Web sitenizde sunduğunuz kullanıcı deneyimini optimize etmek, herhangi bir çevrimiçi işletmenin başarısı için çok önemlidir. Google, SEO için web sayfalarını sıralamak için farklı kullanıcı deneyimiyle ilgili ölçümler kullanır ve web performansını ölçmek ve iyileştirmek için birden çok araç sağlar.
Google, iyi bir kullanıcı deneyimi olarak nitelendirilen şeyin ölçülmesini ve anlaşılmasını basitleştirmeye yönelik son girişiminde, sayfanın kullanıcı deneyimi metriklerini standart hale getirmiştir.
Bu standartlaştırılmış metriklere Core Web Vitals adı verilir ve bu metrikler, web sayfanızdaki gerçek dünya kullanıcı deneyimini değerlendirmeye yardımcı olur.
En önemli Core Web Vitals metriklerinden biri olan Largest Contentful Paint (LCP), bir web sayfasındaki içeriğin işlenmesinin ne kadar sürdüğünü belirlemeye yönelik çeşitli önlemlerden biridir.
Peki LCP tam olarak nedir? Detaylar için bir sonraki başlığımızı okuyabilirsiniz.
En Büyük İçerikli Boyama yani Largest Contentful Paint, en büyük içerik öğesinin kullanıcılara gösterilmesi için geçen süreyi ölçer. Tüm içeriğin yüklenmesinin ne kadar sürdüğünün bir ölçüsü değil, sadece önemli kısmıdır.
LCP, sayfanın ilk yüklenmeye başladığı zamana göre en büyük görüntülerin veya görünüm alanı içindeki blok düzeyindeki öğelerin yüklenmesi için geçen sürenin hesaplanmasıyla ölçülür. İlk görünüm alanının veya ekranın dışında kalan hiçbir şey LCP’ye katkıda bulunmaz.
Largest Contentful Paint için dikkate alınan element türleri Largest Contentful Paint API’sinde listelenir:
Sayfanızın ekranın üst kısmındaki en büyük içeriğin kullanıcıya görünür hale gelmesi 2,5 saniyeden az sürmelidir. Google’ın bu metriğin web siteniz için “iyi” bölgede olduğunu düşünmesi için, web sitenizi ziyaret edenlerin %75’inden fazlasının 2,5 saniyenin altında bir LCP’ye sahip olması gerekir.
2.5-4 saniye, “iyileştirme ihtiyacı” bölgesine düşmenize neden olur ve 4 saniyeden fazlası arıza bölgesidir. Sayfalarınız bu bölgeye düşerse, Google Search Console’da uyarılar görürsünüz.
Google’ın Web Dev sitesine göre, LCP puanlarınızın istediğiniz kadar hızlı olmamasının dört ana nedeni vardır:
Faktör | Çözüm |
Yavaş sunucu yanıt süreleri | Sunucunuzu optimize edin, CDN kullanın, varlıkları önbelleğe alın… |
Oluşturmayı engelleyen JavaScript ve CSS | CSS’yi küçültün, kritik olmayan CSS’yi erteleyin, JavaScript’i küçültün… |
Kaynak yükleme süreleri | Görüntüleri optimize edin, kaynakları önceden yükleyin… |
İstemci tarafı oluşturma | JavaScript sayısını sınırlayın, sunucu tarafı oluşturma ve önceden oluşturmayı kullanın… |
Google, hem mobil cihazlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda hızlı yüklenen sayfaları tercih eder. Yani web sitenizin yüklenme hızı, sıralamalarınızı etkiler.
Basitçe ifade etmek gerekirse, SERP’lerdeki sayfa sırlamanız LCP süreniz yüzünden düşebilir.
Nasıl mı?
Kullanıcı deneyimi, LCP’den etkilenir. Kullanıcı deneyiminiz ne kadar zayıf olursa, hemen çıkma oranınız o kadar yüksek olur. Bu da arama sıralamalarınız düşmesini sağlar.
Google kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çalışırken, LCP, diğer Core Web Vitals metrikleri arasında belki de en önemli ölçüttür.
Cumulative Layout Shift (başka bir Temel Web Vital) gibi, LCP’de hem laboratuvar hem de saha araçlarıyla ölçülebilir.
