Web siteleri üzerinden hizmet veya ürün satmak için oldukça rekabetçi bir ortamda öne çıkacak işlemlere ihtiyacınız var. Google Ads denilen uygulamaya tıklama başına para vermek bazı sektörlerde çok yüksek maliyetlere neden oluyor. Reklam içerikleri ilk sırada çıkıyor gibi görünse de sizin reklam bütçeniz bittiği anda sıralamadan çıkarılırsınız. Bu sebeple SEO (Search Engine Optimization) denilen bazı düzenlemeler yaparak üst sıralara çıkmak çok daha mantıklı ve az maliyetlidir.
SEO işlemleri için kullanılan birçok araç var. Bu sebeple “SEO Analiz Araçları Nelerdir? ve Nasıl Kullanılır?” sorularına detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız.
SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu, bir web sitesine ait içeriklerin Arama Motoru Sonuç Sayfası denilen SERP (Search Engine Result Page) üzerinde üst sıralarda gösterim yapılmasını sağlamak için yapılan bir takım düzenlemelerdir. Oldukça detaylı ve disiplinli bir çalışma sonucunda içeriklerinizin üst sıralara çıkmasına yardımcı olursunuz.
Bu düzenlemeleri yapmadan önce nerede sorun olduğunu anlamak atılması gereken ilk adımdır. Yani sorunu anlamazsanız o sorunu çözmemiz mümkün değildir. Bu sebeple SEO Analiz aracı denilen birçok uygulama geliştirilmiştir. Kimi ücretli, kimisi ücretsiz olan bu uygulamalar web sitenizi analiz ederek sorun yaratacak kısımları size rapor ederler.
Sitechecker Web kaynağı tanıtımının etkinliğini kolayca ve verimli bir şekilde izlemenize ve performansı sistematik olarak artırmanıza olanak tanıyan çok işlevli bir web sitesi SEO denetim platformudur.
SiteChecker’ın diğer karmaşık araçlardan farkı nedir? Pek çok özel hizmet eksik veri sağlarken veya temel SEO faktörlerini göz ardı ederken, bu platform gerekli tüm araçları eksiksiz bir veri seti ile içerir.
Bu sayede sitenizin SEO performansını iyileştirmek için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirebileceksiniz. Ayrıca otomatik rapor oluşturma ve anahtar değişiklik uyarıları da mevcuttur.
Platformun özellikleri onu en iyilerinden biri yapıyor: sadece web sitesi sahipleri için değil, aynı zamanda müşterilerinin web sitelerinin SEO’sunu geliştirme konusunda uzmanlaşmış uzman pazarlama ajansları için.
SiteChecker’ın çalışma prensibi, web sitesi optimizasyonuna yönelik çok seviyeli bir yaklaşıma dayanmaktadır. Bu, trafik ve satış büyümesi için potansiyel bir çözümdür.
Sitechecker platformu birkaç araç içerir:
Site Audit — Sitedeki her türlü hatayı dakikada 150 sayfa hızında takip eder. İnce ayar ve ayrıca sorunlar algılandığında otomatik bildirim ile bir izleme işlevi mevcuttur;
Site monitoring — Olaylar üzerinde tam kontrol: ani çökmelerden sayfa içeriği güncellemelerine kadar. Sahibi için uygun çözüm: müteahhitlerin (SEO uzmanları, metin yazarları, yöneticiler) çalışmalarını izlemenizi sağlar;
Rank Tracker — Anahtar kelime konumu izleme. Seçtiğiniz herhangi bir arama ağında, herhangi bir cihazda ve belirli bir bölgede belirli sorgular için konum kontrolü. E-posta ile sonuçlar ve günlük raporlarla rahat çalışma;
All-in-one Chrome SEO extension — Uygun bir tarayıcı aracında sitenin kilit konumlarının anında kontrolü.
Sitechecker aracını 7 günlük deneme sürümüyle ücretsiz olarak çalıştırabilirsiniz. Ücretlere gelince,
Plan Basic, üç siteye ve 1500 bağlantıya kadar destekler. Kişisel web sitesi geliştirenler veya SEO yani dijital pazarlamaya ilk adımlarını atanlar için bu en uygun seçenektir. Planın basit olmasına rağmen, 150’ye kadar anahtar kelimeyi destekler – küçük bir sitenin sahibi için fazlasıyla yeterli. Temel plan ayda 29 dolardan başlıyor.
