AMP (Accelerated Mobile Pages – Hızlandırılmış Mobil Sayfaları) Google tarafından geliştirilmiş bir “framework” olarak tanımlanabilir. AMP, internet teknolojilerinde kullanmak üzere tasarlanmıştır ve temel amacı kullanıcılara kolaylık sağlamaktır. Sağladığı kolaylık ise internet sitelerinin hızlı yüklenmesi ve kullanıcıların beklemekten sıkılıp başka sitelere yönelmemesidir.
Günümüzde internet kullanıcıları genellikle bilgisayar üzerindeki tarayıcılardandan çok, telefonlardaki tarayıcılarda zaman geçiriyor ve internet sitelerini bu tarayıcılarından ziyaret ediyor. Google da kullanıcı deneyimine önem verdiği için AMP teknolojisini geliştirmiş ve 2016 yılında kullanıcılara sunmuştur.
Google üzerinde herhangi bir şey aratıldığında eğer çıkan sonucun yanında bir şimşek işareti varsa bu işaret, o sitede AMP kullanıldığını gösterir.
HTML, CSS ve JavaScript teknolojilerine hakim olanlar AMP’ye kolaylıkla adapte olacaklardır. AMP HTML denilen kavram ile HTML etiketlerine oldukça benzer etiketler kullanılarak (Örneğin img yerine amp-img etiketi) internet sayfaları oluşturulur.
AMP’nin önlemeye çalıştığı şey internet sayfalarının düşük hızlardaki internet bağlantısı karşısında yavaş yüklenmesidir. Bunun önüne geçmek için de internet sitelerini AMP uyumlu hale getirmek önem kazanmaktadır. Bir internet sayfasının AMP özelliğini tam ve doğru olarak sağlayabilmesi için tüm sayfalar kodlanırken AMP uyumuna dikkat edilmelidir.
AMP açık kaynak kodlu olması nedeniyle internet programlamayla ilgilenen kişiler tarafından kolaylıkla ulaşılabilir ve internet sitelerine uygulanabilir. Oluşturulan sayfaların hem orijinal versiyonları hem de AMP ile kodlanmış versiyonlarını bulundurmak, pratik açıdan her zaman daha yararlı olacaktır.
https://amp.dev/documentation/guides-and-tutorials/ adresinde AMP’nin bir internet sayfasına nasıl uygulanabileceği detaylı olarak anlatılmıştır. Gerekli kodlar, AMP kullanılacak sayfanın kodlarına eklendiğinde AMP kullanılmaya başlanabilir. Daha sonra bu dökümandan yararlanılarak gerekli etiketlerin AMP karşılıkları bulunarak siteye uyarlanabilir.
Bunun yanında AMP teknolojisi WordPress gibi hazır internet sitesi oluşturma platformları ile birlikte de kolaylıkla kullanılabilir. İnternet sitesini kendisi kodlamamış olanların da kaygılanacak hiçbir şeyi yoktur, Özellikle WordPress eklenti kütüphanesinde sunulan AMP eklentileri ile istedikleri gibi bu teknolojiyi kullanabilirler.
WordPress için AMP kullanımıyla ilgili https://en.support.wordpress.com/amp-accelerated-mobile-pages/ adresinden detaylı bilgi edinilebilir.
AMP’yi sitesinde kullanmak isteyenlerin aklına bu soru gelebilir ve gelirlerinin düşüp düşmeyeceğini doğal olarak merak edebilirler. Bunun cevabı gelirlerin direkt olarak değişmeyeceğidir. Ancak mobil ortamda daha iyi görüntülenen siteniz ziyaretçilerinizi arttırarak reklamlarınızın daha fazla kullanıcıya ulaşmasını ve dolaylı yoldan reklam gelirinizin artmasını sağlayabilir. Çünkü bir kullanıcının sitenizdeki gezinme deneyimi ne kadar hızlı ve kaliteliyse, siteye olan bağlılığı da bir o kadar artacaktır.
AMP’nin ziyaretçi deneyimine yönelik sağladığı bir diğer güzellik de reklamlarla ilgilidir. Bazı internet sitelerinde aniden çıkıp bütün sayfayı kaplayan reklamlar, bazı ziyaretçilerin o sitede dolaşmaya yönelik hevesini kırabilir ve o kısa sürede siteden ayrılmaya zorlayabilir.
Buna karşılık AMP sayesinde bir internet sitesine girildiğinde, reklamlardan önce içerik yüklenir. AMP kullanılmayan bir siteye göre, kullanan bir sitede reklamlar yaklaşık 2-3 saniye sonra yüklenir ve bu sayede kullanıcılar içeriğe çoktan odaklanmış olurlar. Diğer türlü siteye girdiği anda reklam gören bir kullanıcı, sitede kalmak istemeyebilir.
Google Analytics de AMP uyumlu olarak kullanılabilir ve buna özel bir kodla siteye uyarlanabilir. Kısacası bir internet sitesini AMP yapmak için, ona özel olarak oluşturulmuş kodları HTML, CSS ve JavaScript üzerinde kullanmaktır. Uyumlu kodlar kullanıldığı takdirde hem sayfalar hızlı açılacak hem de sayfada herhangi bir sorun çıkmayacaktır.
Bu kullanım sürecinde olası güncellemeler için her zaman AMP’nin kendi orijinal dökümanı takip edilmeli ve oradaki her adım dikkatle uygulanmalıdır.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten değerli bilgiler .
Saygılar Kenan