Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra; halihazırda ticaretini yaptığınız ya da evde ürettiğiniz ama henüz satmaya başlamadığınız ürünleri, internet üzerinde nasıl satabileceğinizi öğreneceksiniz. İnternet üzerinden ürün satmanın püf noktalarını anlatan yazımızın sonunda, kimseden destek almadan web üzerinden ürün satışı gerçekleştirebilecek kadar bilgiye sahip olacaksınız.

Neden Ürünlerimi İnternetten Satmalıyım?

Dünyanın en işlek caddesinde bile fiziksel bir dükkan sahibi olsanız, ürün ve hizmetlerinizi yalnızca o cadde üzerinden geçen kişilere satabilirsiniz. Yani birinin sizden alışveriş yapabilmesi için dükkanınıza bizzat gelmesi gereklidir.

Halbuki miyarlarca insanın aktif olarak kullandığı internet teknolojisini kullanarak ürünlerinizi çevrimiçi ortamda satmaya başlarsanız, fiziksel adresinize bir ömür boyu gelme imkanı olmayan kişilere de satış yapma imkanı sağlarsınız. Ayrıca tanımadığınız insanların sayısı, tanıdığınız insanların sayısından daha fazladır. İnternet, ürünlerinizi gerçek yaşamda tanışma imkanı bulamayacağınız kişilere de ulaştırır.

Ürünlerinizi internet ortamında satmanızın tek avantajı potansiyel müşteri sayısını arttırmak da değildir. İlgi alanına yönelik reklam çalışmaları yaparak, sadece ürünlerinizle ilgilenen kişilerin dikkatini çekebilirsiniz. Bu da reklam maliyetlerinden tasarruf anlamına gelir.

Evde Ürettiğim Ürünleri İnternette Satabilir miyim?

Özellikle ev hanımlarının ve hobi kapsamında üretim yapanların aklına gelen ilk soru “evde üretilen ürünlerin internet ortamında satılması” konusundadır. “Hobiciler” olarak tabir edilen kesim, son yıllarda internet satışına fazlasıyla eğilmiş durumdadır. Zira hobi; yapılmasından keyif alınan ve karşılığında hiçbir maddi gelir olmasa bile uzun zaman harcanan, keyifli uğraşılardır. Yani insanlar hobisi için ayırdığı vakti kayıp olarak görmezler. Ayırdıkları vakti de işin sonunda paraya dönüştürebilirlerse, hobilerinin maddi maliyetlerini de karşılamış olurlar.

Evde üretilen ürün satışlarını gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan web sitesi, sosyal medya hesapları ve forum siteleridir. Evde üretip satmayı planladığınız ürünlerin üretim süreçlerini, kullandığınız malzemeleri ve ürünle alakalı her ayrıntıyı; fotoğraflarla ve videolarla anlattığınız bir web sitesi yaratmanız, bu web sitesine bağlı sosyal medya hesaplarında gönderilerinizi paylaşmanız, aynı paylaşımları ilgi alanınıza yönelik forumlarda da yapmanız, internetten satışa başlamak için güzel bir başlangıç olacaktır. Eğer “bir web sitesi nasıl kurulur?” sorusuna cevap bulmak isterseniz aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz.

1. Web Sitesi Üzerinden Ürün Satışı

Bir web sitesi üzerinden ürün satışı gerçekleştirmek, ürünlerinizi çevrimiçi ortamda arz etmenin en bilindik yoludur. Bu satışı gerçekleştirebilmek için bir e-ticaret sitesi ya da normal bir kurumsal site kullanabilirsiniz. E-ticaret sitesi kurmak için e yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız, aşağıdaki yazımız size rehberlik edecektir.

İnternet sitesi üzerinden ürün satmak için sattığınız ürünün türüne göre bir dizi stratejiler belirlemeniz gerekir. Belirlemeniz gereken ilk strateji ise reklam stratejisidir. İnternete yabancı olan kişiler, web sitesi açmakla işin bittiğini düşünebilirler. Halbuki web sitesi kurmak sadece, kilometrelerce uzunluğu olan bir yola çıkmaya karar vermektir. Bakın, “yola çıkmak” bile demiyoruz, sadece “yola çıkmaya karar verdiniz” diyoruz.

