Daha önce işletmeniz için yeni bir alan adı (domain) seçip satın almayı denediyseniz, işletmeniz için uygun olan alan adını bulmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. 

Günümüzün dijital dünyasında, ister yeni bir web sitesi için ister yatırım olarak ihtiyacınız olsun, uygun alan adına sahip olmak çok önemlidir. İşletmenizin markanızla uyumlu ve arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejinize adapte, unutulmaz bir alan adına ihtiyacı vardır. Marka değeri olan, akılda kalıcı alan adlarının bu kadar istekle aranmasının nedeni tam olarak budur. Elinde değerli bir domain bulunduran birçok insanın bu alan adlarını milyonlarca dolara sattığı biliniyor. Örneğin, dating.com alan adı 2010’da 1,75 milyon dolara, investing.com ise 2012’nin sonlarında 2,45 milyon dolara satılmıştır.

Bununla birlikte, her gün kaydedilen tahmini 100.000 alan adı olduğu düşünülürse, zaten başka birine ait olabileceği için istediğiniz alan adını almak inanılmaz derecede zor olabilir. Fakat sırf istediğiniz alan adı zaten alınmış diye, bu, onu alamayacağınız anlamına gelmez. Backorder hizmeti ile şu anda başka birine ait olan bir alan adını gelecekte alabilirsiniz.

Backorder Nedir?

Ön sipariş anlamına gelen backorder, bugünlerde çok yaygın olan bir soruna bir çözüm bulmak amacıyla geliştirilmiştir. Diyelim ki bir alan adını almak istiyorsunuz, fakat bu alan adı önceden satın alınmış. Bu durumda ne yapabilirsiniz?

Çoğu zaman bu alan adını almanız için şansınız yoktur ama yapabileceğiniz bir şey vardır: Backorder.

Backorder, kullanılabilir olduğunda satın alabilmeniz için bir alan adı rezerve etmenize olanak tanır. Backorder verdiğinizde, istediğiniz alan adı o anda başkasına aittir. Sadece 

sahibinin süre dolduğunda yenilememeye karar vermesi durumunda, bir ön sipariş verilir.

Bu, istediğiniz alan adını almanızın garanti olduğu anlamına gelmez. 

Aşağıda, bu sürecin nasıl işlediğini daha ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Backorder Nasıl Çalışır?

Bir alan adının kaydedilebileceği maksimum süre 10 yıla kadar ulaşabilir. Kayıtlı alan adının sahibi domain’i yenilemediğinde, domain’in süresi otomatik olarak dolar ve artık süresi dolan bu alan adını satın almaya çalışabilirsiniz.

Basit şekilde backorder sistemi bu şekilde çalışır. Prensipte harika bir sistem olmasına rağmen süreç biraz daha karmaşıktır.

Hangi nedenle olursa olsun, bir alan adı sahibinin, domain süresinin dolmasına izin verdiğini varsayalım. Belki artık siteyi kullanmıyorlar ya da farklı sebeplerden dolayı alan adı yenilemeyi unuttular.

Peki şimdi ne olacak?

1. Yenileme İçin Yetkisiz Kullanım Süresi

Bir alan adının süresinin dolması, bu alan adını hemen boşa düşürmez. Gerçek sona erme tarihi geçtikten sonra, “Yenileme için Yetkisiz Kullanım Süresi” olarak bilinen redemption periyoda geçilir.

Bu süre, web sitesi sahibinin yanlışlıkla alan adı süresinin dolmasına izin vermemesi için tasarlanmıştır. Genellikle, önceki sahibin, isterse alan adını yeniden satın alma fırsatına sahip olduğu 30 günlük bir dönemi içerir.

2. Silinmeyi Bekleme Aşaması

Bu 30 günlük yetkisiz kullanım süresinden sonra, alan adı “Silinmeyi Bekliyor – Pending Delete” aşamasına girer. Bu noktada, alan adı beş gün içinde bırakılacak şekilde ayarlanmıştır. Bir alan adı düştüğünde, herkes için kaydolabilir hale gelir.

Backorder süreci burada devreye girer. Bırakma tarihi netleşir netleşmez bir alan adı sipariş edilebilir.

Bu, bu alan adı için bir hak talebinde bulunduğunuz ve kullanılabilir olduğunda onu güvence altına almaya çalışacağınız anlamına gelir. Bunu kendiniz yapabilmenize rağmen süreç çok karmaşıktır ve çoğu insan bunun için bir backorder hizmeti kullanır.

Yukarıda görebileceğiniz gibi, asıl sahibin hala alan adını yenilemek için birkaç şansı vardır. Bu yüzden, süre dolunca alan adının hemen düşeceği ve kullanılabilir olacağını düşünmemeniz gerekir.

Bir alan adına backorder verirseniz ve sonunda alan adı düşerse, backorder hizmeti alan adınızı sizin adınıza güvence altına almaya çalışır.

Backorder veren veya bu alan adı için rekabet eden başkaları olabileceğinden, alan adının sizin olacağının garantisi yoktur. Bu yüzden alan adını alamazsanız, hizmetten geri ödeme alırsınız.

Alanın adının yeni sahibi siz olursanız, domain’e bir yıllığına sahip olur ve yıl dolduğunda yenileme şansına sahip olursunuz.

Artık sürecin nasıl işlediğini anladığınıza göre, bunu nasıl yapabileceğinize bakalım.

