Python Nedir?
Python öğrenilmesi kolay olduğu gibi kullanım alanı da bir o kadar geniş olan temelde nesne yönelimli bir programlama dili olarak bilinmektedir. Python’u kullanan kitle o kadar geniştir ki şu an yazılıma yeni başlayan bir birey Python ile çalışırken aynı zamanda yapay zekâ geliştiren bir yazılımcı da Python ile çalışabilmektedir. Bu da bu dilin ne kadar kullanışlı ve istekleri karşılayan bir dil olduğunun açık bir göstergesidir.
Python programlama dilinin doğuşu 1990’lı yılların başına dayanmaktadır. Amsterdam kaynaklı bu programlama dilinin geliştiricisi Guido van Rossum olarak bilinmektedir. Dilin adının kaynağının yılan olan piton olduğu düşünülse de bu isim Rossum’un hayranı olduğu Monthy Python isimli komedi grubunun sergilediği gösteriden gelmektedir. Ancak Python ismi yılan olan piton ile o kadar özdeşleşmiştir ki bugün Python’un logosu yılanı andıran bir simgeden oluşmaktadır.
Python günümüzde en trend dillerden birisidir. Trend bir programlama dili olması bile kullanılması için yeterli bir sebeptir. Çünkü dil ne kadar biliniyorsa o dil hakkında o kadar kaynak bulunabilmektedir. Yaygın bir dil olmasının yanı sıra Python bize birçok kolaylık ve diğer dillere nazaran üstünlük sağlamaktadır.
Python programlarının diğer dillere nazaran en çok öne çıkan özelliği C ve C++ gibi dillerde olanın aksine bu programların çalışması için derlenmeye ihtiyacı yoktur. Python dilinde derleme işlemi söz konusu olmadığı için bu dil ile çok hızlı bir şekilde program geliştirilebilmektedir. Ayrıca Pythonsyntax denilen yazım biçimi olarak son derece basit ve sadedir. Bu sadelik onu hem kolay program geliştirilebilen bir dil yapmakta hem de yeni öğrenenlere yazılımı sevdirmektedir.
Bir dilin basit olması o dil ile yazılan programların okunmasını da oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu sayede birçok yazılımcının kod okuma ve yazılan kodu çözme korkusu ortadan kalkmış olup bu yazılımcılar diğer meslektaşları tarafından yazılan Python kodlarını rahatça okuyabilmektedir.
Python’un bu kadar basit olması bu dilin küçük işletmeler ve basit programlar için kullanılacağını düşündürmemeli. Aksine birçok büyük şirket Python ile çalışmaktadır. Bugün Google, YouTube ve Yahoo! Gibi büyük şirketler Python bilen çalışanları tercih ediyorlar. Python’u geliştiren kişi olan Guido Van Rossum’un 2005 ile 2012 yılları arasında Google’da çalışması ve 2012 yılından sonra Dropbox şirketine geçmesi bu dilin büyük şirketler için ne kadar önemli bir yeri olduğunu bize basit bir şekilde anlatmaktadır.
Python bugün Türkiye’de de yavaş yavaş yükselen bir dil olup Üniversitelerde dersleri verilmeye başlandı ve birçok mühendislik müfredatına eklendi. Python’a yeteri kadar hâkim olan yazılımcıların birçok kurum kuruluş ve şirkette çalışabileceği oldukça mümkün bir durumdur. Python programlama dilinin yazılımcılara sunduğu diğer avantajlar şu şekildedir:
Python ile Neler Yapılabilir?
Python ile web alanında çalışmak oldukça mümkün ve kolay. Python kütüphane açısından çok gelişmiş bir dildir. Bu sebeple neredeyse bilişim sektörünün her dalında çalışmak mümkündür. Python’un Django kütüphanesi ile web sitesi yapılabilir ve bu site sunuma alınarak hazır hale getirilebilmektedir.
Birçok arama motoru Web tarama işlemleri için Python programlama dilini kullanmaktadır. Örneğin Google bu tarz taramalar yaparak saf HTML erişimleri ile veri depolamayı hedeflemektedir. Bu işlem için Python’un “Beautiful Soup” kütüphanesi biçilmiş kaftandır. Bu kütüphane sayesinde web sayfası tarama işlemleri Python ile yapılabilmektedir.
