502 Bad Gateway Hatası ve Çözümü
Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde, internette gezinirken karşılaştığınız “502 bad gateway” hatasının ne anlama geldiğini ve bu hatanın nasıl çözüleceğini öğreneceksiniz.
İnternette yayın yapan her web sitesi, zaman zaman “502 bad gateway” isimli hatayı verebilir. Öyle ki bu hata; ilk defa ziyaret edilen mütevazi bir sayfada ya da Google gibi dünya devi bir sitede dahi gözükebilir. Başında “5” rakamı bulunan erişim hatalarının birçoğu sunucu kaynaklı olsa da, 502 bad gateway hatasında durum farklı olabilmektedir.
Şimdi bu hatanın olası nedenlerini açıklamaya başlayalım.
Web sitelerinin kurulu olduğu “server” adı ile anılan sunucular, sitenizin yayınlanması için tek başına yeterli değildir. Bu söylemi açmak gerekirse; bir web sitesi yayın yapmak için sadece web sunucusuna ihtiyaç duymaz. Örneğin, WordPress tabanlı bir web sitesinin yayın yapması için aşağıdaki sunucuların komplike olarak çalışması gerekir.
Geçit sunucusu dışındaki tüm sunucular “origin sunucu” veya “upstream sunucu” olarak isimlendirilir.
Siz tarayıcınıza bir alan adı yazıp “enter” tuşuna bastığınızda, geçit sunucusuna istek gönderilir ve geçit sunucusu tarafından aşağıdaki bilgilerin edinilmesi için origin ve upstream sunuculara talimat gönderilir.
Geçit sunucusunun talimatlarına diğer sunucuların cevap vermemesi ya da yanlış bir cevap vermesi halinde; 502 bad gateway hatası ortaya çıkar. Kısacası geçit sunucusu “elçiye zeval olmaz, ben talimatını ilettim ama diğer sunucular yanıt vermedi” demektedir.
502 bad gateway hatası; dokuz farklı şekildeki hata mesajı ile karşımıza çıkabilir. Bu hata mesajları aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki mesajların tamamı farklı olsa da, son sıradaki mesaj hariç hepsi aynı anlama gelir. Son sıradaki mesaj ise “sorunun yüksek ihtimalle sunuculardan kaynaklı olduğunu ama hangi sunucunun olduğunun bilinmediğini” ifade eder.
502 bad gateway hatasının tek nedeni, sunucuların yanıt vermemesi ya da geç yanıt vermesi değildir. Aşağıda maddeler halinde sıralanmış nedenlerden ötürü bu hatayı almanız mümkündür.
502 bad gateway hatasının çözümü oldukça basittir. Yazıyı okumaya devam ederek, bu basit yöntemleri siz de uygulayabilirsiniz.
Bir hatayı çözmek için önce neden kaynaklandığını bulmak gerekir. Buraya kadar 502 gateway hatasına neden olabilecek yedi farklı problemden bahsettik. Bu hataların birkaç tanesi bir arada yaşanabileceği gibi, sadece bir tanesinden kaynaklı da 502 bad gateway mesajı alınabilir. Bu sebeple deneme – yanılma yöntemi kullanılarak; sebebi saptamak gerekir. Şimdi çözüm yöntemlerini başlıklar halinde anlatmaya başlayalım.
Başlıktan da anlaşılacağı üzere, sunucunuza kurulu olan sitelerden biri ya da birkaçı (belki de sizin siteniz); anlık olarak fazla trafik alarak kaynaklarını tüketmiş olabilir. Eğer hata bu sebepten kaynaklanıyor ise yapmanız gereken bir şey yoktur. Üç – beş dakika sonra sayfayı yenileyerek ziyaret etmek istediğiniz siteye tekrar erişim sağlamayı deneyebilirsiniz.
