Şu anda bu yazıyı okuduğunuza göre, yakın zamanda 403 hatasıyla karşılaştınız ve büyük olasılıkla, bu hata hakkında bir fikriniz yok.
Endişelenmeyin!
Bu, birçok kişinin karşılaştığı oldukça yaygın bir hatadır. Bu yüzden bugün bu yazıda, 403 hatasının ne olduğunu, bu hataya neyin sebep olduğunu, bunun ne gibi sonuçları olabileceğini ve bu konuda neler yapabileceğinizi anlatacağız.
403 hatası veya HTTP 403 hata kodu, bir HTTP durum kodudur. Yani ulaşmaya çalıştığınız sayfaya veya kaynağa erişimin bazı nedenlerle kesinlikle yasak olduğu anlamına gelir. Farklı web sunucuları, çoğu 403 hatalarını farklı şekillerde rapor eder. Tıpkı 404 hataları ve 502 hataları gibi.
Aşağıda, yaygın olarak bu hatayı nasıl görebileceğinize dair bazı örnekleri bulabilirsiniz:
Peki bu 403 hatasının oluşmasına ne sebep olur?
Web sitenizi geliştirirken 403 hata mesajı görmek, rahatsız edici olabilir. Bu hatanın temel nedeni, izniniz olmayan bir şeye erişmeye çalışmanızdır. 403 hata mesajı gördüğünüzde, bu, devam etmek için yeterli iznine sahip olmadığınız anlamına gelir.
Bu hata genellikle aşağıdaki sebeplerden kaynaklanmaktadır:
Peki bu hataları nasıl ortadan kaldırabilirsiniz?
Şimdi, bu 403 hatasından kurtulmak için çözümlere bakmanın zamanı geldi.
Bu hatayı çözmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
İnsanların çoğu .htaccess dosyasına aşina değil. Bunun nedeni dosyanın “proje dizininde gizli” kalmasıdır.
.htaccess temelde bir sunucu yapılandırma dosyasıdır ve esas olarak Apache Web Sunucusu ayarlarındaki yapılandırmayı değiştirerek çalışır.
C Panel kullanıyorsanız, .htaccess dosyası barındıran Denetim Masası’na Dosya Yöneticisi yardımıyla erişebilirsiniz. İlgili adımlar aşağıdaki şekildedir:
Web sitenizde tespit edilen bir .htaccess dosyası yoksa, manuel olarak oluşturabilirsiniz. .htaccess dosyasını bulur bulmaz aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:
Yukarıdaki adımları izleyerek web siteniz için yeni bir .htaccess dosyası oluşturmalısınız. Bu yöntem işe yaramazsa, sonraki yöntemlere geçebilirsiniz.
Hiçbir zaman bazı varsayılan izinlerle gelen dosyaların ne zaman oluşturulduğunu unutmayın. Bu kötü izin, 403 hata mesajına neden olan şeydir. Kullanımınız için dosyaları nasıl okuyabileceğiniz, yazabileceğiniz ve çalıştırabileceğiniz gibi tüm dosya ve klasör etkinliklerini kontrol eder.
Dosya ve klasör izinlerini düzenlemek için FileZilla FTP’yi kullanabilirsiniz. Başlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Hata çözülmediyse, sonraki yönteme geçin.
WordPress’in de yaygın kullanıldığını varsayarsak WordPress tabanlı CMS’lerde bu hata ile karşılaşmanız muhtemeldir.
Eğer siteniz WordPress tabanlı ise ve 403 hata mesajı yukarıdaki iki yöntem kullanılarak hala çözülmediyse, uyumsuz veya hatalı bir eklenti nedeniyle hatanın tekrar tekrar ortaya çıkması muhtemeldir. Bu adımda, WordPress eklentilerini devre dışı bırakmayı deneyeceğiz ve 403 hata mesajını düzeltip düzeltmediğini kontrol edeceğiz.
Fakat bu yöntemi uygularken, her bir eklentiye gidip tek tek devre dışı bırakmak yerine, tüm eklentileri aynı anda devre dışı bırakmayı deneyeceğiz.
Aşağıda, uygulamanız gereken adımları izleyebilirsiniz:
Yukarıda açıklanan yöntemlerden hiçbiri sizin için işe yaramazsa (çok nadir olsa da), barındırma sağlayıcınızla iletişime geçmeniz gerekebilir.
Aşağıda, 403 hatasını çözmenize yardımcı olabilecek, genellikle gözden kaçan yöntemlerden bazıları aşağıda verilmiştir:
403 hatalarını tespit etmek oldukça sabır gerektirir. Bu hata, web sitenize erişmenizi engeller ve bu nedenle bazen oldukça rahatsız edici olabilir. Bununla birlikte, web sitenizi tekrar faaliyete geçirmek için yukarıda açıklanan yöntemleri tek tek uygulamanız gerekir.
Yukarıdaki listeden daha önce denediğiniz 403 hatası tespiti yöntemleri var mı ya da listedekilerden farklı bir çözüm mü kullanıyorsunuz? Farklı bir çözüm kullanıyorsanız, yorum bölümünde bize yazın, bir sonraki güncellememizde listeye ekleyelim. Bu listeyi veya içeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.
.TR öncelikli kayıtlar için son gün, 7 Ağustos 2024 olarak güncellenmiştir. Bunun akabinde süreçle ilgili…
WooCommerce, WordPress üzerine kurulu güçlü ve açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. Doğru WooCommerce eklentileriyle çevrimiçi…
Yedekleme, WordPress web sitenizi siber saldırılardan ve kritik hatalardan korumanın önemli bir parçasıdır. Bu yüzden…
Her WordPress web sitesi aşağıdaki giriş URL'lerine sahiptir: websiteniz.com/wp-admin websiteniz.com/wp-login Giriş yolları tüm web siteleri…
İnternette gezinirken büyük çoğunuz, "this site can’t provide a secure connection (bu site güvenli bağlantı…
ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinden bu yana teknoloji gündeminde en çok konuşulan şey yapay zeka…
View Comments
adım 2 yi uyguladım sitem 404 e düştü. 403 hatasını web sitemde sadece tek bir sayfada, sayfada değişiklik yaptıktan sonra güncelle butonuna bastığımda geliyordu 403 hatası güncelleyemezsin diyordu şimdi web sitesi komple 404 oldu siteye giremiyorum.
Tm nerden giriliyor uygulama mı uygulamaysa hangi uygulama
Sorunuzu tam anlayamadık.
Alt alan adı kurdum ve 403 hatasına denk geldim, sadece bir index.html attım ana dizine ve sorun halloldu.
ben gezgılerden oyun indirmek istiyorum 403 forbbiddden diyor çözümü neddır
O konu gezginler sitesi ile alakalı. Dosyayı çektiği bağlantı iptal olmuş olabilir. Tamindir önerebiliriz.
turkanime.co ya giriyorum 403 forbidden hatası çıkıyor
Dizin yasaklanmış anlamına geliyor