IP Nedir? IP Adresi Sorgulama
Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde; “IP nedir?” sorusuna yanıt bulacak, “IP teknolojisi” hakkında temel bilgilere sahip olacak ve “IP sorgulama” yöntemlerini öğrenmiş olacaksınız. Web dünyasında sıkça karşılaştığınız bu terimi anlatmaya başlıyoruz.
“İnternet Protokol” isimli terimin baş harflerinden oluşan “IP”; dörderli rakam guruplarından oluşan numerik bir adrestir.
İnternete bağlanan her cihaz, internette yayın yapan her site, kayıtsız şartsız bir IP adresine sahip olmalıdır. Şu an okumakta olduğunuz blogun IP adresi “77.245.144.40” şeklindedir. Okumakta olduğunuz bu yazının yazıldığı bilgisayarın IP adresi ise “192.168.1.254” olarak gözükmektedir. Kullandığınız web tarayıcısının adres çubuğuna alan adı yerine o sitenin IP adresini yazarsanız, ilgili siteye erişim sağlayabilirsiniz.
Fakat internete bağlanan bir cihazın IP adresini web tarayıcınıza yazdığınız zaman hedef bilgisayara bağlanmanız, hedefteki cihazın iznine bağlıdır. Zira güvenlik duvarları, koruma yazılımları gibi kalkanlar; istenmeyen kişilerin bilgisayara erişimini engellemek için devreye girerler. Ayrıca internet erişimi için cihazlara atanan IP adresleri özel kullanım için ayrıldığından, web üzerinden erişim mümkün değildir.
IP adreslerinde her sayı gurubu birbirinden nokta işareti ile ayrılır. Her IP adresinde dört adet sayı gurubu vardır. Her gurupta en fazla üç sayı olabilir ve bu sayılar 254 rakamından büyük olamaz. Sayı guruplarına “sekizli” ya da “oktet” adı da verilir.
İnternet servis sağlayıcısı firmalar tarafından; internete bağlanmak isteyen her abone için bir IP adresi atanmaktadır. Eğer aksi talep edilmedi ise, sizin için sağlanan IP adresi, dinamik IP adresidir.
Dinamik IP adresleri, internete her bağlandığınızda değişirler. Genelde de son üç rakam gurubu değişkenlik gösterir. Cihazınızdaki veya sunucunuzdaki yazılımlar tarafından otomatik olarak atanır.
Dinamik IP adresi kullanmanın tek dezavantajı; veri aktarımı için sabit IP gerektiren senaryolarda kullanılamamasıdır. Örneğin; evdeki ya da işyerinizdeki bilgisayar ağınıza herhangi bir tarayıcıdan ulaşmak isterseniz ve fiziki bir voip santrali kurmak isterseniz bu işlemi dinamik IP adresi ile gerçekleştirmeniz mümkün değildir.
Öte yandan dinamik IP kullanmak ücretsizdir.
“Sabit IP adresi” olarak da isimlendirilen statik IP; internet servis sağlayıcı firma tarafından size atanan özel IP adresidir. İnternet bağlantınızı kesip, yeniden bağlandığınızda değişmez. Genelde voip santralleri kurulurken ya da web erişimine açık lokal bir sunucu kurulumunda ihtiyaç duyulur.
Bazı oyunlar da veri iletiminde statik IP kullanmayı tercih edebilirler. Ama günümüz teknolojisinde kullanılan modern modem ve router cihazları sayesinde; dinamik IP kullanarak da bu oyunları oynayabilmek mümkündür.
Statik IP kullanmak hemen hemen tüm internet servis sağlayıcılarında ücretlidir. Ayrıca size atanan statik IP’yi değiştirebilmeniz de mümkün değildir.
Statik IP kullanmanın en büyük avantajı, veri iletimi için sabit adres gereken durumlarda stabil veri aktarımı sağlamasıdır. Bunun dışında, web sitelerinin statik IP adresine sahip olmasının SEO açısından faydalı olduğu iddia edilmektedir. Aslında SEO için faydalı olduğu kastedilen statik IP, paylaşılmayan Statik IP adresidir.
Statik IP adresinin dezavantajlarından da bahsetmek gerekirse; kullanım süresi boyunca belirli bir ücret ödemenizin gerekmesi diyebiliriz. Ayrıca nadiren de olsa bu IP adresinin herhangi bir sebeple karalisteye girmesi durumunda bazı sunucu ya da servislere erişimde engelleme ile karşılaşılabilir.
