Hashtag’ler, işletmeniz veya kişisel markanız için en önemli organik sosyal medya stratejilerinden biridir, ancak birçok kişi veya kurumun bunları nasıl kullanacağı konusunda sağlam bir stratejisi yoktur.
Sürekli aynı hashtag’leri kullanarak ben sağlam bir hashtag stratejisi oluşturdum diyemezsiniz, çünkü trend olan hashtag’ler her zaman değişir.
Hashtag’ler kitlenizle etkileşimi artırmıyorsa, marka bilinirliği ve sadakate katkı sağlamıyorsa ve hedef pazarınızın sizi sosyal medyada bulmasına izin vermiyorsa, hashtag’lerle ilgili stratejiniz yanlış olabilir. Doğru stretejinin nasıl kurulacağını öğrenmek istiyorsanız, bugün sizin için hashtag’lerle ilgili tüm detayları anlatacağız.
Haydi başlayalım!
Hashtag, aynı temanın veya konunun içeriğini birlikte gruplandırmak için sosyal medyada kullanılan etiketlerdir. Bir şeyi belirli bir kategoriye ait olarak etiketleme yöntemi olarak da tanımlanır.
Daha spesifik olarak, bir hashtag, önüne “#” sembolü yerleştirilmiş bir kelime, boşluksuz cümle veya harf ve sayıların birleşimidir. Sonuç olarak, hashtag’ler aşağıdaki şekilde görünür:
Twitter’da oluşturulan hashtag sembolü, şu an Facebook, Instagram, LinkedIn ve Pinterest de dahil olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında yaygın olarak kullanılır.
Bir kelimenin önüne bir hashtag sembolü (#) yerleştirir yerleştirmez, kullanıcılar aynı hashtag’i içeren bir içerik koleksiyonuna otomatik olarak yönlendirilir. Bu, insanların ilgilendikleri belirli bir konuyu aramasına ve ilgili sonuçları filtrelemesine olanak tanır.
Ek olarak, herhangi bir sosyal medya kullanıcısı, gönderilerini ilgili konular veya arama terimleri altında kategorize etmek için sosyal medyada içerik paylaşırken hashtag’ler oluşturabilir ve kullanabilir. Bu, sosyal medya içeriklerinin diğer kullanıcılar tarafından keşfedilebilir hale gelmesine olanak tanır.
Hashtag’ler haber değeri taşıyan olaylar, afetler ve hatta küresel salgınlar sırasında hayati bir işleve hizmet ederken, ticari açıdan da pek çok fayda sağlar. Markalar, dikkat çekmek, ürün veya hizmetlerini tanıtmak ve hedef kitleleriyle bağlantı kurmak için hashtag’leri önemli bir pazarlama stratejisi olarak kullanır.
Hashtag’in ne olduğunu anladığınıza göre şimdi de sosyal medyada neden hashtag kullanmalısınız, bu konuyu adım adım inceleyelim.
Sosyal medyanın tek bir temel amacı vardır: Kullanıcıların daha geniş bir toplulukla bağlantı kurarak etkileşimde bulunmasına izin vermek. Bu yüzden içeriğinize alakalı hashtag’ler eklemek, aldığınız beğeni, yorum, paylaşım ve yeni takipçi sayısı da dahil olmak üzere etkileşim oranlarınızı önemli ölçüde artırabilir.
Araştırmalar, en az bir hashtag içeren Instagram gönderilerinin, içermeyenlere göre ortalama %12,6 daha fazla etkileşim aldığını, “#” içeren Tweet’lerin, içermeyen benzer bir Tweet’e kıyasla etkileşimde %1,065’e varan bir artış görebildiğini gösteriyor.
İşletmenizi veya kişisel markanızı tanıtmanın ve güçlendirmenin harika bir yolu olan markalı hashtag’ler, marka bilinirliğinizi artırmanıza katkıda bulunur. Bu hashtag’ler benzersizdir çünkü işinize özgüdür. İşletmenizin veya kişisel markanızın adını, ürün/hizmetinizin adını veya kampanyanızın adını içerebilir. Örneğin, Niobe Hosting yeni yıl için hazırladığı bir kampanya için #niobehostingyeniyil hashtag’ini kullanabilir.
Markalı hashtag’ler, ürününüz veya hizmetiniz hakkında insanları konuşturmak için harika bir yol olmakla kalmaz, aynı zamanda kampanya girişlerini kolayca izlemenize ve pazarlama kampanyanızın katılımını ölçmenize de olanak tanır.
Seçilen hashtag’ler ile çeşitli sosyal konular, hayır kurumları veya diğer önemli amaçlar için desteğinizi gösterebilirsiniz. Bu sorunları destekleyen bir içerik yayınlamak, markanızın değerlerini ve inançlarını sergilemenin harika bir yoludur. Ayrıca sosyal konulara ağırlık vermenize ve markanızın alaka düzeyini ve sosyal veya politik olaylara olan ilgisini korumanıza da olanak tanır.