Plan Startup, en fazla beş siteyi ve 5.000 bağlantıyı destekler. Bu, birkaç müşteri için projeler yürüten pazarlamacılar ve küçük web kaynaklarının sahipleri için en iyi seçimdir. Plan, hesap başına en fazla 500 anahtar kelime kullanma yeteneğine sahiptir. Bu, onu profesyoneller için en iyi çözüm haline getirir (temel plana kıyasla). Başlangıç fiyatı aylık 49 dolardan başlıyor.
Plan Growing 10 siteye kadar destek ve 50.000 bağlantı sağlanır. Orta ölçekli web sitesi sahipleri ve yeni müşteriler çekme potansiyelini sürdürmek isteyen pazarlama şirketleri için en iyi çözüm olarak kabul edilir. Hesap başına en fazla 1000 anahtar kelime kullanabilirsiniz. Fiyatı aylık 99$’dan başlıyor.
Plan Enterprise özel müşteriler için tasarlanmıştır: büyük pazarlama şirketleri veya büyük sitelerin sahipleri. Fiyat ayda 499 dolardan başlıyor ve mevcut özellikler seti ayrı ayrı oluşturuluyor.
Aylık abonelik yerine yıllık abonelik seçtiğinizde, aylık maliyetin %20’sine kadar tasarruf edebilirsiniz. Aboneliğinizi istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz: Bir plana abone olmak, sözleşme imzalamayı gerektirmez.
Semrush, oldukça detaylı analiz verileri sunan web tabanlı çalışan önemli bir SEO Analiz aracıdır. Web sitenize veya rakip sitelere ait verileri alabileceğiniz harika bir uygulamadır.
Semrush ile yapılabilecek işlemler;
Ayrıca Semrush içinde Site Audit Aracı ile sayfalarınızı analiz edebilirsiniz. Bu analiz size sayfalarınızda bulunan SEO hatalarını düzeltme şansı tanır. Site Audit analizi ile tespit edebileceğiniz etmenler ise;
Çok detaylı analizleri de edinebileceğiniz Semrush ile siteniz ve rakiplerinizi karşılaştırabilirsiniz. Arama trendlerini belirleyebilir ve anahtar kelime seçiminizi yapabilirsiniz. Her bir içeriğin arama motoru sonuçlarındaki pozisyonunu belirleyip ilerleme sağlayacak adımlar atabilirsiniz.
SEO açısından sorun yaratan bozuk linkler, Google Botlarının okuyamadığı uzunluktaki başlıklar, etiketler, gereksiz uzunluktaki H1 başlık etiketlerinin her birini görebilir ve düzenleme şansına sahip olursunuz.
Rakiplerinize göre performansınızı görmek, neleri doğru yapıp hangi konularda hataya düştüğünüzü görmek sorunlarınızı çözmek için size yardımcı olur.
Semrush kullanarak, bir Domain (Alan adı) üzerinde çalışacaksanız bir “Project” olarak kaydetmelisiniz.
Türkçe kullanım desteği de olan Semrush, ücretli bir uygulamadır. Pro, Guru ve Business olmak üzere 3 ayrı plan sunuyor. İlk kaydolduğunuzda 15 gün ücretsiz kullanım imkanı sağlıyor. Ücretlendirmelere değinmek gerekirse;
Pro Üyelik; 5 siteye ait verileri izleyebileceğiniz 5 proje ve 500 Kelimelik plan Aylık 119 Dolar
Guru Üyelik; 15 Proje, 1500 Kelime Aylık 229 Dolar
Business Üyelik; 40 Proje 5000 Kelime Aylık 449 Dolar
Semrush ile çalışan markalar;
Screaming Frog, İngiltere merkezli, SEO çalışmaları için kullanılabilecek analizler yapmanıza yarayan harika bir yazılımdır. Bilgisayarınıza indirerek çalıştırabileceğiniz bu programın ücretli ve ücretsiz iki versiyonu vardır. Ücretsiz versiyon, kısıtlı da olsa işlem yapmanıza olanak tanır. Ücretli yani Full versiyonu ise Yıllık 149 Sterlin. Screaming Frog SEO ajansları tarafından profesyonel amaçlarla kullanılıyor. On Page SEO ve Technical SEO alanlarında işe yarayan bir uygulamadır.
