İşletim sistemi, bilgisayarlar ve mobil cihazlarda çalışmakta olan, donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlayan yazılımların bütününü ifade eden genel bir terimdir. İşletim sistemleri, uygulama programlarının ve bilgisayar donanımlarının arasında gelişen iletişimi yürütmekle görevlidir. Bilgisayar ve mobil cihazların sahip oldukları temel özelliklerin işlevsellik kazanması, işletim sistemi ile mümkün olmaktadır.
Linux işletim sistemi de günümüzde yaygın olarak kullanılan, açık kaynak kod kullanımlı bir yazılımdır. Linux işletim sisteminin açık kaynak kod özelliği, Linux kullanıcısının işletim sistemi üzerinde düzenleme ve geliştirme yapabilme kapasitesini belirtmektedir. 1991 yılının Eylül ayında piyasaya sürülmüş olan Linux, C, Assembly programlama dilleri tarafından destekleniyor. Linux, GNU Genel Kamu Lisansı ile sunulmuş olan özgür yazılım projelerinden biridir. Linux aynı zamanda, serbest dağıtım yapabilen, çoklu görev üstlenen, birden fazla kullanıcılı UNIX işletim sisteminin bir türevidir.
Linux, teknoloji dünyasında Microsoft Windows’tan sonra en çok tercih edilen işletim sistemlerinden biri olarak gösteriliyor. Güvenilir altyapısı ve açık kaynak kod özelliği ile Linux işletim sistemi, birçok yazılım geliştiricinin de tercihleri arasında yer almaktadır. Linux işletim sistemi kullanıcılarının sayısı dünya genelinde 20 milyonu bulmaktadır. Linux işletim sisteminin temel özellikleri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Linux birçok işletim sistemi ile uyumlu şekilde çalışabilen işletim sistemi çekirdeği özelliğindedir. Linux dağıtımları, mevcut çekirdek üzerinde eklemeler yapılması ve yan yazılımların desteği ile işletim sistemi haline getirilmektedir. Günümüz teknoloji dünyasında açık kaynak kodlara ilgi duyanlar, araştırmayı sevenler ve özgür ortamda çalışmak isteyenler için Linux geniş kapsamlı bir çalışma alanı sunmaktadır. Linux dağıtımları, açık kaynak kod yazılımları hakkında araştırma ve sıralamaların yer aldığı DistroWatch verilerine göre, en çok tercih edilen Linux işletim sistemi türleri aşağıdaki şekilde belirtilmektedir.
Canonical ve Ubuntu topluluklarının geliştirmiş olduğu bu Linux dağıtımı, yaygın kullanımı ile karşımıza çıkmaktadır. Basit arayüzü, hem sunucu hem de iş amacıyla kullanımlarındaki performansı, kaynaklarının genişliği nedeniyle Ubuntu Linux dağıtımları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Ubuntu, GNOME özgür masaüstü ortamını ve DPKG paket yöneticisini kullanmaktadır. Debian üzerinde inşa edilen Ubuntu, paket özellikleri ile Debian’ın zengin içeriğinden yararlanan bir işletim sistemidir. Ubuntu dağıtımının Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu gibi seçenekleri de bulunmaktadır. Kullanıcılara hem hafif hem de işlevsel masaüstü ortamları sunan seçenekler, Ubuntu’nun kullanım alanlarını da genişletmektedir.
Ubuntu ve Debian’ın temel alınması ile geliştirilmiş olan bu dağıtım, masaüstü kullanıcı kitlesine yönelik olarak oluşturulmuştur. Linux Mint dağıtımı, güçlü altyapısı, kolay kullanım alanları ile modern bir işletim sistemi özelliği taşımaktadır. Linux Mint, Windows işletim sistemine olan benzerliği ile ön plana çıkan bir işletim sistemidir. Geliştirilme süreci 2006’da başlayan Linux Mint, Default (Varsayılan) masaüstü ortamını Cinnamon, paket yöneticisini ise DPKG olarak kullanmaktadır. Linux Mint içerisinde KDE, XFCE ve Mate sürümleri de yer almaktadır.
Dünya genelinde farklı bölgelerde yaşayan gönüllülerin hazırlamış olduğu Debian’ın geliştirilmesine 1993’de başlanmıştır. Hız performansı ve kararlılığı ile ön plana çıkan Debian, kullanıcılar tarafından da oldukça sevilmekte ve tercih edilmektedir. Linux dağıtımlarının favorilerinden olan Debian, ev ve iş kullanımlarında, sunucu amaçlı kullanımlarda fark yaratan işletim sistemlerinden biri olarak belirtilmektedir. Birçok Linux dağıtımının temelini de oluşturan Debian, paket özellikleri ile de zengin seçenekler sunmaktadır. DPKG paket yöneticisinin ve Default GNOME masaüstü ortamının içerisinde bulunduğu Debian dağıtımı, kullanıcılara “Debian Sosyal Sözleşme” içeriği ile de taahhüt vermektedir. Debian’ın GNU/Hurd ve GNU/Linux üzerinde inşa edilmiş farklı dağıtımları da bulunmaktadır.
