İnternet sitelerinin sadece yazıdan oluştuğunu varsayalım, acaba web siteleri bu kadar çekici olabilecek miydi? Tabi ki renkli, canlı görsellerle desteklenmiş içerikler her zaman göze çarpıyor. Ayrıca anlatmak istediklerimizi görselle desteklemek öğrenme süreçleri açısından da avantaj sağlıyor.
İnternet sitelerine yüklenen görseller ziyaretçimiz için oldukça iyi ancak sadece görseller yüzünden yavaş yüklenen bir web sitesinde kimse zaman harcamak istemez. Görseller sitenin açılma hızını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu sebeple internet sitesine yüklenecek görsellerin optimizasyonu da oldukça önemli hale geliyor.
İletişim çağındayız herşey o kadar hızlandı ki, insanlar eskisine göre herşeye daha çabuk ve kolay ulaşmaya başladı ve buna alıştı. İnternet hızı belirli bölgelerde çok yükseldi ancak tüm dünyada aynı hıza erişmek mümkün değil. Ayrıca Google’un belirttiğine göre mevcut internet trafiğininin yaklaşık %96 ‘sını JPG, GIF ve PNG formatındaki dosyalar oluşturuyor.
Bu sebeple Google ve diğer arama motorları web sitelerini indekslerken sadece içerik veya sayfa düzeninize değil sitenin yüklenme hızını da dikkate almaya başladı. SEO açısından büyük önem arz eden ve görsel kalitede kayıp yaşamadan Optimize Images çözümü nasıl yapılır hep birlikte öğrenelim.
En bilindik görsel formatlarındandır. Ayıca görüntü kalitesi bozulmadan en fazla sıkıştırma imkanı veren formattır. JPEG (Joint Photographic Experts Group) olarak da bilinir. Bir depolama alanında daha fazla görsel saklayabilme imkanı tanıdığından fotoğraf makinelerinde en çok kullanılan formattır. JPG çok sayıda bilgiyi küçük bir dosya boyutu içinde depolama işlevi sağlayan bir görüntü formatıdır. JPG formatındaki görselleri kayıplı sıkıştırma yaparak oldukça küçük boyutlara getirme imkanınız vardır. Bu sebeple internet sitelerinde daha sık tercih edilir. Sıkıştırılınca oluşan bozulmalardan dolayı, Logo veya grafikler için pek fazla tercih edilmezler.
PNG (Portable Network Graphics) yani taşınabilir ağ grafikleri olarak adlandırılan görüntü formatıdır. Logo veya grafik dizayn aşamalarında çok tercih edilir. Çünkü PNG formatında bir görseli oluşturan bileşenler haricindeki alanlar görsel düzenleme uygulamaları ile açıldığında şeffaf olarak gösterilir. Bu sayede ilave kesme işlemleri ile uğraşmanıza gerek kalmaz.
PNG , GIF’e alternatif olarak oluşturulmuş bir görsel türüdür. Web görüntülerinde sıklıkla tercih edilir. Görselin sahip olduğu renk yelpazesiyle sıkıştırma olanağı sağlar. Ancak sıkıştırma performansı JPG kadar iyi değildir.
Hareketli görüntüler oluşturmak için kullanıldığı düşünülen GIF formatı aslında tek görselden oluşan bir görsel formatı olarak da kullanılır. GIF (Grafik Interchange Format) formatındaki görseller sıkıştırılırken sıkıştırma işlemi kayıpsız bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle de görselin sıkıştırılmış hali JPG kadar küçülmez. Bu format kısıtlı bir renk aralığına sahiptir bu nedenle fotoğrafçılık işlerinde pek tercih edilmezler. Günümüzde genel olarak animasyon oluşturmak için tercih ediliyor.
Google tarafından geliştirilmiş bir görsel formatıdır. Hem kayıplı hem de kayıpsız sıkıştırma olanağı sağlar. Diğer formatlara göre daha fazla sıkıştırma olanağı sağlar.
WebP biçimindeki görseller;
Görsellerin gördüğümüz kısmı haricinde arka planda sakladıkları bilgiler vardır. Bu detaylar görselin boyutunu da etkileyen faktörlerdendir. Görselin boyutunun masaüstü veya mobil formatta düzgün görüntülenmesi ziyaretçilerinizin hepsine standart bir deneyim sağlaması gerekir. SEO (Search Engine Optimization) açısından görselleri boyut, format ve isimlendirme tekniklerine dikkat ederek düzenlemek sitenizin performansına doğrudan katkı sağlar.
Görselleri kullandığımız alanlara bakarsak, görsel yönetiminin ne kadar özenle ve dikkatli yapılması gerektiğini daha iyi anlayabiliriz. Görselleri sıkça kullandığımız alanlar;
Kendimizi o kadar çok alanda görselle ifade ediyoruz ki. Bu yüzden görseller üzerinde uzun uzun düşünmek ve bazı ayarlamalar yapmamız gerekmektedir.