Eğer tarayıcınızın ön belleğinden kaynaklı bir hatadan dolayı 502 gateway hatası alıyorsanız, çözüm tarayıcı önbelleğini temizlemektir. Fakat bu senaryoda; sitenin aslında erişime açık olması, sadece sizin erişememeniz gerekmektedir. https://downforeveryoneorjustme.com/ bu bağlantıya tıklayarak açılan sitedeki arama kutusuna ziyaret etmek istediğiniz web adresini yazıp, sitenin yayında olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Eğer site yayında ise, muhtemelen tarayıcınız önbellekleme esnasında sitenin 502 bad gateway hatası verdiği anı kaydetmiştir. Dediğimiz gibi, tarayıcı ön belleğini temizlemeniz yeterlidir.
Eğer önbelleği temizlemenize rağmen siteye bağlanamıyorsanız, farklı bir tarayıcı kullanarak da sorunu çözebilirsiniz. Bu durumda söz konusu tarayıcıyı silerek yeniden yüklemeniz de sorunu çözebilir.
Kullandığınız yerel ağlarda da bir tarz geçit sunucusu bulunmaktadır. Bu geçit sunucusundan kaynaklı problemler nedeni ile 502 bad gateway hatası almanız mümkündür.
Eğer tarayıcı değiştirdiğiniz halde almaya devam ettiğiniz bir 502 bade gateway hatası ile karşı karşıya iseniz, yapabileceğiniz en iyi şey; modeminizi bir dakikalığına kapatarak yeniden başlatmanızdır. Modemin dışında kullandığınız router cihazlarını ise; modemle birlikte kapatıp, modemden iki dakika sonra tekrar açmanız gerekmektedir.
Hosting hizmeti aldığınız firmayı değiştirdiğinizde, DNS kaynaklı 502 hatası alabilirsiniz. Yeni DNS sisteminin sağlıklı çalışması azami 36 saat sürebilir. Eğer hata DNS’lerden dolayı kaynaklanıyor ise, beklemekten başka yapabilecek bir şey yoktur.
DNS ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak için BURAYA tıklayarak “DNS Nedir, Ayarları Nasıl Yapılır, DNS Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bazen yerel DNS adreslerinizden dolayı da 502 hatası almanız mümkündür. Bu nedenle alınan hatalarda yapılması gereken; yerel DNS belleğinin temizlenmesidir. Windows işletim sistemli bir bilgisayarda yerel DNS belleğini temizlemek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
MacOS işletim sistemli bir bilgisayarda da aşağıdaki adımları uygulayarak yerel DNS belleği temizleme işlemi yapabilirsiniz.
Eğer yerel DNS belleğini temizlemek fayda etmediyse ve hala 502 bad gateway hatası alıyorsanız; DNS adreslerinizi değiştirmek sorunu çözebilir. “DNS Kaynaklı Alınan 502 Hatası Çözümü” başlığında verdiğimiz linke tıklayarak, “DNS nasıl değiştirilir?” sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
Yukarıdaki çözümlerin tamamını uygulamış olmanıza rağmen hala 502 bad gateway hatası alıyorsanız, büyük ihtimalle hata sitenizden kaynaklanıyor demektir. Bu durumda aşağıdaki yolları deneyerek hatayı çözmeniz gerekmektedir.
Sitenize yeni kurduğunuz ya da yeni güncellediğiniz bir eklenti nedeni ile 502 bad gateway hatası almanız mümkündür. Eğer admin panelinize erişiminiz var ise, eklentileri teker teker pasif konuma getirerek, hatanın eklenti kaynaklı olup olmadığını görebilirsiniz.
Admin paneline erişirken de 502 hatası almanız durumunda, bir FTP istemcisi yardımı ile sitenize erişim sağlayıp; “wp-content” dizini altındaki “plugins” klasörünün adını değiştirin. Eğer siteniz erişime açıldı ise bu dosyanın yedeğini bilgisayarınıza indirip, “plugins” içindeki tüm eklenti dosyalarını silin. Dosyanın ismini de tekrar “plugins” olarak düzenleyin. Daha sonra bilgisayara indirdiğiniz klasörün içindeki eklenti dosyalarını tek tek sunucunuzdaki “plugins” klasörüne atın ve her yükleme tamamlandığında 502 bad gateway hatası alıp almadığınızı kontrol edin.
