Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; “SSD nedir?”, “SSD sunucu nedir?”, “SSD hosting nedir?” gibi sorulara cevap bulacaksınız. Ayrıca, tüm teknik terimlerden arındırılmış bir yazım dili ile internette sıkça gördüğünüz SSD terimine genel hatlarıyla hakim olacaksınız.
HDD Nedir?
Tüm bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler istisnasız olarak; işlemci, ana kart, geçici bellek (RAM) ve kalıcı bellek (barındırma alanı) bulundurmak zorundadır. Çok kısa bir süre öncesine kadar kalıcı bellek için, “HDD” (Hard Disk Drive) ismi verilen “sabit disk” isimli cihazlar kullanılmakta idi.
HDD; kullanılan elektronik cihazda sürekli tutulmak istenen bilgileri depolar. Bilgisayarınızdaki fotoğraflar, programlar, dosyalar ve aklınıza gelen hemen her şey sabit diske kaydedilir. Ayrıca taşınabilir HDD teknolojisi ile herhangi bir elektronik cihaza bağlı olmaksızın veri saklama ve taşıma özelliğine de sahiplerdir. HDD’ye kaydedilen bilgiler, sizin tarafınızdan silinmediği sürece kaybolmazlar. Tabi HDD arızaları oluşmadığı sürece. Elektromanyetik yapıda olan bu cihazlar; kullanım süresine, darbeye ve farklı nedenlere bağlı olarak arızalanabilir. Olası bir arıza durumunda ise içindeki verilere erişebilmek imkansız hale gelebilir ya da oldukça masraflı olabilir.
Standart bir HDD üç parçadan oluşur:
- Hareketli Mil
- Manyetik Disk
- Okuma/Yazma Kafası
HDD’nin çalışma mantığı, CD olarak adlandırılan compackt disk isimli depolama biriminin çalışma mantığı ile hemen hemen aynıdır. HDD ünitesi üzerinde dönen bir mil bulunur ve bu milin üzerinde tıpkı CD’ye benzeyen manyetik plakalar vardır. Dönen mil, HDD’nin manyetik disklerini de çevirir. Ünitenin diğer parçası olan “HDD kafası” ise, disk döndükçe okuma ve yazma işlemi yapar. Okuma ve yazma işlemi esnasında, kafa asla diske değmez. Yazma ve okuma işi, mıknatıslanma ile gerçekleştirilir.
HDD teknolojisi 1960’lı yıllardan beri geliştirilmektedir.
SSD Nedir?
HDD teknolojisinin geliştirilmesi ile karşımıza çıkan SSD, “Solid State Drive” teriminin kısaltmasıdır. Dilimize de (tam karşılık gelmemekle beraber) “katı hal sürücü” olarak çevrilebilir. Anlayacağınız üzere yeni nesil bir kalıcı depolama teknolojisidir.
SSD teknolojisinde hareketli veya mekanik bir parça bulunmamaktadır. Hemen hemen RAM ile aynı çalışma mantığı ile işler. Fakat RAM’den farklı olarak, siz istemedikçe içerisindeki bilgiler silinmez. Bilgiler elektronik çiplere kaydedilir. Bu çiplere “bellek yongaları” adı da verilir.
HDD vs. SSD: Arasındaki Fark Nedir?
HDD manyetik ve hareketli parçalardan oluştuğu için, çalışırken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da daha fazla elektrik sarfiyatı anlamına gelir. Ayrıca çalışırken dönmesinden dolayı; aşırı ısınma ve sesli çalışma gibi problemleri de beraberinde getirir. Yazma ve okuma hızı bakımından da, SSD’ye göre daha az performansa sahiptir.
SSD’de manyetik ya da hareketli herhangi bir parça bulunmaz. Tamamı elektronik devreler üzerine kurulu bir veri depolama teknolojisidir. Bu sebeple enerji sarfiyatı daha düşüktür. Sesli çalışma problemi yoktur ve ısınma sorunları HDD’ye nazaran yok denecek kadar azdır.
SSD Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
SSD disklerin kullanım açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Aşağıda maddeler halinde sıralanan bu avantajları inceleyebilirsiniz:
- Düşük enerji sarfiyatı sağlar.
- Isınma problemleri neredeyse yoktur.
- Mekanik bir aksam ihtiva etmediği için, mekanik arızalardan dolayı performans ya da veri kaybı yaratmaz.
- HDD’ye göre daha hızlı okuma ve yazma yapar.
- Yazma ve okuma hataları daha minimal düzeydedir.