Reklam stratejileri ile ilgili birçok yol izlemek mümkündür. Sosyal medya desteği, Google Ads reklamları, SEO çalışmaları; planınızın olmazsa olmaz unsurlarındandır. Önemli olan doğru hedef kitleye reklam göstermektir. Örneğin, evde ürettiği dantelleri satan birinin erkek kullanıcıların yoğun olduğu mecralarda reklam vermesi sadece zaman ve para kaybettirir.

2. İnstagram Üzerinden Ürün Satışı

Ülkemizde ve dünyada her gün popülerleşen ve an itibarı ile en güçlü sosyal medya platformu olduğunu düşündüğümüz Instagram; ürün satışı için oldukça faydalı bir mecradır. Kadın kullanıcıların daha yoğun olarak bulunduğu bu platformda, erkek kullanıcılar da her geçen gün artmaktadır.

Instagram’da var olmak için öncelikle bir Instagram hesabına ihtiyacınız vardır. Eğer internetten ürün satışını ek iş olarak düşünüyorsanız, Instagram işletme hesabı yerine normal bir hesap açabilirsiniz. Bu hesap üzerinden ürün paylaşımlarınızı yaparak, satış gelmesini bekleyebilirsiniz.

Fakat internetten ürün satışına zaman ayıracaksanız ve bu alanda ciddi gelir elde etmeyi hedefliyorsanız; Instagram olmazsa olmazdır. BU adresten gerekli bilgileri alarak, bir işletme hesabı oluşturmanız gerekir.

İşletme hesabınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken ise Instagram reklamları hakkında çalışma yapmanızdır. Bu platformda hedef kitleye ulaşmanın en kolay yolu reklam vermektir. Eğer reklam stratejiniz iyi ise sonuç almanız neredeyse %100’dür.

Instagram kanalı ile ürün satmak isteyenler bazen de “influencer marketing” metodunu kullanırlar. Bu yöntemde “fenomen” olarak adlandırılan yüksek takipçi sayısına sahip hesaplarla iletişime geçerek, gönderilerinin paylaşılmasını isterler. Bu yöntem o kadar etkilidir ki, sadece bu işe yoğunlaşmış ajanslar bulunmaktadır. Fenomen hesaplarda reklam verme maliyeti, hesabın sahibine göre değişiklik gösterir. Kimi hesaplar bir paylaşım için 6 haneli rakamlar talep ederken, bazıları da 3 – 4 haneli fiyatlar istemektedir. Neticede işin adı ticaret, bir rayiç bedeli yok ve pazarlığa açık.

Instagram mevzusunu işlerken son zamanlarda trend haline gelmiş takipçi satın alma ve Instagram beğeni satın alma konusuna da değinmek isteriz. Öncelikle belirtmeliyiz ki; bot takipçi satın almanın, hatta takipçi satın almanın, size ticari getirisi olması ihtimali fevkalade düşüktür. İnternet deyimi ile “takipçi kasmak”, bir dükkanı hiçbir ürün satın almayacak insanlarla doldurmaktır. Ortada bir kalabalık vardır ama ticaret yoktur. Hesabınıza bakanlar yalnızca “çok insan takip ediyor” der. Bu durum prestijinize olumlu katkıda da bulunabilir fakat zarar da verebilir. Zira 10.000 takipçisi olan bir hesapta gönderilerinizi 100 kişi bile beğenmiyorsa, insanlar takipçilerin yine internet deyimi ile “fake takipçi” olduğunu anlayacaklardır. Bu sebeple ya bu işi çok iyi kurgulamanızı ya da hiç bulaşmadan zaman içinde ziyaretçi kazanmanızı tavsiye ederiz.

