Açık kaynak kod kullanımını destekleyen, web uygulamalarının gerçekleştirildiği çatı uygulamalardan biri de Ember.js’dir. Açık kaynak koduna sahip program ve scriptler, görüntülemek isteyen herkesin ulaşabildiği ve üzerinde değişiklik yapabileceği şekilde paylaşıyorlar. Ember.js ‘nin bu özelliği de işlevselliğini arttırmakta, hızlı ve güvenilir yazılım altyapısını sağlamaktadır.
Yazılım çatısı kavramı ise uygulamalar için standart olarak kullanılan fonksiyonların paket halinde, hazır olarak sunulduğu bir sistemler olarak ifade edilebilir. Bu sistemlerde mevcut yazılım paketlerine ek kodlar tanımlı olabilmekte ve güncellemeler yapılmaktadır. Ember.js, tek bir sayfadan meydana gelen web uygulamalarının oluşturulmasına ve ölçeklenmesine imkan tanıyan yazılım çatılarındandır.
MVC (Model View Controller), uygulamaların geliştirme süreçlerinde yer alan teknolojilerden biridir ve mimari tasarımsal desenleri ifade etmektedir. Ember.js, “MVC” prensipleri çerçevesinde yapılandırılan çatı uygulamalardan biridir. Aynı zamanda JavaScript yazılım dilini kullanan bir araç özelliği taşır.
Ember.js, ilk çıkış tarihi olan 2011 yılından itibaren, geliştirilmeye devam ediliyor. Ember.js’nin görevlerinden biri de, veri yönetimlerinin yürütülmesi ve uygulama akışlarının takiplerinin gerçekleştirilmesidir.
Başka bir ifade ile Ember.js, açık kaynak kod kullanımlı, JavaScript framework’ü olarak da bilinen uygulama çatısıdır. Framework, bilgisayar programlamalarında kullanılan bir yazılım iskeletidir ve Ember.js, JavaScript dilini kullandığı için bu şekilde de tanımlanmaktadır.
Ember.js tasarım aşamasında, farklı amaçlar doğrultusunda fikirler ortaya konulmuştur. Bu fikirler Ember.js’nin nasıl bir araç olacağı hakkında çerçeve oluşturulmasına yardımcı olmuştur. Ember.js felsefesinde yer alan fikirler ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir;
Ember.js çalışma sistematiğini daha iyi anlamak için, içerisinde yer alan kavramları yakından tanımak gerekiyor. Oldukça teknik bir alt yapıya sahip olan Ember.js, kavramlarının işlevleri anlaşıldığında, verimliliği de o oranda artmaktadır. Ember.js sisteminde sık karşılaşılan kavramlar ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
Handlebars yazılım dili ile ortaya çıkarılmış olan kullanıcı ara yüzlerine template adı verilmektedir. Arayüz ifadesi, bilgisayar sistemlerinde bulunan birden fazla bileşenin, bilgi alışverişlerinin yürütüldüğü alandır. Ember.js templatelerinde “Title” ya da “Author” terimleri de yer alır. Bu terimler, kontrol merkezinden alınan bilgilerin, HTML içerisinde gösterilmesini sağlar.
Kullanıcı arayüzlerinin, Ember.js üzerinde organizasyonlarının sağlanmasının birincil yolu bileşenler olmaktadır. Bileşenler kendi içerisinde iki bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; şablon ve kaynak dosyasıdır. Kaynak dosyası, bileşenlerin davranışlarını tanımlama ile görevlidir.
Denetleyiciler, bileşenlere (Component) çok benzemektedir. Ember.js’nin gelecek sürümlerinde denetleyicilerin, bileşenlerle değiştirileceği öngörülmektedir. Ember.js mevcut sürümünde bileşenler rotalarını değiştirmemektedir. Bu değiştiğinde ise denetleyicilerin yerini bileşenler alacaktır.
Ember.js sisteminde verilerin alınması ya da kaydedilmesi, modeller aracılığıyla yapılmaktadır. Modeller opsiyonel olarak, tarayıcıların yerel depolama alanlarına kaydedilmek üzere yapılandırılabilirler. Ancak standart görevleri, sunucuya bilgileri aktarmak ile sınırlıdır.
Ember.js çalışma sistematiğinde rotalar, denetleyiciler ile birlikte template (Şablon) yüklenmesini gerçekleştirirler. Rotaların bir diğer görevi ise denetleyicilerin template üzerinden sunacakları bilgilerin yüklenmesi için, modelleri çağırmaktır.
Yönlendiriciler, sayfa URL’lerini haritalandırma görevini yürütürler. Belirtilen kullanıcı isteklerinin de ilgili rotalara yönlendirilmesini sağlarlar.
Ember.js, kullanışlı ve işlevsel özellikleriyle, birçok teknolojik donanımda kullanılan JavaScript tabanlı yazılım çatısı görevini yürütmektedir. Web uygulamalarının geliştirilmesine destek sağlayan Ember.js, verilerin yönetilmesi ve uygulama süreçlerinin akışlarının takip edilmesi gibi Framework araçlarından beklenen tüm özellikleri içerisinde barındırmaktadır. Ember.js kullanmanın avantajları ise aşağıdaki şekilde belirtilmektedir:
Ember.js, tüm yapısal özellikleri ve sunduğu avantajlarla, büyük şirketler tarafından da yaygın olarak kullanımı tercih edilen araçlardandır. Ember.js kullanan, bilinen en büyük şirketler ise aşağıda sıralanmıştır;
Ember.js tek sayfalık uygulamaların geliştirilmesinde, kapsamlı bir hizmet sunan Framework (Yazılım Çerçevesi / Çatısı) aracıdır. Ember.js, web uygulamalarının yanı sıra, mobil versiyonlar ve masaüstü uygulamalarının geliştirilmesine de olanak sağlamaktadır. Ember.js yapısında MVVM (Model View ViewModel) sistemi bulunmaktadır. MVVM, uygulamalar içerisinde, yapıların birbirinden ayrılmasını sağlamaktadır. MVVM bileşenleri ise aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır;
Üç parametreli yapı olan MVVM ile kodlar üzerinde yapılan değişiklikler birbirlerini etkilemeden gerçekleştirilir. Ember.js bu yapısal sistem ile daha güçlü bir biçimde uygulama süreçlerini yürütür.
Ember.js yapısında bulunan bir diğer özellik ise SPA (Single Page Application) yani “Tek sayfa uygulamaları”dır. Uygulamalar üzerinde sayfanın yenilenmesine gerek kalmadan veri akışının devam ettiği yeni nesil web uygulamaları SPA olarak tasarlanmaktadır. Ember.js yapısında yer alan SPA ile mobil uygulamalar görselliğinde bir kalite sağlanmaktadır. Veri akışını da hızlandıran bu yapısal özellik, Ember.js’nin tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
Teknoloji dünyasında yer alan uzmanların hemfikir olduğu üzere, SPA özelliğinin (Tek sayfa uygulamaları) kullanıcı deneyimi ve geliştiriciler yönünden birçok faydası bulunmaktadır. Ember.js yapısında ve çalışma sistematiğinde yer alan SPA özelliğinin faydaları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…