SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?
SEO uyumlu içeriğin ne demek olduğunu anlamak için önce “SEO ve içerik nedir?” teker teker inceleyerek işe başlayalım.
SEO, yani arama motoru optimizasyonu: Web sitenizdeki organik trafiği artırmak ve arama motoru sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için yapmanız gereken iyileştirme işlemlerinin tümüdür. SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.
İçerik ise: Web’de tüketilebilecek herhangi bir bilgiyi ifade eder. Metin tabanlı, görsel, işitsel, interaktif tüm bilgilere içerik diyebiliriz. Yani, bu cümleden sonra okuyacağınız ve göreceğiniz her bilgi/şey içeriktir 🙂
O halde, bu iki kavramı bir araya gelmesinden oluşan SEO uyumlu içerik için: “Web sitenizin arama motorlarında (Google, Yandex, Bing vb.) üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak ve organik trafiğinizi artıracak içerik türüdür.” diyebiliriz.
Aslında SEO uyumlu içerik, blogunuzu veya yazma kariyerinizi bir üst seviyeye taşıyabilecek bir sanattır. Herkes içerik yazabilir, ancak SEO uyumlu içerikler yazmak için özel iyileştirmeler yapmak gerekir.
Artık SEO uyumlu içeriğin ne olduğu hakkında temel düzeyde bir bilgiye sahipsiniz. Şimdi SEO uyumlu içerikler yazmanıza katkı sağlayacak bazı ipuçlarına göz atalım.
SEO uyumlu içeriğinizi yazmadan önce yapmanız gereken ilk şey, konunuzla alakalı anahtar kelimeleri belirlemek olmalıdır. “Tamam o iş kolay, insanlar neler aratır hemen düşünüp tahminde bulunayım.” derseniz, daha en başta hataya düşmüş olursunuz. Çünkü anahtar kelimeleri kendi tercihinize göre belirleyemezsiniz. Bu işlem için Anahtar Kelime Planlama araçlarını kullanmanız gerekir.
Aşağıda Google’ın Anahtar Kelime Planlama aracını görebilirsiniz. Yeni anahtar kelimeler keşfedebileceğiniz, arama hacmi ve tahminleri alabileceğiniz bu araç, insanların size daha kolay ulaşmasını sağlayacak anahtar kelime fikirleri edinmenizi sağlar.
Google Anahtar Kelime Planlama aracının dışında, anahtar kelime araştırması için aşağıdaki araçlardan faydalanabilirsiniz.
Anahtar kelimelerinizi sadece belirli araçlarla bulmanız gerekmez. Bu araçların yanı sıra, farklı yöntemlerle de anahtar kelimelerinizi bulmanız mümkün.
Örneğin, “tr uzantılı alan adı taşıma” ile ilgili SEO uyumlu bir içerik yazacaksınız. Google, bir konu hakkında arama yaptığınızda, kullanıcıların aynı konuda arama eğiliminde oldukları ilgili anahtar kelimeleri de sayfanın sonunda gösterir.
Bunun dışında, büyük çevrimiçi topluluklarda (forum vb.), çok fazla yanıt içeren popüler konuları da okuyabilir, böylece insanların merak ettiği konuları ve anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz.
Artık anahtar kelimelerinizi nasıl bulacağınızı biliyorsunuz.
Peki bitti mi? Tabii ki hayır!
Anahtar kelimelerinizi seçmeden önce rakiplerinize de göz atmalı, içeriklerinde hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını öğrenmelisiniz.
Nasıl mı?
2 tane seçeneğiniz var.
Optimize etmek istediğiniz anahtar kelime sonuçlarında rakiplerinizin konumunu kontrol edin. Bu şekilde X veya Y anahtar kelimesi ile ilgili bir dizi metrik elde edebilirsiniz.
Örneğin, düşük bir otoriteye sahip bir rakibiniz varsa, kapsamlı ve yüksek kaliteli içeriklerle arama motoru sıralamalarında rakibinizin önüne geçebilirsiniz.
Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde iyi olduğunu bilmenin en kolay yollarından biri de SEMRush gibi bir SEO aracı kullanmaktır.