3. Facebook Üzerinden Ürün Satışı

Bir diğer sosyal medya mecrası olan Facebook için eski popülaritesini kaybettiğini söyleyebiliriz. Ama yine de aktif gruplarda ve sayfalarda yapılan paylaşımların Google sıralamalarına, dolayısı ile satışa destek olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Yani tek başına bu mecraya umut bağlamak çok doğru olmasa da, bu mecrada olmadan da internetten ürün satmak çok mantıklı durmuyor.

Facebook’ta ürün satmanın tek yolu elbette sayfa ve gruplarda ürün satmak değil. Açtığınız Facebook sayfasına dükkan modülü eklemeniz de mümkündür. “Facebook mağaza açma” konusu hakkında BU bağlantıdan ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Ancak tekrar etmekte fayda görüyoruz, Facebook bu yazının yayınlandığı tarih itibarı ile eski popülaritesinde değil. Bu sebeple Facebook alanında gereğinden fazla çaba harcamamanızı öneririz.

4. Twitter Üzerinden Ürün Satışı

Twitter kurulduğu günden bu yana, farklı bir kullanıcı kitlesine sahip olan bir sosyal paylaşım platformu olarak dikkat çekiyor. Instagram ve Facebook gibi mağaza açma modülü olmayan bu mecra doğru kullanılırsa, internet satışlarına ciddi katkılar sağlayabilmektedir.

Twitter’ın diğer sosyal medya kanallarından farkını net olarak ifade etmek için örneklendirmek gerekir. Instagram, popüler bir dizi gibidir, hemen herkes onu izler. Bazıları izlemese bile güncel hayatta muhabbetine denk gelir. Bazıları da deli gibi izler ama bunu inkar eder. Bir dönemin popüler dizisi olan Kurtlar Vadisi’ni izlemeyen varsa bile duymayan yoktur. Instagram bu alemin fenomen ve herkesçe bilinen dizisidir.

Facebook, bir zamanlar herkes tarafından izlenmiş ama artık popüler olmayan bir televizyon dizisi gibidir. Biz Facebook’u “Seksenler” dizisine benzetiyoruz. En az bir kere de olsa izlenmiştir, denk gelinirse yine izlenir ama özellikle takip etmek için bir çaba harcanmaz.

Twitter ise belgeseldir. Herkes belgesellerin öneminden dem vurur. Herkes “belgesel izliyorum, belgesel izlenmeli” der. Ama izleyen kesim oldukça azdır. Bu mecrada bulunan kullanıcılar; sosyal ve toplumsal olaylara karşı duyarlıdır, araştırmacıdır, ince eleyip sık dokumayı sever. Kısacası Twitter tek başına bir ürün satış kanalı değildir ama sattığınız ürünün özellikleri bu kitlenin yaşam tarzına uyuyorsa, harika bir reklam kanalıdır.

5. Linkedin Üzerinden Ürün Satışı

Sırada beyaz yakalılardan ve bunlara ürün/hizmet satmaya çalışanlardan oluşan bir sosyal medya ağı var. Evet, doğru okudunuz. Site kullanıcılarının yarısından fazlasını, bir birine ürün satmaya çalışan insanlar oluşturuyor.

Özellikle eğitim, welness, kişisel ofis gereçleri, spor malzemeleri, organik ürünler, içecek gibi sektörlerde faaliyet gösteriyorsanız; Linkedin harika bir reklam alanıdır. Yapmanız gereken önce bir kişisel hesap oluşturmak, ardından bu hesapla bir firma sayfası yaratmaktan ibarettir. Daha sonra ücretli reklam paketleri ile ya da farklı metotlarla ürün satmayı deneyebilirsiniz. Bu mecrada ürün satmak için göze hoş görünen, kaliteli ve işlevsel bir web sitenizin olmasını gerektiğini de belirtelim.

6. Pazaryeri Sitelerinden Ürün Satışı

İnternet üzerinde ürün satmanın en çok tercih edilen yolu kuşkusuz “B2C” (Business to Costomer) olarak adlandırılan pazaryeri siteleridir. GittiGidiyor, N11, Trendyol, HepsiBurada, Sahibinden bunlardan bazılarıdır.