Bir internet bağlantısı kullanılarak birden fazla cihaz internete bağlanıyor ise, cihazların IP adreslerinin çakışması olasılıklar dahilindedir. Bu olasılığı bertaraf etmek için “subnetting” yani “alt ağlara bölme” işlemi yapılır. Bu işlemde, cihazınıza atanan IP adresleri asla değişmez.
Tavsiyemiz; bu işlemi daha evvel yapmadıysanız, iyice öğrendiğinize emin olmadan yapmaya başlamamanızdır. Zira modeminizin ara yüzüne bağlanarak “LAN IP” ya da “DHCP” bölümünden bir dizi ayar yapmanız gerekmektedir. Burada yaptığınız ayar kısaca; cihazınızın donanım adresini bir IP adresi ile eşleştirmektir. Dinamik bir IP adresinde 255 adet alt ağ bulunabilir.
Her modem cihazında alt ağlara bölme menüsü aynı konumda olmayabilir ve işlem aynı yolu takip ederek yapılamayabilir. Bu sebeple cihazınızı üreten firma ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
İnternete bağlanan her cihazın ve yayında olan her web sitesinin bir IP adresine sahip olması gerektiğini artık biliyorsunuz. Peki, bu IP adreslerini akılda tutmanın ne denli zor olduğunu da fark ettiniz mi? Ya da web tarayıcısına “IP adresi “ yerine “alan adı” yazdığınızda” nasıl o siteye erişim sağladığınızı düşündünüz mü?
“Domain Name System” teriminin baş harflerinden oluşan ve “DNS” olarak kısaltılan bu teknoloji ; web tarayıcınıza girdiğiniz alan adlarını, o siteye ait IP adresleri ile eşleştiren teknolojidir. DNS sayesinde karmaşık IP adresleri yerine, kolay hatırlanan domain adreslerini kullanarak internette gezinebilirsiniz.
Eğer bu başlıktaki açıklamamız size yeterli gelmedi ise; “DNS Nedir, Ayarları Nasıl Yapılır, DNS Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımızı okumak ve bu teknoloji hakkında detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
IP adresi sorgulama işlemi yapmanın en basit yolu, IP sorgu siteleri kullanmaktır. http://www.ipsorgu.com/ tıkladığınızda açılan sitede; hem kendi IP adresinizi öğrenebilir, hem de herhangi bir sitenin IP adresini sorgulayabilirsiniz.
IP adresi sorgulamak için IP sorgulama sitesi kullanmanız şart değildir. Windows işletim sistemli bilgisayarlarda aşağıdaki adımları izleyerek IP adresi sorgulaması yapmanız mümkündür.
MacOS işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda ise aşağıdaki adımları kullanarak IP adresinizi öğrenmek mümkündür.
Ayrıca MacOS işletim sisteminde; Sistem Tercihleri > Network yolunu takip ettiğinizde, geçerli internet bağlantınızı seçerseniz; IP adresinizi görüntüleyebilirsiniz.
IP adresi ile ilgili araştırma yapılırken akla gelebilecek en muhtemel sorulardan biri de “IP adresinden fiziksel adres bulma mümkün mü?” şeklindedir. Zira herhangi bir IP sorgu sitesine IP adresini yazdığınızda, size muhtemel bir fiziki konum bilgisi verir.
Üst paragrafta da belirttiğimiz gibi bu konum, muhtemel konumdur. %100 doğru değildir. Genelde şehir ve ülke kısımları doğrudur. IP adresi sorgulayarak, GPS gibi nokta atışı konum öğrenmek mümkün değildir.
Ayrıca kullanıcı VPN tarzı bir metot ile bir şekilde IP adresini maskeledi ise, o kişinin tahmini konumuna ulaşmak bile imkansızdır. VPN teknolojisi ile alakalı ayrıntılı bilgi içeren ve en iyi VPN programlarını karşılaştıran yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.
Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, internet erişiminin temel yapı taşı olan IP adresi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız demektir. Yazı içerisinde referans verdiğimiz linkleri ziyaret ederek, bu başlıkta yüzeysel olarak anlattığımız DNS ve VPN konuları hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Web teknolojileri ile ilgili her türlü temel ve ayrıntılı bilgiye, teknik detaylara boğulmadan, bu blogu okuyarak ulaşabilirsiniz. Hala aklınızı kurcalayan ve yanıt bulamadığımınız sorularınız varsa, yorum bölümünden bize iletebilirsiniz.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…