Görsel boyutu, ölçeklendirme ve kapladığı alan olarak iki farklı açıdan değerlendirilmelidir. Kapladığı alan küçük olsa da bazı dosyalar oldukça yüksek pixel boyutlarıyla ayarlanmış olabilir. Genelde web siteleri yüklenen görselleri farklı ölçeklerde kopyalarını oluşturarak saklar ve yükleme yaparken bu formatların arasından uygun olanı seçerek gösterimini yapar.
Ancak bu işlemlerle zaman kaybetmesini önlemek için ölçeklendirmeye dikkat etmelisiniz.
Görsel formatlarının özelliklerinden bahsederken kendinize uygun olan formatın hangisi olması gerektiğine karar verdiğinizi düşünüyoruz. Genel olarak format detayına pek dikkat etmeden görsel yüklüyoruz ancak ne kadar büyük bir fark yaratacağını söylemeye gerek yok. Web sitenize PNG formatında görsel yüklemeniz daha yoğun depolama alanı kullanımı ve site yüklenme hızında sorun yaşamanıza neden olacaktır. Ancak Logo ve diğer bazı grafikler için PNG en iyi alternatif gibi duruyor. Bu yüzden kullanacağınız görseli amacına göre sınıflamalısınız.
Görsellerle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer konu görsele ait dosyaya verilen isimdir. Malum Google ‘ın bir görsel arama sistemi de var. Google bir konu ile ilgili kelime gruplarını kullanarak arama yaptığınızda o kelime gruplarını içeren görseller de listelenir.Görsele karışık, anlamsız kelime ve rakamlar kullanarak isim verdiğinizde Google aranan konu ile görseliniz arasındaki ilişkilendirmeyi gerçekleştiremez.
Bir konuyla ilgili görsel yüklerken konuyla alakalı isimlendirme yaparsanız görselin kendisi de arama etiketi işlevi görecek ve içeriğinizin indekslenmesinde daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Yükleyeceğimiz görseli isimlendirirken, konumuzdan örnek verirsek, “optimize-images-cozumu.jpg” biçimini kullanmalıyız. Her kelime arasına, kelimeleri birbirinden ayırmak için tire (-) koymalı ve kelimeler içinde Türkçe karakter kullanmamalıyız.
Bu işlemleri yapmanın birden fazla yolu ve yöntemi vardır. WordPress tabanlı bir web sitesine sahipseniz eklentiler yardımıyla da bu iş kısmen çözümlenebilir. WordPress üzerinde bu işe yarayan eklentilere örnek verirsek;
Web sitenizin kontrol panelinden yükleyeceğiniz bu eklentiler (Plugin) yoluyla otomatik olarak görsellerinizi optimize edebilirsiniz. Ancak görselin byte cinsinden küçültülmesinde çok fazla bileşen işlev görür. Ancak çoğunlukla bu eklentiler sadece sıkıştırma işlemi yapmaya odaklanır. Bu sebeple sadece eklentilere güvenmek yerine yapmamız gereken diğer işlemlere bakalım.
Görsel Optimizasyonu yaparken dikkat edilmesi gerekenler;
Bahsi geçen konuların büyük bir kısmına bakıldığında işlemlerin daha görsel yüklenmeden yapılmasıdır. Yüzlerce görsel içeren bir internet sitesindeki optimizasyon profesyonel bilgi ve otomasyon gerektirir.
Görsel optimizasyonunda kullanılan diğer bir yöntem sunucu tarafında çalışacak PHP tabanlı Frameworklerdir. Bu Frameworkleri kullanabilmek için PHP dilini bilmeniz ve internet sitenize ait PHP kodlarına erişiminiz olması gerekiyor.
Yöntemi kullanırken dikkat etmeniz gereken şey genelde API şeklinde sunulan bu frameworkleri seçerken Image Optimization işlemini yaptıktan sonra optimize edilen görselin
Cache olarak saklanması gerekliliği. Bazı frameworkler bu desteği sağlamıyor.
Böyle bir durumda ise istemci tarafından internet sitesi her görüntüleme yapılmak istendiğinde görsellerin tekrar işlemden geçirilmesi, sisteme ait CPU ve RAM kaynaklarını gereksiz yere kullanmak zorunda bırakıyor. Bu olayın da farklı sorunlara yol açacağı kesin.
Bu Frameworkler genelde ücretli bir şekilde çalışıyor. Birden farklı paket seçeneği ile optimize edilecek toplam görsel boyutu üzerinden ödeme yapmanız isteniyor.
Bu üç Görsel Optimizasyon hizmeti veren API’yi de deneyebilirsiniz.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…