Aşağıda görebileceğiniz gibi yapmanız gereken tek şey, rakibinizin URL’sini SEMRush’a eklemek (Moz, SEMRush’ın rakiplerinden biri). Araç size rakibinizin hangi anahtar kelimelerde iyi olduğunu listeleyecektir.
Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde iyi olduğunu incelediniz, anahtar kelimelerinizin analizini yaptınız. Şimdi geldi sıra gizli semantik indeksleme anahtar kelimelerini bulmaya.
Önceki tabii ki LSI (Gizli Semantik İndeksleme) kavramını açıklayalım.
LSI; rekabetin çok yüksek olmadığı ama arama potansiyeli bulunan anahtar kelimeleri yazı içerisine yerleştirerek, bu kelimeler sayesinde avantaj sağlamanıza yarar. Örneğin,“domain transferi’’ sözcükleri sizin anahtar kelimeniz olsun. Bu kelimenin tahmin edeceğiniz üzere rekabeti çok üst düzeydedir. Ancak biz bu kelimenin kullanımını “Ücretsiz alan adı transferi’’gibi kullanarak rekabeti daha az olan bir kelime grubundan trafik sağlayabiliriz.
LSI konusunda size yardımcı olabilecek bir araç arıyorsanız, LSI Graph kullanabilirsiniz.
Gizli semantik indeksleme anahtar kelimelerinizi de bulduysanız, şimdi geldik anahtar kelime yoğunluğu ve anahtar kelime sıklığına.
Birkaç yıl öncesine kadar, insanlar içeriklerinde istedikleri anahtar kelimeyi mümkün olduğunca sık kullanıyordu. Amaçları arama motorunun A sayfasının tamamen B ile ilgili olduğunu bilmesini istemesinden kaynaklanıyordu. Ancak, bu teknik kısa süre sonra sadece arama motorları için değil, kullanıcılar için de yeni bir spam formu haline geldi. İçerikler düşük kaliteli ve okuyucular için gerçekten kafa karıştırıcı bir hal almaya başladı. Yanlış anlaşılma olmasın, tabii ki içeriğinize bağlı olarak anahtar kelimelerinizi bir kaç kez kullanabilirsiniz. Fakat kelimelerinizi anlamsız şekilde tekrarlamadan, kafa karıştıracak şekilde değil de, doğal bir şekilde kullanmayı deneyebilirsiniz.
Unutmayın; SEO uyumlu bir içeriği anahtar kelimelerle doldurma artık gerçekten kullanışlı değil. Bu yüzden LSI anahtar kelimelerine yatırım yapmanız ve bunları içeriğinize eklemeniz gerekiyor.
Bir içeriğin en temel bileşeni başlıktır. Bu durum arama motoru odaklı aramalar söz konusu olduğunda da en önemli faktörlerden biridir. Aslında, başlık için içeriğinizin “yüzü”dür diyebiliriz. Başlık temel olarak arama motorunun içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu anlamasına izin verir. Açıklayıcı ve akılda kalıcı başlıklar, okuyucuya içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu ve bu içeriği okuyunca ne alacağını söyler.
Başlığınız sayesinde arama motoru sıralamalarında şansınızı artırmak için aşağıdaki basit ipuçlarını izleyebilirsiniz.
Başlığınızı belirlemek için izlemeniz gereken adımlara göz attık, şimdi sıra geldi alt başlıkları belirlemeye…
Alt başlıklarla ilgili bilmeniz gereken en önemli şey, yazdığınız yazı içinde birçok alt başlığın bulunması gerekliliği.
Neden mi?
Çünkü alt başlıklar sayesinde okuyucular için içeriğinizi okumak daha kolay hale gelir ve bu alt başlıklar SEO açısından güçlenmenize yardımcı olur.
Ayrıca alt başlıklarınızın, araştırdığınız bazı özel anahtar kelimeleri ve LSI anahtar kelimelerinin bazılarını içermesine özen gösterirseniz, organik trafiğinize olumlu yönde katkı sağlarsınız.
URL en önemli SEO öğelerinden biridir. Bu yüzden SEO uyumlu URL‘ler oluşturmak söz konusu olduğunda, aşağıdaki basit ipuçlarını izleyebilirsiniz.