Nasıl Backorder Verebilirim?

Backorder vermenin en kolay ve başarılı yolu, alan adı backorder hizmeti veren birçok firmadan birini kullanmaktır.

Temel olarak, bu firmalar yukarıda açıklanan sistem dahilinde alan adını sizin için güvence altına almaya çalışır. Daha sonra backorder edilen alan adını izler. Alan adları düştüğünde ve genel kullanıma sunulduğunda güvenliğini sağlamaya çalışır.

Elbette bu firmalara ön sipariş süreci için para ödersiniz, ancak dediğimiz gibi başarılı olmazlarsa çoğu durumda ödediğiniz tutar size iade edilir.

Popüler backorder firmalarından bazıları aşağıdakileri içerir:

  • CatchTiger
  • NameJet
  • DropCatch
  • SnapNames 

Kendim Backorder Verebilirim Miyim?

Teknik olarak yapabilirsiniz, ancak bu hizmetlerden birini kullanmak kadar başarılı olamamanızın birkaç nedeni vardır.

Her alan adı kayıt şirketinin alan adı satın alma bağlantıları vardır ve bunların her biri bir alanı koruma şansını artırır.

Kayıt şirketi değilseniz, bu alan adları satın alamazsınız.

Bu süreçle ilgili karmaşıklıklardan bahsetmeye gerek bile yok!

Alan adını güvence altına alma şansı sizden çok çok daha yüksek olan bir hizmete karşı rekabet etmeniz neredeyse imkansız.

İstediğiniz alan adını satın almak istiyorsanız, iyi bir backorder hizmeti veren bir firma aracılığıyla yapmanız şiddetle tavsiye edilir.

Backorder Hizmetinden Daha İyi Yararlanmak İçin İpuçları

Gördüğünüz gibi, alan adı backorder süreci, istediğiniz alan adınızı kesin olarak almanızı garanti etmez. Ek olarak, alan adı ne kadar popüler veya değerli olursa, o kadar fazla rekabet bekleyebilirsiniz.

Peki şansınızı nasıl artırabilir ve bu alanı almak için en iyi şansı nasıl elde edebilirsiniz?

Yapabileceğiniz birkaç şey var.

1. Farklı Hizmet Sağlayıcılardan Backorder Hizmeti Alın

İlk ipucu, birkaç hizmet sağlayıcı ile backorder vermektir. Gerçek şu ki, backorder başarısız olursa bu hizmetler paranızı iade eder, bu nedenle birden fazla firmadan backorder (alan adı ön sipariş) vererek başarı şansınızı artırabilirsiniz.

Farklı firmaların verdiği backorder hizmetleri birbirleriyle rekabet eder. Kendi çıkarlarınız için daha fazla firmanın rekabet etmesini sağlayarak şansınızı artırabilirsiniz.

Bu stratejinin dezavantajı, hizmetin ön ödeme gerektirip gerektirmediğidir.

Parayı geri alsanız da almasanız da, backorder hizmeti için birkaç şirkete ödeme yapmak maliyetli olabilir. 

2. En İyi Backorder Hizmetlerini Araştırın

Backorder sağlayıcı seçerken araştırmanızı iyi yapmanız gerekir. Çünkü bazı şirketler, çok daha iyi geçmiş kayıtlara sahiptir.

Güvenilir bir hizmet seçin. Nihai hedefiniz alanı güvence altına almaksa, bunu yapma şansı en yüksek olan şirketi seçin. Bu hizmetleri karşılaştıran birkaç çevrimiçi kaynak, inceleme ve makale okuyun.

Araştırmanızı yaptığınızdan ve bu hizmetleri daha önce kullanmış kullanıcıların yorumlarına baktığınızdam emin olun.

Özellikle rekabetçi bir alan adı ile uğraşıyorsanız, istediğinizi elde etme şansı en yüksek olan şirketi seçmek mantıklıdır.

Backorder İle İlgili Merak Edilen Sorular

1. Backorder fiyatları neye göre belirlenir?

Backorder hizmeti veren firmaların hepsi günün sonun da aynı hizmeti verseler de, ayrıldıkları bazı noktalar vardır. Bu hizmetlerden bazıları, alan adı ön siparişi vermek için ücret alırken, diğerleri yalnızca ön sipariş tamamlandığında sizden ücret alır. 

Fakat tek bir hizmet sağlayıcı satın almayı garanti edemez, ve hiçbiri diğerlerinden daha iyi değildir. Gerçekten istediğiniz bir alan adı için, birden çok firmaya ön sipariş verebilirsiniz.

2. Backorder işlemi ne kadar sürer/ ne zaman tamamlanır?

Bırakma tarihinin duyurulması ile alanın kayıt için uygun hale gelmesi arasındaki süre, her TLD’ye göre değişir.

Süreçteki son 5 gün, alan adının 5 takvim günü içinde serbest olacağının planlandığı “Silinmeyi Bekliyor – Pending Delete” dönemi olarak adlandırılır. Pending Delete aşaması sona erdiğinde, alan adı düşer ve herhangi birinin kaydolması için uygun hale gelir. Bu alan adına bir ön sipariş verdiyseniz, seçtiğiniz backorder hizmet sağlayıcısı bunu sizin adınıza almaya çalışır.

Yukarıda sizinle backorder ile ilgili tüm detayları paylaştık. Backorder ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.