Spider veya Web Crawler denilen arama motoru örümcekleri arama motorları için çalışan, internet sitelerini otomatik bir şekilde tarayan araçlardır. Tüm interneti düzenli bir şekilde tarayarak indekslerin güncel olmasını sağlamaya çalışırlar. Screaming Frog da benzer işlemi yapan bir araçtır. Programda taranmak istenen alan adını verirseniz, arama motoru örümceği gibi sitenizi tarar ve size bir rapor sunar. Arama motorlarının sorun olarak göreceği tüm problemleri listeleyerek düzeltmenize olanak tanır.
Screaming Frog SEO Spider (Örümceği) ile yapılabilecek işlemler;
Screaming Frog kullanan markalara değinmek gerekirse;
Screaming Frog, bunlar haricinde follow, no follow, index, noindex, rel=”next” ve rel=”prev” gibi sayfa nitelikleri, yazım dilbilgisi, görselleştirme gibi birçok ayarlamalara yardımcı olur.
Ahrefs, bir web sitesinin veya bir URL’nin organik veya ücretli ziyaretçi sayılarını, Backlink kaynaklarını, ziyaretçi çeken ücretli veya ücretsiz anahtar kelimeleri bulmanıza yarayan ve bunları detaylı analizlerle sunan Web tabanlı, önemli ve ücretli bir SEO aracıdır. Bir reklam kampanyası düzenlediğimizde oldukça işimize yarayacak bu araç ile anahtar kelime kullanımında strateji geliştirmek mümkün olmaktadır. Bildiğiniz üzere SEO sadece organik ziyaretçi artırmak için yapılmaz aynı zamanda reklam kampanyaları ile bizden fazla ziyaret çeken rakiplerimizin durumunu da görmek gerekir. Rakiplerinizin bu hareketlerini görmek size daha iyi bir strateji geliştirme şansı tanıyacaktır.
Ahref ile yapılacak işlemler size veya başkasına ait bir sitenin veya sayfanın;
Organik trafik araştırmasında;
Backlink araştırmasında;
Ücretli anahtar kelime araştırmasında;
Araştırma sekmesinde;
Ahrefs aracına 7 günlük 7 Dolarlık bir deneme sürümüyle başlayabilirsiniz. Ücretlendirmelere bakacak olursak,
Türkiye şartlarında oldukça pahalı olan bu ücret sistemi var. Ancak elde edilecek sonuçlar inanılmaz. Bireysel kullanım için olmasa da yüksek Google Reklam ödemesi olan işletmeler Lite sürümünü deneyebilir.
Ahrefs tarafından sunulan Content Explorer, istediğiniz bir anahtar kelime ile oluşturulmuş ne kadar içerik varsa kendi veritabanında kaydeder. Ahrefs’in Content Explorer aracı, 1 milyardan fazla sayfadan oluşan veritabanında arama yapmanıza ve internetteki popüler konuları keşfetmenize olanak tanır.
Örneğin bir içerik oluşturmak istediğinizde içerik başlığını veya anahtar kelimelerini bu araca yazıp arattığınızda o konu ile ilgili içeriklerin listesi ve ne kadar sayfa tarafından link aldığını görebilirsiniz.
Content Explorer (İçerik Gezgininin) en iyi yanı, her sayfa için tüm sosyal ve SEO ölçümlerini alabiliyor olmanızdır. İçerik fikirleri bulmak ve kendi web siteniz için bağlantı kurma fırsatları bulmak için Veri ve Müşteri (Customer) filtrelerini kullanabilirsiniz.
Ahref’in sunduğu Content Explorer aracı ile;
SEO Audit, SEO çalışması yapılan bir internet sitesinin gerekli tüm açılardan ve bütünsel olarak değerlendirilmesidir. Bu sayede sorunları tespit edebilir ve bu durumlar için bir eylem planı oluşturabilirsiniz. SEO Audit, uzun soluklu bir analiz çalışmasıdır. Süreçler, sitenin yapısına ve içerik sayısına bağlı olarak değişebilir.
Audit çalışmalarının sonucunda elde edilecek veriler;
Pagespeed İnsights web sitenizin alan adını adres çubuğuna yazarak kolayca analiz edildiği ücretsiz bir Google hizmetidir. Sitenizin hem mobil, hem de masaüstü cihazlar ile ne kadar hızlı yüklendiğini görebileceğiniz bir pratik ve kullanışlı bir araçtır.