Largest Contentful Paint için laboratuvar araçları:
Largest Contentful Paint için saha araçları:
Sayfanızdaki en büyük öğenin hangisi olduğunu görmek için bir PageSpeed Insights (PSI) testi çalıştırabilirsiniz.
“Diagnostics” bölümü, hangi öğenin LCP metriğini tetiklediğini gösterir.
DevTools’daki “Performans” paneli de aynı işi yapabilir. Sadece test etmek istediğiniz sayfaya gidin. Ardından, “Inspect” panelini açın, “Performance” öğesini bulun ve sayfayı yenileyin.
WebPageTest, belirli bir bağlantıya sahip bir cihazı taklit ederken yirmiden fazla konumdan test yapmanıza olanak tanıyan başka bir kullanışlı araçtır.
Test sona erdikten sonra, Real User Measurements’in yanı sıra Observed Metrics’i de görebilirsiniz.
Web sitenizi GTMetrix ile de test edebilirsiniz. Test tamamlandıktan sonra, LCP puanınızı göreceğiniz Performance sekmesine gidin.
Web sayfası deneyimini hesaplamak için üç core web vitals metriği vardır:
Largest Contentful Paint, First Input Delay ve Cumulative Layout Shift terimlerini yorumlamaya çalıştığınızda, bunlar oldukça teknik görünebilir. Fakat aşağıdaki tablo üzerinden bu metriklerin ne anlama geldiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz:
Core Web Vital Metrikleri | Tanım | Zamanlama | |
1 | Largest Contentful Paint (LCP) | Web sayfasındaki en büyük içeriğin yüklenme süresini ölçer. | > 2,5 sn – İyi 2,5 ila 4 sn – İyileştirme Gerekiyor 4 saniyenin üzerinde – Zayıf |
2 | First Input Delay | Web sitesi düzenlerini ve içerik değişimlerini analiz ederek görsel kararlılığı ölçer. | 0 ve 0.1 – İyi 0.1 – 0.2 – İyileştirme Gerekiyor 0,2 ila 0,3 – Zayıf |
3 | Cumulative Layout Shift | Kullanıcının web sayfasındaki etkileşim süresini ölçer. | 0 ila 100 ms – İyi 100 ila 300 ms – İyileştirme gerekiyor 300 ms’nin üzerinde – Zayıf |
LCP, en önemli Core Web Vitals metriklerinden biridir. TTFB ve First Contentful Paint gibi diğer metrikler de sayfa deneyimini ölçmeye yardımcı olur, fakat sayfanın kullanıcı için ne zaman “anlamlı” hale geldiğini göstermezler.
Genellikle, sayfadaki en büyük öğe tamamen görünür hale gelmedikçe, sayfa kullanıcı için fazla bağlam sağlamayabilir. Bu nedenle LCP, kullanıcının beklentilerini daha fazla temsil eder. Core Web Vitals metriği olarak LCP, performans puanının %25’ini oluşturur ve bu da onu optimize edilmesi gereken en önemli metriklerden biri yapar.
Görüntü boyutları, birçok performans ölçümü için, özellikle de LCP puanı için gereklidir. Bu yüzden görüntü boyutlarını son kullanıcının gerçekten göreceği şekilde düzenlemeniz gerekir. Örneğin 300×400 boyutlarında görülecek bir resim 900×1200 formatında olmamalıdır.
Görsellerin yüklenmesi boyutları ile alakalı olsa da, sunduğumuz CDN (Content Delivery Network) de önemlidir. Bu nedenle, LCP puanları analiz edilirken TTFB ve diğer ağ metrikleri de dikkate alınmalıdır
Sitemizde sağlıklı bir kullanıcı deneyimi sağlamak için aşağıdaki ipuçlarını her zaman takip etmeniz gerekir:
Özetle diyebiliriz ki, LCP’yi de içeren Core Web Vitals, önemli bir arama sıralama faktörü haline geldi ve kullanıcı deneyimi ile güçlü bir şekilde ilişkili. Bu nedenle, özellikle çevrimiçi bir işletmeniz varsa, aynı başarıyı sağlamak için bu hayati bilgileri optimize etmeniz gerekir.
Unutmayın, yukarıda listelediğimiz tekniklerin LCP’yi optimize etme üzerinde önemli bir etkisi vardır.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…