E-Posta

POP & POP3 Nedir?

POP3’ü Kısaca Tanıyalım

Post Office Protocol kelimelerinin baş harflerinden oluşan ve görevi posta görüntülemek olan POP3 internet erişiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bugün sağlıklı e-posta kullanıyor oluşumuzu öncelikle POP3’e borçluyuz. Bize gönderilen bir e-postayı bilgisayarımıza indirme, aynı zamanda da silme işlemini POP3 protokolü ile sağlamaktayız. 

POP3’ün Genel Yapısı

Outlook, Thunderbird, Windows Mail, MAC Mail gibi yerel e-posta istemcilerinin uzak e-posta sunucuları ile iletişim kurmalarını sağlayan POP3, tek yönlü bir iletişim aracıdır. Bu şu anlama gelmektedir; veriler yalnızca sunucudan alınır ve ilgili istemciye iletilir. Yani POP3, bir e-posta için gelen sunucu görevi görmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; yapılan işlemlerin farklı bir cihazda görüntülenememesinden dolayı iletilerin silinmesi, kaybolması gibi durumlarla karşılaşılması durumudur. Dolayısıyla eğer sadece bir cihazda e-posta işlemleri sağlıyorsanız, POP3 protokolünü tercih etmelisiniz, ancak olası senkronizasyon problemlerini de göz önünde bulundurmalısınız.

POP3 Kurulumu İçin Gerekli Portlar

Kullandığımız POP3 port bilgileri şu şekildedir;

  1. Port 110 : Şifrelenmemiş port
  2. Port 995 – SSL/TSL portu. Güvenlik için tercih edilen SSL sertifikası ile birlikte kullanılır. Bu port aynı zamanda POP3S olarak da adlandırılır.
Nesibe Erbaş

Share
Published by
Nesibe Erbaş

Recent Posts

.TR Domain Destekleyici Belgeler Nelerdir?

Bu içeriğimizde .TR domain tescilleri için TRABİS'in talep ettiği destekleyici belgeler konusunda detaylı bilgi sağlayacağız.…

3 ay ago

FTP Bağlantısında SSL/TLS Hatalarının Düzeltilmesi

Filezilla güncellemelerinden sonra veya ilk FTP bağlantısı denemenizde sunucu bağlantısının SSL/TLS hataları nedeniyle başarısız olması…

3 yıl ago

Com.tr Domain Tescili İçin Gerekli Belgeler

.com.tr uzantılı alan adı satın almak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri inceledikten sonra https://www.niobehosting.com/domain-sorgulama/com-tr-domain/ adresine girerek alan…

4 yıl ago

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN Hatası Nasıl Çözülür?

Google Chrome kullanıcılarının bir web sayfasına göz atarken aldıkları en yaygın hatalardan biri de, DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN’dir.…

4 yıl ago

Bluestacks Nedir, Ne İşe Yarar, Özellikleri Nelerdir?

Bluestacks Nedir, Ne İşe Yarar? BlueStacks, ilk olarak 2011 yılında masaüstü bilgisayarlarla mobil oyunlar oynarken…

5 yıl ago

Wi-Fi Şifre Değiştirme Rehberi

Wi-Fi Nedir? Açılımı Wireless Fidelit olan Wi-Fi’yi kısacası kablosuz bağlantı alanı olarak tanımlamak mümkündür. Örneğin;…

5 yıl ago