Python ile istediğiniz sisteme Plugin geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda makine öğrenmesi, yapay zekâ gibi alanlarda çok efektif bir dil olan Python ile veri bilimi üzerinde çalışarak birçok yerden sayısız veri çekebilir bu verileri bir arada tutarak Big Data teknolojisini Python ile kullanabilirsiniz.
Python’da bulunan Open CV kütüphanesi ile yüz tanıma, plaka tanıma gibi işler için geliştirilen bir teknoloji olan görüntü işleme teknolojisini kullanabilirsiniz. Kendi görüntü işleme yazılımınızı Python ile geliştirmeniz mümkündür.
Web teknolojisinde bulunan HTTP, SMTP gibi protokolleri Python ile yönetmek çok daha kolaydır. Kendi http Web Server’ınızı Python ile oluşturabilirsiniz. Django ile web sitesinin Front-end kısmını da yaptığınızı düşünürsek Python programları ile baştan aşağı bir siteyi geliştirebilirsiniz.
Çağın en önemli bilişim sektörlerinden biri olan güvenlik sektöründe de Python önemli bir role sahiptir. Python sayesinde kendi şifre kırma programlarınızı ya da şifre oluşturma programlarınızı yazabilirsiniz. Aynı zamanda Python’da hâlihazırda bulunan RSA, RC4, DES gibi kütüphaneler sayesinde şifre kırma/oluşturma işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Türkiye’de üzerinde çok çalışma olmayan bir dal olan Metin Madenciliği, Python ile yapılmaktadır. Metin madenciliği; veri madenciliğinin bir alt dalıdır. Verilerin sadece metin olduğu bu bilimde veri çekme, veriler üzerinden duygu analizi yapma gibi birçok ilgi çekici işlemler yapılabilmektedir. Bu bilim için de Python kullanılmaktadır. Python sayesinde başarılı bir metin odaklı duygu analizi programı yazılabilmektedir.
Birçok sektörde boy gösteren Python, oyun sektöründe de aktif olarak kullanılmaktadır. Pygame olarak bilinen oyun modülü sayesinde Python bilginiz ile oyun yapabilmeniz mümkündür. Oyun yapmak için en uygun diller olarak C# ya da C++ düşünülse de Python da bu işler için yeteri kadar iyi ve uygun bir dildir. Pygame, gücünü SDL kütüphanesinden almaktadır ve kullananı oldukça fazladır. Bir scripting dili olan Python oyunlardaki scriptlerin yazılması için uygun bir dildir. Oyun motorlarının izin verdiği ölçüde Python oyun geliştirme sektöründe kullanılmaktadır.
Python programlama dili, OOP (object oriented programming) yani nesne tabanlı bir dildir. Bu dil ile yukarıdaki belirtilen sektörler haricinde de aklınıza gelebilecek birçok sektörde çalışabilir, başarılı uygulamalar yaparak dilin ve kendinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Script yazmanın kolay olduğu bilinen bu dili öğrenmesi de yazması da okuması da çok kolaydır. Hemen hemen her yazılımcının az da olsa Pythonsyntax’ına hâkim olması neredeyse artık çağın getirdiği zorunluluklardan biri haline gelmektedir.
Sonuç olarak Python her yaşta her bilgi seviyesinde insana hitap eden bir yazılım dilidir. Öğrenmesi de uygulaması da son derece kolay ve efektif bir dildir.
Python programlama dilini kullanabilmek için bilgisayarınızda Python’un yüklü olması gerekir. Bu yazımızda öncelikle Windows kullanıcıları için Python kurulumunu ele alacağız.
Çoğu Linux dağıtımının aksine, Windows varsayılan olarak Python programlama diliyle birlikte gelmez. Bununla birlikte, Python’u Windows sunucunuza veya yerel makinenize yalnızca birkaç kolay adımda kurabilirsiniz.