Tavsiye vermek gerekirse, özellikle kadınlara yönelik ürünlerde Trendyol’u denemenizi tavsiye ederiz. Eğer pahalı ama kaliteli ürün satışı gerçekleştireceksiniz, GittiGidiyor doğru bir tercih olabilir.

Sattığınız ürün emlak ya da motorlu taşıt gibi bir ürün ise sahibinden.com’u kullanmanız daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca sizin için telefonunuzun çok çalması önemli ise yani “müşteri beni arasın ben bir şekilde telefonda satış yaparım” diyorsanız, yine sahibinden.com iyi bir tercih olacaktır.

7. Forumlarda Ürün Satışı

“Niche” olarak tabir edilen ve belirli bir ilgi alanına yönelik olan forumlar, internet üzerinden satış gerçekleştirmenin en doğru kanallarından biridir. Özellikle hobi sahibi insanlar, forum sitelerini çok yoğun kullanırlar. Mesela, her hafta düzenli olarak balık avına çıkan ve internet kullanımı alışkanlığı olan bir kişinin, amatör balıkçı forumlarına üye olması muhtemeldir. Siz de bu forumlarda bulunarak ürünlerinizin tanıtımını ve satışını gerçekleştirebilirsiniz.

Birçok forumda ikinci el ve sıfır ürün satışı için kategoriler oluşturulmuştur. Bu kategorileri ürünlerinizle ilgilenen potansiyel müşteriler düzenli olarak ziyaret eder. Üstelik bazı forumlarda e-ticaret eklentileri de vardır. Dolayısı ile memnun olan müşterileriniz sizin için olumlu ticaret puanı verir ve satıcı olarak prestijiniz artar. Prestijli ve güvenilir satıcı olmak da cirolarınıza olumlu yansıyacaktır.

8. Google Ads İle Ürün Satışı

İnternetten ürün satmaya kalkıp da Google’ı es geçmek, maça birkaç sıfır yenik çıkmayı kabullenmek anlamına gelir. Zira potansiyel müşterileriniz satın almak istedikleri ürünler hakkında Google aramaları yaparlar. Bu aramaları gerçekleştiren kişileri web sitenize yönlendirmeniz, satışlarınızı arttırabilir.

Google Ads reklamı verirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, müşterilerinizin ne tür aramalar yapacağını kestirebilmektir. Zira insanlar bir ürünü araken; “kullanıcı yorumları” ve “şikayet” konularını da araştırırlar. Örneğin, medikal bir ürün sattığınızı varsayalım. Ürününüz de “horlama protezi” olsun. Emin olun ki potansiyel müşterileriniz “horlama protezi yorumları” ve “horlama protezi şikayet” gibi aramaları da gerçekleştirecektir. Eğer siz web sitenizde bu tarz sayfalar oluşturarak bu arama terimlerinden gelen trafiği sitenize çekebilirseniz ve oluşturduğunuz sayfalar da müşteriyi satışa ikna edebilecek gibi ise ziyaretçinin müşteriye dönmesi işten bile değildir.

9. Satış Ortaklığı Sistemi İle Ürün Satışı

İnternetten ürün satışı yapmanın bir diğer alternatif yolu da satış ortaklığı sistemidir. Kendinize ait satış ortaklığı sisteminizi yazdırabileceğiniz gibi bu işi yapan ajanslarla da çalışabilirsiniz.

Satış ortaklığı sisteminde, interneti aktif kullanan kişiler tarafından ürünleriniz satılır ve karşılığında bir komisyon talep edilir. Anlatıldığında kulağa çok hoş gelen bu metot ile satış yaptırabilmek ise oldukça zordur. Zira satış ortaklığı sistemlerinde tanıtım yapan kişilerin kar beklentileri oldukça yüksektir. Bu bağlamda fiziksel ürün yerine hizmet satışı için bu kanalı kullanmak daha akıllıcadır.

Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, internet üzerinden ürün satışı hakkında temel bilgileri edindiniz demektir. Web teknolojileri ve e-ticaret hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için bloğumuzu takip etmeye devam edebilirsiniz.