Aşağıdaki gibi korkunç ya da uzun URL’lerden kaçının.
https://www.abc.com/12131&$22=123
Aşağıdaki gibi SEO uyumlu URL’lere odaklanın.
Tipik bir SEO uyumlu içerik için minimum kelime sayısı 300 ila 500 arasında olmalıdır, dense de Google son birkaç yıldır daha uzun ve yüksek kaliteli içeriğe öncelik vermeye başladı.
Peki bunun anlamı nedir?
Yazılarınızı okuyanlara mümkün olan en iyi yanıtları sağlayan ve yapılan sorgulara en kapsamlı cevabı veren içeriklere sahipseniz, işte o zaman içeriğiniz SEO açısından değerli hale geliyor. Yani, SEO uyumlu içerik yazarken, kelime sayısına takılmayın.
Meta açıklama (meta description), Google’ın arama sonuçlarında başlığınızın altında göstermek için kullandığı içeriğinizin bir özetidir.
Meta description uzunluğu 155-160 karakter arasında olmalıdır.
Meta açıklama, makalenizin ne hakkında olduğunu açıklamalı ve hedef anahtar kelimelerinizi içermelidir. Okuyucuları içeriğinizi tıklamaya teşvik etmek için çekici ve bilgilendirici olmalıdır.
**Üzerinde çalıştığınız orijinal meta açıklamanın arama sonuçlarında görüneceğine dair bir garanti yoktur. Bu nedenle, en iyi çözüm hedef anahtar kelimenizi bulmak ve doğal olarak meta açıklamanıza dahil etmektir. Google meta açıklamanızda bir eşleşme bulursa, muhtemelen etiketinizi kullanır.
İçeriğiniz içinde bulunan görüntü dosyalarına anahtar kelimeler ekleyerek ve ALT etiketler sağlayarak fotoğraflarınızı SEO’ya uygun hale getirebilirsiniz.
Tabii ki iş sadece görüntülerinize anahtar kelimeler eklemekle bitmiyor. Görüntülerinizin boyutunu da optimize ettiğinizden emin olmalısınız. Çok büyük görüntüler yükleme süresini yavaşlatır. Bu SEO açısından istenilen bir durum değildir.
’’Peki ne yapmalıyım?’’diyorsanız, görünürlük veya kaliteden ödün vermeden görüntüyü mümkün olduğunca küçük hale getirin. Birçok görüntü düzenleyici, bunu yapmanıza izin verir. Öneri istiyorsanız, görüntü dosyalarınızı hızlı bir şekilde yeniden boyutlandırmanıza ve sıkıştırmanıza olanak tanıyan ücretsiz bir araç olan Squoosh uygulamasını kullanabilirsiniz.
Web sitenize trafik çekmek ve eski içeriklerinizi daha üst sıralara çıkarmak istiyorsanız, yeni yazınlarınızda eski içeriklerinize bağlantı vermeniz gerekiyor.
Bu yüzden siz de mümkün olduğunca, önceki içeriklerinize dahili bağlantılar oluşturmayı deneyin.
Bu şekilde, okuyucularınızın okuması için yalnızca değer oluşturmak ve bilgi eklemekle kalmaz, aynı zamanda arama motoru taramalarının web sitenizi anlamasını kolaylaştıracak dahili bir bağlantı oluşturma yapısı da oluşturabilirsiniz.
Bağlantılarınız ne kadar iyi olursa, sayfanız arama sonuçlarında o kadar yukarlarda olur. Tabii yazdıklarınızla hiçbir ilgisi olmayan konulara dahili bağlantılar oluşturmamayı da aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor.
İçeriklerinizi SEO uyumlu yazmak için yukarıda sıraladığımız ipuçlarını ve araçları kullanabilirsiniz. SEO iyileştirmeleri ile ilgili başka fikirleriniz varsa, fikirlerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
Bence Deneyin
Denemenizde öneriririm bende denedim çok iyi
Tavsiye ederim.
Tavsiye ederim. Güzel l olmuş.
Bence herkes bir denemeli