- Fiziksel olarak daha az yer kaplar. Taşınabilir cihazlarda daha efektif bir kullanım imkanı yaratır.
- 2 milyon saat kullanım ömrü ile (228 yıla tekabül eder) HDD’ye göre daha uzun süre kullanılır.
- Üretim yapısından dolayı basınç, nem, ışık ve ısıya karşı daha dayanıklıdır.
HDD Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
Aklınıza “başlık neden sadece dezavantajlar şeklinde oluşturuldu, HDD kullanmanın hiçbir avantajı yok mu?” sorusunu getirebilir. Hemen cevap verelim. HDD kullanmanın iki avantajı vardır. Bu avantajlardan ilki, yüksek depolama kabiliyetidir. Yani HDD 10 TB’ye varan veri depolama mümkün iken, SSD disklerde bu sınır 2020 Şubat ayı itibarı ile 1 TB civarındadır. Her ne kadar 21 Şubat 2018 tarihinde Samsung tarafından 30 TB depolama alanına sahip bir SSD lansmanı yapılmış olsa da, fiyat bakımından pek de erişilebilir düzeyde değildir. Dolayısı ile HDD kullanmanın diğer avantajı da fiyatıdır. HDD diskler, SSD disklere göre daha uygun fiyatlıdır.
HDD disklerin dezavantajlarını sizin için maddeler halinde sıralıyoruz:
- Yüksek elektrik sarfiyatı nedeni ile kabarık elektrik faturaları ile karşılaşmanıza neden olur.
- Isınma problemleri can sıkıcı seviyededir ve oldukça sesli çalışır.
- Okuma ve yazma hızları SSD’ye göre düşüktür.
- Sık sık okuma veya yazma hatası verebilir.
- Mekanik aksamları darbe, düşme gibi sebeplerle arızalanabilir.
- Fazla yer kaplar. Ayrıca ağır olduğu için takılı olduğu cihazın da ağırlığını arttırır.
- Kafa kısmı ve diskleri, nem, ısı gibi dış faktörlere karşı daha dayanıksızdır.
- Kullanıma bağlı olarak ortalama on yıl ömürleri vardır.
SSD Kullanan Sunucu ile HDD Kullanan Sunucu Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?
“Sunucu” ya da “server” olarak adlandırdığımız ve web hosting hizmeti veren makineler de aslında bir bilgisayar olduğuna göre; bu bilgisayarların da tıpkı diğer bilgisayarlar gibi veri depolama alanı kullanması elzemdir. Yani sitenizi barındırdığınız sunucuların da dahili depolama alanları olmak zorundadır. Bir deyim ile tabir etmek gerekirse, “zurnanın zırt dediği yeri” tam olarak bu başlıkta anlatacağız. Zira bazı hosting firmaları ve hosting teknolojisi hakkında bilgi/tavsiye veren tanınmış bloglar tarafından, anlamsız bir şekilde HDD kullanan sunucular desteklenmektedir. Aslında bu desteğin nedeni ticari kaygıdan başka bir şey değildir.
HDD diskler, SSD disklere göre daha ucuz olduğu için; ucuz hosting vermeye çalışan firmalar tarafından kullanılmaya devam edilmektedir. Örneğin; 500 GB SSD ile 500 GB HDD arasında üç katı fiyat farkı bulunmaktadır. Başka bir söylemle dile getirmek gerekirse; aynı depolama kapasitesindeki SSD 3 birim fiyata satılır iken, aynı depolama kapasitesindeki HDD 1 birim fiyata satılmaktadır.
HDD kullanımında ısrar eden hosting firmalarının bir diğer ticari kaygısı ise, aynı sunucu üzerinde daha çok depolama alanı sağlamaktır. Bu da (özellikle paylaşımlı hosting, reseller hosting, VPS ve VDS paketleri için) sunucuya daha fazla yük binmesi anlamına gelir. Hosting firmasının avantajına gibi gözüken bu durum, site sahipleri için dezavantaj oluşturmaktadır. Aslında uzun vadede hosting firmasının da bu işten kazancı yoktur. Sunucuya binen aşırı yük yüzünden sıklıkla donanımsal arızalar meydana gelir ve firma uzun vadede sürekli donanım yenilemek zorunda kalır. Donanımsal arızanın HDD üzerinde oluşması halinde de kalıcı veri kayıpları yaşanabilir. HDD kullanan sunucularda barındırılan siteniz; forum sitesi gibi anlık veri girişi yapılan ya da e-ticaret sitesi gibi anlık sipariş alan bir site ise, veri kaybı yanında itibar kaybı da yaşayabilirsiniz.