Hatayı almanıza neden olan eklentiyi tespit ettiğinizde yazılım bilginiz var ise eklentiyi düzenleyebilir ya da eklentinin geliştiricileri ile irtibata geçebilirsiniz.
Eğer FTP sunucusuna bağlanmak için kullanabileceğiniz bir FTP programınız bulunmuyor ise, BU sayfamızı ziyaret ederek size uygun olan FTP istemcisini seçebilir ve resmi sitesinden indirebilirsiniz.
WordPress eklentileri gibi WordPress temalarında oluşabilecek hatalar nedeniyle 502 bad gateway hatası alabilirsiniz. Bu durumda yine FTP programı kullanarak sitenize bağlantı sağlayın ve “wp-content” dizini altındaki “themes” klasörüne gidin. Themes klasöründe aktif olarak kullandığınız temayı önce bilgisayarınıza indirin, ardından sunucunuzdan silin. Alan adınızı web tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınızda 502 hata mesajı yerine boş bir sayfa görüyorsanız ya da siteniz farklı bir tema ile açıldı ise; sorun kullandığınız tema kaynaklı demektir.
Temanızın geliştiricisi ile irtibata geçerek ya da farklı bir tema kullanarak sorunu çözebilirsiniz.
Özellikle sürekli içerik eklenmeyen sitelerin admin panellerine sık girilmediğinden dolayı, WordPress, tema ve eklenti güncellemeleri es geçilmektedir. Bazı durumlarda 502 bad gateway hatası almanın tek nedeni, güncellenmeyen dosyalardır. Sitenizde var olan yazılımları güncel tutarak hem güvenliğini sağlayabilir, hem de olası 502 hatalarının önüne geçebilirsiniz.
Genelde CloudFlare gibi bir CDN servisi kullanıldığında ya da sitenizde yayınlanan ama üçüncü tarafa ait bir sunucudan çekilen reklam, video, bilgi gibi içeriklerin cevap vermemesi durumunda bu hata ile karşılaşılır.
Eğer 502 bad gateway hatası CDN kaynaklı ise bu hata; ekranda servis adı ile yazacaktır. CDN sistemi kaynaklı sorunlarda, CDN servisini devre dışı bırakarak bu sorunu çözmeniz mümkündür. Sorunun giderilmesi için ilgili servisle irtibata geçmeniz gerekir. Eğer ücretsiz CDN sürümleri kullanıyorsanız, 502 hatalarını sıkça alacağınızı bilmelisiniz.
Sitenizde yayınlanan ve başka sunuculardan çekilen üçüncü parti içeriklerden kaynaklı 502 hatalarında ise, ilgili içeriği sayfanızdan kaldırmanız bu sorunun çözümlenmesi için yeterlidir.
Buraya kadar denediğiniz tüm metotlar fayda etmedi ise, 502 bad gateway hatası almanızın nedeni muhtemelen sunucu kaynaklıdır. Site sunucularınızın aktif olup olmadığını https://check-host.net/ buraya tıklayarak gideceğiniz web sitesinden görebilirsiniz. Eğer probleminiz gerçekten sunucu kaynaklı ise, hosting hizmeti aldığınız firma ile iletişime geçmek dışında bir çözüm bulunmamaktadır.
Bu yazımızı okumayı bitirdiğinize göre; 502 bad gateway hatasının nedenleri ile çözümlerini öğrendiniz. Artık hiç kimseden yardım alamadan 502 bad gateway hatasını düzeltebilirsiniz ya da bu hatayı düzeltmesi gereken geliştirici / hosting sağlayıcı firmaya ne zaman ulaşmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Bu yazıda anlatılan tüm metotları uygulamanıza rağmen hala 502 hatası almaya devam ediyorsanız, yorum bölümünden bize ulaşarak yardım isteyebilirsiniz.
Web teknolojileri ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmaya devam etmek için blogumuzu takip etmeniz yeterlidir.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
ben oyun oynayacaktım 31 hata oldu yardım edebilir misiniz
“elçiye zeval olmaz, ben talimatını ilettim ama diğer sunucular yanıt vermedi”
keyifli bir yazı olmuş. teşekkürler.