Arch Linux dağıtımı temelinde geliştirilen, son kullanıcının dostu olma hedefi bulunan Manjaro, GNU/Linux dağıtımlarından biri olarak tanımlanmaktadır. Manjaro’yu alternatiflerinden ayıran özellikleri arasında güçlü yapısı, hız performansı ve periyodik güncellemeleri gelmektedir. Kullanıcılar tarafından oldukça sevilen Manjaro, kurulum sırasında da keyifli ve kolay bir süreç vaat etmektedir. Paket yöneticisinin Pacman olduğu Manjaro, masaüstü ortamları olarak da XFCE, GNOME ve KDE gibi seçenekler sunmaktadır.
DistroWatch listesinin ilk sıralarında yer alan MX Linux, Debian altyapısı ile geliştirilen, MX topluluğunun oluşturmuş olduğu, paketlenmiş ekstra yazılımlar ile beraber antiX bileşenlerini kullanan işletim sistemlerinden biri olarak belirtilmektedir. XFCE’nin desteklemiş olduğu GNU/Linux işletim sistemine dayanan MX Linux, popülerliği her geçen gün artan dağıtımlar arasında yer almaktadır.
Linux tabanına sahip bir işletim sistemi olan Solus, herhangi bir işletim sisteminin türevi değildir. Bağımsız olarak geliştirilen Solus, yazılım güncellemelerini de kullanıcıları ile buluşturur. Solus masaüstü ortamları arasında Budgie, MATE, KDE, Plasma ve GNOME seçenekleri bulunmaktadır. İş ve ev ortamlarına uyumluluk gösteren Solus, paket yönetim yazılımı olarak da PiSi’yi kullanmaktadır. Ülkemizin işletim sistemi olmayı hedefleyen “Pardus” projesinin kapsamı dahilinde geliştirilmiş olan, Solus gibi evrensel dağıtım içerisinde paket yöneticisi olarak konumlanan PiSi nin kullanımı güncel olarak Pardus’dan kaldırılmıştır.
Açık kaynak kod kullanımlı ve özgür Linux dağıtımı olan Fedora, dünya genelinde “Özgür Yazılım Topluluğu” olarak tanımlanan “Fedora Projesi”nin geliştirdiği ve yönettiği bir dağıtımdır. İlk çıktığı zamanlardaki popülerliğini devam ettiremezse bile kullanıcıların hala tercih ettiği dağıtımlar arasında yer alan Fedora ’nın Default masaüstü ortamları ise GNOME, paket yöneticisi ise RPM olarak belirtilmektedir.
Ubuntu tabanında oluşturulan, açık kaynak kod kullanımlı Elementary OS, popüler Linux dağıtımları arasında yer almaktadır. Masaüstü ortamında Pantheon programını kullanan Elementary OS, ilk geliştirildiğinde sadece Ubuntu için tema ve uygulama sağlayıcı görevindeyken, süreç içerisinde kendi işletim sistemini dağıtmaya başlamıştır. Kullanıcıların en çok tercih ettiği dağıtımlardan olan Elementary OS, macOS benzerliği ile ön plana çıkmaktadır. Tasarımının şıklığı, özelleştirilebilir olması nedeniyle daha çok tercih edilen Elementary OS, paket yöneticisi olarak DPKG ’yi kullanmaktadır.
Linux tabanına sahip bilgisayarlar için, yeni kullanıcılara hitap edecek şekilde tasarlanmış olan Zorin OS, kişisel bilgisayarlar için tercih edilen işletim sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Zorin OS, kullanıcıların mevcut arayüzlerini, Microsoft Windows ya da Mac Os arayüzleri görüntüleri gibi değişiklik yaparak kullanmasına imkan tanımaktadır. Arayüz yapılandırması oldukça kolay olan Zorin OS, kullanıcılar tarafından da ilgi görmektedir. Default olarak GNOME masaüstü ortamını ve Snappy paket yöneticisini kullanan Zorin OS tasarımı minimallik üzerinde kurgulandığı görülmektedir.
Ubuntu temeline dayanan, GNOME masaüstü ortamı sunan Pop!_OS, ücretsiz bir Linux dağıtımı olarak belirtilmektedir. Açık kaynak kod yapısıyla kullanıcıların favorileri arasına girmeyi başaran Pop!_OS, System76 tarafından geliştirilerek piyasaya sürülmüştür. Pop!_OS temel özellikleri arasında sürücü destekleri, kullanım kolaylıkları ve şık tasarımı gelmektedir. APT paket yöneticisini kullanan Pop!_OS, periyodik güncellemeleri ile de kullanıcılardan tam puan almayı başarır.
Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan Linux ve Windows işletim sistemleri söz konusu olduğunda, en çok merak edilen konuların başında aralarında farklılıklar geliyor. Windows, 1985 yılında piyasaya sürülen, kişisel bilgisayar ve mobil cihazlar için Microsoft tarafından geliştirilmiş olan işletim sistemi olarak tanımlanmaktadır. Linux ise 1991 yılında oluşturulmuş olan, UNIX tabanında işleyen, açık kaynak kod kullanımlı bir işletim sistemidir. Her iki işletim sisteminin temel farklılıkları ise aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
Bilinen birçok büyük işletme Linux tercih ediyor. Google bunlar arasında en çok bilinen örneklerden biridir. Kendi çalışanları için geliştirdiği Linux dağıtımı Goobuntu işletim sistemi Ubuntu tabanlı bir işletim sistemidir. Genelde Linux kullanmayı tercih eden sektörler;
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…