Neredeyse online olmaya başlandığından beri virüs tarama programları hayatımızda mevcut. Günümüzde online uygulamalar o kadar çoğaldı ki bilgisayarınıza bir program yüklemeye gerek kalmadan online virüs taraması yapabileceğiniz bir çok web sitesi var.
Ancak etkinlikleri konusunda ciddi şüpheler barındırıyor veya bazen kendileri size virüs bulaştırarak risk teşkil ediyor. Peki kime nasıl güveneceğiz diye düşünüyorsanız yazımızı sonuna kadar dikkatlice okumanız gerek.
Virüsler ilk olarak bilgisayarımıza bulaşıp kendini kopyalayıp başkalarına da bulaşmasıyla meşhur oldu.
Virüsler, bilgisayarımıza yüklediğimiz resim yazı dosyası veya başka bir dosyanın içine gizlenmiş, bizim iznimiz olmadan bilgisayarımızdaki bilgileri başkalarının kullanımına açan, kameramızı veya mikrofonumuzu kullanarak bulunduğunuz ortamın ses ve görüntüsünü bile kaydetmeye yarayabilen küçük boyutlu zararlı yazılımlardır.
Keylogger ( klavye tuşlama takip programları ), Trojan ( Truva Atı), Spyware (Casus Yazılım), Exploit (Sömürü Yazılımları), Backdoor ( Arka Kapı Yazılımı ) veya Ransomware (Fidye Yazılımı) gibi çeşitleri vardır. Bize farkettirmeden bilgisayarımıza yüklenen bu küçük programların tamamına Malware ( Zararlı Yazılım) deniyor.
Günümüzde hem kişisel bilgilerimiz kullanılarak şantaj yapılma ihtimali hem de internet bankacılığından kaynaklı finansal riskler veya fidye yazılımları nedeniyle elimizdeki değerli dataların kaybolması riski açısından Siber Güvenlik çok önemli bir hal aldı.
Bazen gezindiğimiz web sitelerinden bir şey ararken veya indirirken bu zararlı yazılımların da bilgisayarımıza yüklenmesi mümkün. Bize fark ettirmeden arka planda çalışarak bilgisayar korsanlarına verilerimizi gönderen veya bilgisayarın kontrolünü hackerlara veren bu uygulamalardan korunmak için sıklıkla tarama yapmak ve bir zararlı yazılım koruma / antivirüs programı yüklemek sizi büyük oranda koruma şemsiyesi altına alabilir.
Ancak bu tarz koruma programları da başka sorunları da yanında getiriyor. Bilgisayarımızı ciddi anlamda yavaşlatan veya web sitelerinin açılma hızını azaltan bu uygulamalar kimimiz için can sıkıcı olabiliyor.
Konuyu sizin için araştırdık ve en iyi online virüs tarama siteleri yazımızda.
Bu tarz sitelerin birçoğu bir dosyayı tarama imkanı yanında, web sitesi içeriğinde tarama imkanı sunuyor.
Şüphelendiğimiz dosyaların zararlı yazılım içerip içermediğini anlamak ve tarama yapmak için online virüs sitelerini kullanabiliriz.
Bunun yanında ziyaret edeceğimiz bir internet sitesinin zararlı yazılım içerip içermediğini anlamak veya kendi sitemizde böyle bir zararlı yazılım olup olmadığını anlamak için de bu siteler elverişli olabiliyor.
Konuyla ilgili internette birçok web sitesi mevcut ancak, şüphelendiğiniz dosyayı kolayca tarayabileceğiniz ve önde gelen online virus taraması imkanı sunan siteleri sizler için araştırdık.
Birinin yakalayamadığını diğerleri mutlaka yakalayacaktır. Çok yeni bir virüs ise şansınıza küsün, dosya temiz görünse de virüs tarama programları onu tanıyıp sistemlerine daha kaydetmemiş olabilir.
Sistemde aynı anda beş dosya taraması yapabilirsiniz ve dosya başına 250 MB’lık bir sınır konmuş.
Tümüne detaylı bir şekilde baktığınızda varılmak istenen sonucun hep aynı olduğunu farkediyorsunuz. Amaç sizi Antivirüs uygulaması satın almaya teşvik etmek.
Sizin de araştırıp bulduğunuz online virüs tarama siteleri olabilir neye para verdiğinize dikkat edin.
Özet olarak, online virüs taraması pratikte uygulanabilir gibi dursa da internet güvenliği ve zararlı yazılımlardan korunmak gerçekten dikkat edilmesi ve detaylı bir programla takip edilmesi gereken önemli bir güvenlik sorunu.
Eğer bilgisayarınızda önemli ve değerli bilgiler barındırıyorsanız veya internet bankacılığı finans uygulamalarına giriş yapıyorsanız size tavsiyem kapsamlı bir virüs programı edinin ve o bilgisayar ile zararlı yazılım barındırabilecek şüpheli web sitelerinde gezinme yapmayın.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…