Yedek alma,web sitesi yönetiminin önemli bir parçasıdır. Web sitenizin dosya ve yapılandırmalarının yedek kopyalarını güvenli bir yerde tuttuğunuzda, web sitenizin düzgün çalışmasını engelleyen bir şey olması durumunda, sitenizi geri yüklemek için bu dosyaları kullanabilirsiniz.
Hosting kontrol paneli olarak cPanel kullanıyorsanız yedek alma işlemini bu panel sayesinde herhangi bir koda ihtiyaç duymadan rahatlıkla yapabilirsiniz.
İstediğiniz zaman yedek oluşturabilirsiniz. Bu, örneğin web sitenizde önemli değişiklikler yaparsanız ve planlanan günlük veya haftalık yedeklemenin gerçekleşmesini beklemek istemiyorsanız yararlıdır. Web sitenizin kısmi veya tam yedeklerini oluşturabilirsiniz.
Yedekleme ve Geri Yükleme Neden Önemlidir?
Yedeklemenin amacı, birincil veri arızası durumunda kurtarılabilecek bir veri kopyası oluşturmaktır. Birincil veri hataları, donanım veya yazılım arızası, veri bozulması veya kötü niyetli bir saldırı (virüs veya kötü amaçlı yazılım) veya verilerin yanlışlıkla silinmesi gibi insan kaynaklı bir olayın sonucu olabilir. Yedek kopyalar, işletmenin planlanmamış bir olaydan kurtarılmasına yardımcı olmak için verilerin daha önceki bir noktadan geri yüklenmesine olanak tanır.
Verilerin kopyasını ayrı bir ortamda saklamak, birincil veri kaybına veya bozulmasına karşı koruma sağlamak için çok önemlidir. Bu ek ortam, bir harici sürücü veya USB bellek kadar basit veya bir disk depolama sistemi ve bulut depolama gibi daha önemli bir şey olabilir. Alternatif ortam, birincil verilerle aynı konumda veya uzak bir konumda olabilir. Hava ile ilgili olayların olasılığı, uzak konumlarda veri kopyalarına sahip olmayı haklı kılar.
En iyi sonuçları elde etmek için, yedeklemeler arasında kaybolan veri miktarını en aza indirmek için tutarlı ve düzenli olarak yedekleme almanız gerekir. Yedek kopyalar arasında ne kadar çok zaman geçerse, bir yedeklemeden o kadar fazla veri kaybı olur. Birden çok veri kopyasının tutulması, veri bozulması veya kötü niyetli saldırılardan etkilenmeyen bir zamana geri yükleme için sigorta ve esneklik sağlar.
Tam Bir cPanel Yedeklemesi Nasıl Yapılır?
Dosyalar (Files) bölümündeki Yedeklemeler (Backups) menüsü aşağıdakilerin yedeklerini oluşturmanıza / geri yüklemenize olanak tanır:
- Tam bir cPanel hesabı
- MySQL veri tabanı
- Posta filtreleri
- Posta ileticileri
Tam bir cPanel yedek alma tüm hesap dosyalarını, veri tabanlarını, e-posta hesaplarını ve ayarlarını içerir.
Herhangi bir büyük veri değişikliği / geçişinden önce tam bir cPanel yedeği oluşturmanız gerekir.
1. cPanel> Dosyalar (Files) bölümü> Yedekleme (Backups) menüsüne gidin:

2. Tam Yedekleme’ye tıklayın.

3. Varsayılan olarak, tam bir cPanel yedeklemesi, hesap ana dizininize kaydedilecektir. Yedekleme için başka bir hedef konum seçmek istiyorsanız devam edin ve Yedekleme Hedef Yeri (Backup Destination) değiştirin.
Devam etmek için Yedek Oluştur’a (Generate Backup) tıklayın:

