404 Not Found Hatası ve Çözümü
404 Not Found Hatası; internette gezinirken çok büyük sitelerde bile karşılaşabileceğiniz bir hatadır. Bu hata; “aradığınız sayfa bu web sitesinde yok” anlamına gelmektedir. İlgili sayfa daha evvel yayınlanmamış olabilir veya site yöneticileri tarafından kaldırılmış olabilir.
SEO uzmanlarının genel kanısı; 404 Not Found Hatası’nın SEO’ya olumsuz etki ettiği yönündedir. Bu her ne kadar kanıtlanabilmiş bir durum değilse de, web sitenizde 404 hataları olduğunda Google Search Console üzerinde hata mesajı alırsınız. Bu sebeple 404 hatasını gidermenizin SEO açısından da avantajı olduğu söylenebilir.
Ayrıca bir ziyaretçi sitenize geldiğinde, gezinmek istediği sayfa yerine 404 hata sayfası ile karşılaşırsa; sitenizi terk edecek ve “hemen çıkma oranı” olumsuz etkilenecektir. Bu hatayı düzeltmek, ziyaretçileri sitenizde tutmak için de gereklidir.
Sitenizin bu hatayı vermesinin birçok farklı nedeni olabilir. Hatayı almanıza neden olan ve en çok yaşanan üç farklı problemi aşağıda başlıklar halinde inceledik.
Sitenizdeki herhangi bir sayfaya başka bir web sitesi ya da sosyal medya platformunda link verilmiş olabilir. “Backlink” olarak tabir ettiğimiz bu linkler eğer yanlış verilir ise sitenizde böyle bir sayfa olmadığından dolayı; ziyaretçi “404 Not Found” sayfası ile karşılaşacaktır.
Eğer backlink verilen sitede paylaşım yapan kişiden düzenleme yapmasını isteyemiyorsanız; yanlış verilen linki doğru linke yönlendirebilirsiniz. Bu işlemi nasıl yapacağınızı “404 Hata Sayfasını Yeni Bir Sayfaya Yönlendirme” başlığı altında anlatacağız. Hazır okumaya başlamışken biraz daha vakit ayırıp yazının tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Zira mevzu bahis hata ile alakalı bilmeniz gereken birçok detayı yazının satır aralarında bulabilirsiniz.
Peki “sitenize link veren siteler” hangileri? Nasıl öğreneceksiniz? Aslında bunu öğrenmek çok basit. BU bağlantıya giderek Google Search Console’a erişebilir ve açılan ekranda sitenizi seçerek sitenize verilen bağlantıları kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca https://ahrefs.com/tr/backlink-checker bu bağlantıyı kullanarak Ahrefs sitesinden de sitenize verilen backlinkleri sorgulayabilirsiniz.
2.Sitedeki Dahili Kırık Linklerin Tespit Edilmesi
Bazen site içerisinde daha evvel oluşturduğunuz sayfaları yanlışlıkla ya da bilerek kaldırmış olabilirsiniz. Eğer bu sayfalar arama motorları tarafından indekslendi ise bu sayfaya gelmek isteyen ziyaretçiler 404 hata sayfası ile karşılaşacaklardır. Bu linklere internet dünyasında “kırık link” adı da verilmektedir.
Eğer bir WordPress site sahibi iseniz, sitenizdeki kırık linkleri eklenti vasıtası ile tespit edebilmeniz mümkündür. 700.000’den fazla sitede tercih edilen “Broken Link Checker” eklentisini BURAYA tıklayarak resmi sitesinden indirebilirsiniz. Eklentinin güzel tarafı; hem sitenizin içindeki dahili bağlantıları kontrol etmesi, hem de sizin vermiş olduğunuz dış linkleri kontrol etmesidir. Sitenizdeki dahili linklerin çalışmaması kadar, harici linklerin çalışmaması da kötüdür. Referans verdiğiniz bir sitede 404 sayfası ile karşılaşmak, ziyaretçilerinizin sitenize olan güvenini sarsabilir.
Eğer WordPress dışında bir sistem kullanıyorsanız; dahili bağlantılarınızı manuel olarak kontrol etmeli ya da yazılım firmanızdan bu konuda destek istemelisiniz.
3. Tema ve Eklenti Temelli Sorunlar
404 hatalarının bir kısmı da tema ve eklenti temelli oluşmaktadır. Yeni yüklediğiniz ya da güncellediğiniz tema ve eklentiler bazen var olan sayfalarınızın görüntülenmemesine neden olabilir. Bu durumda eklentilerinizi pasifleştirerek ya da temanızı değiştirerek kontrol sağlamanız gerekmektedir.