Python kurulumu için ihtiyacımız olanlar;
1. Yüklenecek Python Sürümünü Seçin
İhtiyacınız olan sürüm, Python’da ne yapmak istediğinize bağlıdır. Örneğin, Python 2.6 sürümünde kodlanmış bir proje üzerinde çalışıyorsanız, muhtemelen bu sürüme ihtiyacınız vardır. Bir projeye sıfırdan başlıyorsanız, seçme özgürlüğüne sahipsiniz. Python’da kodlamayı öğreniyorsanız, hem Python 2 hem de 3’ün en son sürümünü indirmenizi öneririm. Python 2 ile çalışmak, eski projeler üzerinde çalışmanıza veya geriye dönük uyumluluk için yeni projeleri test etmenize olanak tanır.
2. Python Yürütülebilir Yükleyiciyi İndirin
Not : İşletim sisteminiz 32 bit ise, Windows x86 yükleme aracına ihtiyacınız vardır . Windows’un 64 bit sürümü varsa, Windows x86-64 yükleme aracını indirmeniz gerekir. “Yanlış” sürümü yüklerseniz endişelenecek bir şey yok. Python’un bir sürümünü kaldırıp bir başkasını yükleyebilirsiniz.
3. Yükleme Aracını Çalıştırın
Python’un tüm yeni sürümleri için önerilen kurulum seçenekleri arasında Pip ve IDLE bulunur. Daha eski sürümler bu tür ek özellikler içermeyebilir.
Sonraki iletişim kutusu, yol uzunluğu sınırını devre dışı bırakıp bırakmamayı seçmenizi isteyecektir. Bu seçeneğin seçilmesi, Python’un 260 karakterlik MAX_PATH sınırını atlamasına izin verecektir. Etkili bir şekilde, Python’un uzun yol adlarını kullanmasını sağlayacaktır.
4. Python Yüklemesini Doğrulayın
5. Pip’in Kurulu Olduğunu Doğrulayın
Python’un daha eski bir sürümünü kurmayı seçtiyseniz, önceden yüklenmiş Pip ile gelmemiş olabilir. Pip, Python yazılım paketleri için güçlü bir paket yönetim sistemidir. Bu nedenle, yüklediğinizden emin olun. Çoğu Python paketi için, özellikle sanal ortamlarda çalışırken Pip kullanmanızı öneririz. Pip’in kurulu olup olmadığını doğrulamak için:
Aşağıdaki çıktıyı alırsanız Pip henüz kurulmamıştır:
’pip’ is not recognized as an internal or external command, Operable program or batch file.
6. Ortam Değişkenlerine Python Yolunu Ekleyin (İsteğe Bağlı)
Python yükleyici sürümünüz Python’u PATH’a Ekle onay kutusunu içermiyorsa veya bu seçeneği seçmediyseniz, bu adımı tamamlamanızı öneririz.
Python yolunu sistem değişkenlerine ayarlamak, tam yolları kullanma ihtiyacını azaltır. Windows’a “python” için tüm PATH klasörlerine bakması ve python.exe dosyasını içeren yükleme klasörünü bulması talimatını verir.
Başlat menüsünü açın ve Çalıştır uygulamasını başlatın.
7. Virtualnv’yi Yükleyin (İsteğe bağlı)
Python’a sahipsiniz ve paketleri yönetmek için Pip’e sahipsiniz. Şimdi, son bir yazılım paketine ihtiyacınız var – virtualnv. Virtualnv, Python projeleriniz için izole edilmiş yerel sanal ortamlar oluşturmanıza olanak sağlar.
Neden virtualnv kullanmalısınız?
Python yazılım paketleri varsayılan olarak sistem genelinde yüklenir. Sonuç olarak, projeye özgü tek bir paket değiştirildiğinde, tüm Python projeleriniz için değişir. Bundan kaçınmak ve her proje için ayrı sanal ortamlara sahip olmak en kolay çözümdür. Virtualnv’yi kurmak için:
C:\Users\Username> pip install virtualenv
Tamamlandığında, virtualnv sisteminize yüklenir.
Bu eğiticide, Python 3.7.3’ün Windows’a nasıl yükleneceğini ayrıntılı olarak anlattık. Sürümünüzü dikkatli bir şekilde seçmeye özen gösterin, Pip’in kurulu olduğundan emin olun ve tek bir sistem üzerinde birden fazla proje geliştirirken sanal ortamları kullanın.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…