4. Yedek oluşturma işleminin başladığını bildiren aşağıdaki mesajı göreceksiniz:

5. Sürecinin durumunu gerçek zamanlı izlemek için Geri Dön’e (Go Back) tıklayın.
Yedek adının yanındaki yeşil onay işareti, yedekleme oluşturmanın tamamlandığını gösterecektir. Artık yedeklemenin orada olup olmadığını görmek için indirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Tam Bir cPanel Yedeklemesi Nasıl Yüklenir?
Yedeklemenin amacı, işler ters gittiğinde web sitenizi geri yüklemektir. Bir yedekleme çalışmazsa veya bir WordPress web sitesini geri yüklemek için kullanılamazsa, tüm süreç boşa gider. Geri yükleme, temel olarak, WordPress yedeğinizi, sitenizi sıfırdan yeniden oluşturmak zorunda kalmadan çalışma durumuna geri döndürmek için kullanmanıza olanak tanır.
CPanel geri yükleme işlemi oldukça kolaydır ve yedeklerin geri yüklenmesinde kullanılabilir. WordPress sitenizin tam bir site geri yüklemesini veya kısmi geri yüklemesini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak, bu süreç biraz uzun sürer.
1. WordPress barındırma hesabınıza giriş yapın> cPanel> Yedekleme Sihirbazı (Backup Wizard)
2. Geri Yükle’yi (Select Restore) seçin.
3. Yedeklemeleri geri yüklemek için geri yükleme türünüzü seçin. Bu, yalnızca dosyalarınızı veya yalnızca veritabanınızı geri yüklemenizi sağlar.
- Tüm web sitenizi geri yüklemek istiyorsanız, Ana Dizin’i (Home Directory) seçin. Ana dizin yedeklemesini veya kısmi ana dizin yedeklemesini geri yüklemeyi de seçebilirsiniz.
- Yalnızca veri tabanınızı geri yüklemek istiyorsanız, MySQL Veri tabanları’nı (MySQL Databases) seçin.
4. Bilgisayarınızdan yedekleme dosyalarınızı seçin ve Yükle’ye tıklayın.
Yedeği yükledikten sonra, işlem birkaç dakika ila birkaç saat sürebilir.
phpMyAdmin Kullanarak WordPress Veri Tabanını Geri Yükleme
MySQL veri tabanını cPanel’de geri yüklemenin alternatif bir yolu phpMyAdmin’dir.
1. WordPress hosting hesabınıza giriş yapın. CPanel ana sayfası> Veritabanları’na (Databases) gidin. Burada phpMyAdmin‘i göreceksiniz.

2. phpMyAdmin içinde, bir tablo listesi doldurulacaktır.
3. Geri yüklemek istediğiniz veri tabanını seçin. Pencerenin üst kısmındaki düğmelerde bir içe aktarma sekmesi göreceksiniz. İçe aktar’a (import) tıkladığınızda, yeni bir pencere açılacaktır.

Dosya Seç’i (Select Choose File) seçin ve veri tabanı tablolarını içe aktarmak istediğiniz dosya için bilgisayarınızda göz atın. Doğru olduklarından emin olmak için diğer tüm ayarları kontrol edin. Ardından Git’i (Go) tıklayarak içe aktarmaya başlayabilirsiniz.
Bu manuel içe aktarma, zaman alan bir işlemdir. WordPress MySQL veri tabanınızın geri yüklenmesi biraz zaman alabilir.
Yedek almak için ayrıca, WordPress Yedekleme Eklenti’lerini kullanabilirsiniz. Çoğu eklenti, dosyalarınızı ve veri tabanınızı ayrı ayrı seçerek yedekleme ve geri yükleme seçeneği sunar.
Yukarıda sizinle “cPanel Yedek Alma ve Geri Yükleme” adımlarını paylaştık. Yedek alma ve geri yükleme ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
bu full yedeği geri yükleme değil . insanları yanıltmayın. tam yedek tek başına bir tar.gz dosyasıdır veritabanı e-posta herşey içindedir. bunların hepsini yüklemeyi anlatmalısın
Full yedek alıp yüklesende gene bir yerde sorun olur. En önemli e sağlam olan veritabanı. herşey geri döner ama o db dönem