Eğer 404 hatalarını tema ve eklentileriniz nedeni ile alıyorsanız; bunları değiştirmeniz, onarmanız veya alternatiflerine yönelmeniz gerekmektedir.
4. DNS Yönlendirmesi Hataları
Eğer sitenizin Name Server adreslerini yeni değiştirdiyseniz 404 hata sayfaları ile karşılaşabilirsiniz. Genelde hosting firması değişikliklerinde bu hata ile karşılaşılır. Değiştirilen Name Server’ın teknik tabirle oturması 48 saat sürebilir.
Eğer Name Server kaynaklı bir hata alıyorsanız yapacağınız tek şey beklemektir. Bir süre sonra sitenizin durumu kendiliğinden stabil hale gelecektir. Bu hata coğrafya bazlı ortaya çıkar. Örneğin; Türkiye’den sitenize bağlananlar sitenize erişebilirken, başka bir ülkeden bağlanmaya çalışanlar erişemeyebilir. Farklı tarayıcılar ile ve VPN programları kullanarak hatanın Name Server kaynaklı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
5. Tarayıcı Önbelleklemesi Hataları
Kullanmış olduğunuz tarayıcılar girdiğiniz siteleri ön belleklerine kaydeder. Bunun amacı, bir sonraki ziyaretinizde sayfanın daha hızlı açılması ve daha az internet tüketimidir. Daha evvel 404 hatası aldığınız sayfa tarayıcınız tarafından önbelleğe alındı ise, sayfa düzelmiş olsa dahi 404 hatası alabilirsiniz.
Bu hatanın düzeltilmesi için tarayıcı önbelleğini temizlemeniz yeterlidir. Hatanın önbellekten kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için tarayıcıda “yeni gizli pencere” açarak ilgili sayfaya bağlanmayı deneyin. Eğer sayfa sorunsuz açılıyor ise tarayıcınıza dönün ve “ctrl+f5” tuşlarına basarak ön belleği temizleyin. Eğer bu komut çalışmadı ise ve Google Chorme kullanıyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Sitenize tıklayarak 404 hatası alan ziyaretçiler için bir 404 hata sayfası oluşturmak oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Aslında bu yöntemi pek de tavsiye etmiyoruz. Kendinizi ziyaretçinin yerine koyun, bir içerik için siteye geliyorsunuz ve bu içerik yerine 404 sayfası ile karşılaşıyorsunuz. Sanırım çok da hoşunuza gitmezdi.
Eğer kullanıcının ziyaret etmek istediği sayfaya yakın içerik de sayfalarınız varsa ve ziyaretçinin bu alternatif sayfaları ziyaret edeceğinizden eminseniz; bu metodu kullanabilirsiniz. Tavsiyemiz bu sayfayı manuel olarak oluşturmanız, site içi arama motoru eklemeniz ve kullanıcının ziyaret edeceğinden emin olduğunuz sayfa linklerini eklemenizdir.
Bu yöntem genelde sitenize farklı sitelerden bağlantı verilirken hatalı link kullanılmasında uygulanır. Bazen de yayınladığınız bir sayfayı yeni bir linkte kullanmak istersiniz. Bu durumda da eski linki yenisine yönlendirmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Eğer WordPress alt yapısını kullanıyorsanız bu işlemi Redirection isimli eklenti ile yapabilirsiniz. Bir milyondan fazla kişi tarafından indirilen eklentiyi resmi sitesinden indirmek için BURAYA tıklayabilirsiniz. Eklenti oldukça stabil çalışmaktadır. WordPress admin panelinden yapacağınız birkaç basit ayar ile tüm kırık linkleri asıl linklere yönlendirmeniz mümkündür.
Eğer WordPress harici bir sistem kullanıyorsanız ama hosting panelinizin yönetimini cPanel ile sağlıyorsanız; 301 yönlendirmeleri ile hatalı bir sayfayı yeni bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Bunun için öncelikle cPanel üzerinde oturum açın ve aşağıdaki adımları izleyin.
Eğer bir WordPress site sahibi iseniz bu metodu kullanabilirsiniz. Bu yöntem 404 hatasını gidermek için bir çözüm olsa da tavsiye etmediğimizi bilmenizi isteriz. Zira sitenizin URL yapısını değiştirmek SEO yönünden olumsuz sonuçlara yol açabilir. Yine de uygulamak isteyenler için yöntemin ayrıntılarını aşağıda sıralıyoruz. BU YÖNTEM 404 HATASI ALDIĞINIZ SAYFA ASLINDA VAR AMA ULAŞILAMIYOR İSE KULLANILABİLİR.
Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, 404 Not Found hatası aldığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Web teknolojileri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bloğumuzu sık kullanılanlara eklemeyi unutmayın.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…