Site yükleme hızı, kullanıcı deneyimi açısından en önemli site özelliklerinden biridir. Ziyaretçiler yavaş yüklenen bir web sitesinde zaman geçirmek istemezler. Bu araçla sitenizin hızını görebildiğiniz gibi sitenize ait iyi özellikler ve sorunları ayrı ayrı görebilirsiniz. Pagespeed insights ile;
verilerine ulaşabilirsiniz.
Site yükleme hızına olumsuz etki eden etkenler liste halinde sunulurken çözüm önerileri de yanında verilir. Genelde Pagespeed Insights raporlarında site yükleme hızınızı yükseltecek en önemli düzenlemeler;
Tüm bu düzenlemeler sonucunda hedeflenen şey sitenin daha hızlı çalışmasıdır. Pagespeed aracı da size bu işlemler için kılavuzluk yapar.
GTmetrix de Pagespeed Insights benzeri bir araçtır. Bir internet sayfasının yükleme hızını ve ona bağlı skoru verir. Bu skoru verirken de sitenin yükleme hızını etkileyen bileşenler detaylı bir rapor halinde sunulur. Web tabanlı çalışan bir uygulamadır. GTmetrix tarafından verilen rapora göre sitenizin hızını etkileyen bileşenler;
JavaScript, CSS yüklemelerinin süresi, çalışma şekli ve site hızına etki eden tüm etkenler (Büyük görseller, gereksiz yapılan sorgular, içerik sıkıştırmaları, vb.) rapor edilir. Sorun olan kısımları düzenlemenize olanak tanır. Ayrıca sitenizin hızını belirli periyotlarda karşılaştırmanıza imkan tanır ve bunu grafikler halinde raporlamanıza yardımcı olur.
Web sitenizin hangi cihazlarda hangi hızda yüklendiğini ve hangi ülkelerde hangi hızlarda yüklendiğini de test edebilirsiniz. Bu özellik uluslararası ziyaretçileri olan siteler için oldukça önemli veriler sunar.
Ücretsiz bir versiyonu olmasına rağmen profesyonel kullanıcılar için de farklı ücretlerle abonelik alınabiliyor. Free (Ücretsiz), Solo 10 Dolar/Ay, Starter 20 Dolar/Ay, Growth 40 Dolar/Ay gibi seçenekler arasından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.
Google Analytics, Google tarafından ücretsiz sunulan bir web sitesi içerik ziyaret verileri ve performans analiz aracıdır. Sahip olduğunuz dijital varlıklar, sahipliğinizi kanıtladıktan sonra bu araçla oldukça detaylı bir şekilde analiz edilebilir. Google Analytics’in kullanıcısına verdiği bilgiler;
Google bir web sitesine dair Analytics verilerini sizin o mülke sahip olduğunuzu ispat etmeniz halinde ücretsiz bir şekilde sunar. Bu işlem şu şekilde gerçekleşir;
Soldaki menü üzerinden birçok farklı rapor ve veriye ulaşabilirsiniz.
Google Search Console, sitenizin daha farklı verilerine de ulaşabileceğiniz kullanışlı bir diğer araçtır. Google tarafından ücretsiz sunulur. Google Search Console ile ulaşabileceğiniz veriler;
Google Search Console da Analytics gibi sitenize ait performans verilerine ulaşabileceğiniz bir araçtır. Ayrıca siteye ait kapsam, kullanılabilirlik vb. sorunların raporlandığı ve düzeltme imkanı tanıdığı bu araç sitenizin sorunsuz çalışmasına imkan tanır. Site haritası oluşturup sitenizin Googlebotları tarafından indekslenmesini sağlayabilirsiniz.
Özetle Google Search Console, web sitenizin sayfalarına ait ayarlamaları yapmanıza imkan tanır. Bunun yanında sitenizin ziyaret alan sayfalarının hangileri olduğunu, hangi sitelerden link aldığınızı, hangi içeriklerin SERP (Search Engine Result Page) yani Arama Motoru Sonuç Sayfasında ne kadar gösterim aldığını görebileceğiniz harika bir araçtır.
Google Search Console’u kullanması tavsiye edilen kişiler;
Bu araç sayesinde sitenize ait içeriklerin arama motoru botları tarafından indekslenmesini sağlayabilir ve performansınızı ölçümleyebilirsiniz.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
Oldukça faydalı bir makale.