Tüm sosyal medya platformları, istediğiniz kadar başlık yazmanıza izin vermez. Örneğin Twitter, bir gönderiyi yalnızca 280 karakterle sınırlar. Bu noktada hashtag’ler, tekrar eden cümlelere gerek kalmadan veya karakter sayınızı tüketmeden mesajınıza gerekli bağlamı eklemenizi sağlar.
Örneğin, #helpturkey hashtag’i ile bir tweet yazdığınızda, Türkiye’deki orman yangınlarına dikkat çekmek için bu hashtag’i kullandığınız tüm sosyal medya kullanıcıları tarafından bilinir ve bu şekilde yazdığınız bir mesajda daha az detay verseniz bile amacınıza ulaşmış olursunuz.
İçeriğinizi nasıl hashtag’ler eklediğinize bağlı olarak, o hashtag’i takip eden biri, yayınladığınız içeriği bu hashtag adı altında görür. Bu, markanızı takip etmelerine ve içeriğinizle etkileşime devam etmelerine olanak tanır.
Hashtag’leri içeriklerinize eklemek çok kolaydır, istediğiniz hashtag’i istediğiniz içeriğe ekleyebilirsiniz, fakat hashtag’lerin takipçi sayınızı artırmaya yardımcı olması için bu stratejiyi başarılı bir şekilde uygulamanız gerekir.
Peki neler mi yapmalısınız? Aşağıda sizin için listeledik:
Sosyal medyada herhangi bir şey yayınlamadan önce, nişinizi tanımlayın. Nişinize karar verdikten sonra ilgili sosyal medya platformunda bir hashtag araması yapın ve hashtag’lerin nasıl performans gösterdiğine bakın (beğeni, etkileşim sayısı ve hashtag’i kullanan kişi sayısı).
Halihazırda bir hashtag listeniz varsa, gönderilerinizin aldığı beğeni/etkileşim sayısını trend olan hashtag’lere sahip gönderilerinkiyle karşılaştırın.
Kullandığınız hashtagler, bulduklarınızdan daha az etkileşim alıyorsa, halihazırda kullandığınız hashtag’leri bırakıp yenileriyle değiştirmeniz gerekir.
İçeriğinizi sosyal medyaya koyarken yeni trend olan hashtag’ler varsa, siz de ilgili içeriğinizde bu hashtag’leri kullanabilir ve yeni bir kitlenin önüne düşebilirsiniz.
Yeni trend olan ya da ilgili hashtag’leri aramak için Raven tools, SE ranking ve Serpstat gibi çevrimiçi araçları kullanabilirsiniz. Bu araçları kullanırken arama kutusuna belirli bir hashtag’i girmeniz yeterlidir. Araç, aktif hashtag’lerinize alternatif olarak kullanabileceğiniz ilgili anahtar kelimeler üretecektir.
Instagram’da gönderi başına kullanılacak ideal hashtag sayısı, 5 ila 10 hashtag’dir.
Instagram, gönderi başına 30’a kadar ve Hikaye başına 10’a kadar hashtag’e izin verse de, araştırmalar 5 ila 10 hashtag kullanmanın daha etkili olduğunu gösteriyor.
En popüler hashtag’ler düzenli olarak değişir, ancak 2021’de Instagram’daki en popüler 25 hashtag aşağıdaki şekildedir:
Facebook’ta gönderi başına kullanılacak ideal hashtag sayısı, 1 ila 2 hashtag’dir.
Facebook’ta oluşturduğunuz hashtag’leri izlemek için aşağıdaki URL’yi kullanabilirsiniz.
facebook.com/hashtag/_____
Aramak istediğiniz anahtar kelimeyi çizgi olan alana eklerseniz, bu, hangi genel profillerin o etiketle ilgili içerik yüklediğini size gösterecektir.
Twitter’da gönderi başına kullanılacak ideal hashtag sayısı: 1 ila 2 hashtag’dir.
Twitter’ın trend olan hashtag’ler sürekli değişse de, #Keşfet sekmesine tıklayıp ardından “trend” sekmesine geçerek en son trend konularını kontrol panelinizde görebilirsiniz.
Twitter’da etiketlenmiş içeriği bulmak için arama teriminizin önünde # sembolünü koyup, aramak istediğiniz kelimeyi bu sembolden sonra yazmanız yeterlidir.
YouTube’da video başına kullanılacak ideal hashtag sayısı: 1 ila 2 hashtag’dir.
Pinterest’te video başına kullanılacak ideal hashtag sayısı: 2 ila 5 hashtag’dir.
Özetle diyebiliriz ki, hashtag’ler en önemli organik sosyal medya stratejilerinden biridir ve herhangi bir sosyal medya platformunun hayati bir bileşeni olarak hizmet eder. Yalnızca hedef kitlenizle etkileşimi artırmanıza ve sizi bulmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda takipçilerinizin önemli sosyal konulara gösterdiğiniz desteği görmesine ve yeni gelişmelerle ilgili bilgi almalarına da olanak tanır.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…