildikten sonra eve getirildiğinde, patilerinin temizlenmesi oldukça zordur. Banyoya sokup patilerini yıkadığınızda bile gerekli hijyeni sağlamanız imkansızdır. Dolayısı ile bu işi pratik bir şekilde yapan bir alet, bir milyondan fazla köpek besleyen kişinin ihtiyacıdır. Lakin gelip görün ki; bu işi 2 dakikadan daha kısa zamanda tamamlayan oldukça pratik bir alet, başarılı bir startup olamamıştır. Bunun nedenini bir alt başlıkta inceleyeceğiz.
Startup projenin olası yüksek risklerinden ötürü, ülkemizdeki yatırımcılar fon sağlama konusunda son derece temkinlidir. Startup projelerine kredi verdiğini iddia eden bankalar ise iş kredi vermeye geldiğinde, bir girişimcinin kolay kolay sağlayamayacağı şartlar öne sürmektedir.
Devlet hibe ve destekleri de startuplar için yeterli seviyede değildir. Birçok devlet kaynağı, farklı uygunluk koşulları nedeni ile startup için uygun değildir.
Aslına bakarsanız Amerika Birleşik Devletleri’ni istisna olarak tanımlarsak, tüm dünyada startup projelere kaynak bulmak çok zordur. Slikon Vadisi şirketleri dışında, startup proje yatırımı yapan özel ya da tüzel kişiler; neredeyse yok denecek kadar azdır.
Peki, startup proje için maddi kaynak nasıl bulunur? Bu projeler nasıl fonlanır? Ülkemizdeki ve dünyadaki kara tabloyu çizdiğimize göre, piyasa tabiri ile “bu işin olurunu” anlatmaya başlayalım.
Startup için kaynak bulmanın ilk yolu “ön satış” yapmak ya da “ön talep” toplamaktır. Eğer projenizi hayata geçirdiyseniz ve elinizde en azından beta aşamasında sayılı ürün var ise, uygun fiyatlarla ön satışa çıkarak; projenize finansman sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem ürününüzün reklamı yapılmış olur, hem de sermaye elde edersiniz.
Eğer beta aşamasında bir ürün çıkarmak için bile fona ihtiyacınız var ise yapmanız gereken ön talep toplamaktır. Bu sistemde ürün vaat edilir. Satış fiyatı belirlenir ve ön talep ile satın alanlar için ürünün yarısı kadar (ya da daha az) bedel ödemeleri teklif edilir. Genelde yazılım teknolojileri alanındaki startuplar bu şekilde piyasaya çıkarılır.
Eğer uluslararası arenada savaşacak bir ürün tasarlıyorsanız ve İngilizceye hakimseniz (zira yerli kitlesel fonlama siteleri henüz beklenilen seviyeye gelememiştir), “kitlesel fonlama siteleri” ile de projenize maddi destek isteyebilirsiniz. Popüler kitlesel fonlama sitelerini bir alt başlıkta inceleyebilirsiniz.
Kitlesel fonlama siteleri; projenize dört farklı şekilde sermaye bulmanıza yardımcı olurlar. Kitlesel fonlama çeşitleri aşağıdaki gibidir:
Startup projelere maddi kaynak bulmak için başvurulan yabancı kişisel fonlama siteleri listesi aşağıdaki gibidir:
Startup projelere maddi kaynak bulmak için başvurulan yerli kişisel fonlama siteleri listesi aşağıdaki gibidir:
Bir startup projenin başarısız olmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden en önemlisi, yatırımcıları inandıramamaktır. Zira startupların birçoğu; daha fon bulma aşamasında bitmektedir.
Bazen de doğru yatırımcılara ulaşılamadığı için yeterli maddi kaynak bulunamamaktadır. Örneğin, sağlık alanında bir startup için medikal alana ilgi duyan fonlayıcılara ulaşılamaz ise, proje için para bulmak nerede ise imkansızdır.
Hayata geçmiş startupların başarısız olmasının nedeni ise fiyat, ürün kalitesi, performans, lojistik, ilgi uyandırma gibi nedenlerde sınıfta kalmasıdır. Gerçeği söylemek gerekirse, hayata geçen startup projelerin tutunma oranı da bir hayli düşüktür.
Fizik alanında başarıya ulaşmış her bilim insanının; iyi derecede matematik bilgisine sahip olması gereklidir. Fakat matematik alanında başarılı olan herkes, fizik alanında başarılı olacak diye bir kaide yoktur.
Yukarıdaki paragraf ile girişimcilik ve startup arasındaki farklar ve benzerlikler şu şekilde ifade edilebilir;
Her startup proje sahibi iyi bir girişimci olmak zorundadır ama her girişimci bir startup proje sahibi olmak zorunda değildir.
Kalın puntolarla yazdığımız cümleyi açıklamaya çalışalım. Girişimci; herhangi bir alandaki fırsatı gören ve o alanda proje geliştiren kişidir. Herhangi bir şeyi icat etme gibi bir gereksinimi yoktur. Örneğin; bir bölgede tavuk çiftliğine ihtiyaç varsa, o bölgeye tavuk çiftliği açmak için girişimde bulunur. Startup ise yeni bir keşif yapmasa, fonlama yapan kişiler tarafından yadırganır. Startup’tan tavuk çiftliği açma fikri değil, tavukların yumurtlama verimini arttıracak bir icat beklenir.
Dünyada ve yaşadığımız ülkede başarılı olan yüzlerce, hatta binlerce startup vardır. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir.
Bu yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, startup hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldunuz demektir. Eğer startup projeniz için kendi kaynağınızı yaratmayı planlıyorsanız; İnternetten Para Kazanmanın Kanıtlanmış 11 Yolu başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Blogumuzu takipte kalın 🙂
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
Ben bu sozun anlamini hic bilmiyordum cok tesekkur ederim ilk burdan ogrendim
Bende bir sözün anlamini bilmiyordum öhrendim tessekur ederim
Cok güzel bir araba alırdım 1 milyon param olsa iş kurardim