HDD’nin yazma ve okuma hızı SSD’ye oranla 5 kat daha yavaş olduğu için, sitenizde hız ve yüklenme problemlerinin oluşması da kaçınılmazdır.
Kısacası HDD kullanan server tercih ettiğinizde, aslında ucuz olan hizmeti ucuza alırsınız. Kaliteli bir hizmeti ucuza almış olmazsınız.
SSD Hosting SEO Etkisi
Her web sitesi sahibinin hayali, sitesinin daha fazla kullanıcı tarafından ziyaret edilmesidir. Ziyaretçilerin çok büyük bir kısmının da arama motorlarından geldiğini bildiğimiz için, arama motoru optimizasyonu (SEO) yaparak; daha üst sıralarda listelenmek isteriz. SSD hostingin SEO açısından önemi konusunu işlemeden evvel, eğer hala okumadı iseniz; “SEO Nedir? Nasıl Yapılır?” başlığı ile yayınladığımız ve güncelliğini kaybetmeyen SEO taktiklerini anlatan yazımızı tıklayarak okumanızı tavsiye ederiz.
Evet, gelelim SSD hostingin SEO çalışmalarına olan etkilerine… Öncelikle Google başta olmak üzere tüm arama motorları, sitenizin bir saniyeden daha kısa sürede yüklenmesini tavsiye eder. Google bu tavsiyesini resmi bloğunda da ilan etmiştir. Sitenize bağlanan ziyaretçiler, sitenizin içeriğini görüntülemek için; sunucudaki depolama alanında bulunan veriyi (yani sitenizin içeriğini) okurlar. SSD kullanan sunucular, HDD kullanan sunuculara göre beş kat daha hızlı olduğu için de bu okuma beş kat daha hızlı gerçekleşir. Dolayısı ile siteniz daha hızlı yüklenir ve site içi gezinme hızı daha iyi duruma gelir. Sitenizi hızlandırmak için türlü eklentiler kurup, çeşitli optimizasyonlara zaman ve para harcarken; SSD hosting kullanmamak en hafif tabir ile vites boşta iken gaz pedalına yüklenmektir.
Sitenizin hızlı gezilebiliyor olması da, ziyaretçilerin sitenizi hemen terk etmesinin önüne geçer. Bir sayfadan diğerine geçerken birkaç saniye bekleyen kullanıcı, sitenizdeki içeriğin alternatifini bulmak için arama yaptığı arama motoruna geri dönecektir. Bu da hemen çıkma oranınızın olumsuz etkilenmesi anlamına gelir. Elbette neticede sıralama kaybı yaşarsınız.
SSD kullanmayan sunucuların daha sık donanım arızası verebileceğinden daha evvel de bahsetmiştik. Donanım arızaları, yazılım arızalarına benzemez. Sunucuda hata veren parçayı değiştirmek için bizzat veri merkezine (sunucunun bulunduğu yere) gitmek gerekir. Bazen arızalı parçanın hosting firmasına ulaşmasının bile günlerce sürebildiğini düşünürsek, bu süre zarfında sitenizin erişime kapalı olması SEO açısından zor duruma düşmenize neden olacaktır.
Bu kısmı bu denli ayrıntılı ve örneklerle açıklamamızın en büyük sebebi, ülkemizde web sitesi yayınlayan webmasterların hosting konusuna gerekli önemi göstermemesidir. Hosting hizmeti aldığınız firma ve sunucunun donanımsal özellikleri; kullandığınız yazılım kadar önemlidir. Web sitesini canlı bir varlık olarak düşünürsek, hosting bu varlığın aldığı nefestir. Sağlıklı nefes alamayan her canlı da ölmek zorundadır. Web sitenizin nefesini kesmemek için hosting seçimine dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Niobehosting; SSD teknolojisini kullanan sunucu parkı ile mümkün olan en uygun fiyatlarla en kaliteli web barındırma hizmetini sağlamayı hedeflemektedir. 20 yıldır sektörde hizmet veren Niobehosting’in hosting fiyatları için BU bağlantıdan bilgi alabilirsiniz.
Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre harddisk web server ve SSD web server hakkında ayrıntılı bilgi sahibi oldunuz demektir. Konu ile alakalı yazı içerisinde cevaplanmadığını düşündüğünüz her türlü soruyu yorum olarak iletebilir ya da müşteri hizmetlerimize iletebilirsiniz. Web teknolojileri hakkında her şeyi blogumuzu takip ederek öğrenebilirsiniz.