Bu anlatım Linux bayi paketlerinde osCommerce kurulumunu göstermektedir.

osCommerce kurulumu 3 aşamalıdır;

  1. osCommerce dosyalarının FTP alanınıza aktarılması
  2. osCommerce için gerekli olan veritabanının oluşturulması
  3. osCommerce kurulumu

Birinci aşama http://www.oscommerce.com.tr/ adresinden güncel osCommerce dosyalarının çekilip FTP alanınıza aktarılmasıdır. Bu işlemi tamamladıktan sonra osCommerce için gerekli olan MySQL veritabanını oluşturmanız gerekmektedir. Linux bayi paketlerinde site başına 3 adet ücretsiz MySQL veritabanı oluşturma hakkınız bulunmaktadır. Plesk hosting yönetim panelinize giriş yaptıktan sonra aşağıdaki resimde işaretli olan Databases butonuna tıklayınız.

 

Henüz bir veritabanı oluşturulmadıysa “No Databases” uyarısını görebilirsiniz. Add New Database butonuna tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz.

 

Yeni MySQL veritabanınız için bir isim giriniz ve OK tuşuna basınız. Diğer bilgileri değiştirmeniz gerekmemektedir. Bu adımda önemli olan nokta “Database Server” bölümüdür. Bu bölümde Local MySQL Server yerine bir  IP numarası yazıyorsa lütfen bu IP’yi bir yere kayıt ediniz. Bu IP kurulum aşamasında gerekli olacaktır.

 

Veritabanı oluşturulduktan sonra bu veritabanını kullanabilmek için bir veritabanı kullanıcısına ihtiyacınız olacaktır. Lütfen Add New Database User butonuna tıklayınız.

 

Database user name bölümüne bir veritabanı kullanıcı adı yazın, New Password ve Confirm Password bölümlerine belirleyeceğiniz bir şifreyi yazın. OK tuşuna basarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Bir sonraki aşama osCommerce kurulumu olacaktır.

 

Plesk panel üzerinde osCommerce için bir veritabanı oluşturduktan sonra, tarayıcıdan (Internet Explorer, Firefox, Chrome vb.) web sitenizi açarak kurulumu başlatabilirsiniz.

Karşınıza gelen ilk ekranda kurulum için gerekli kontroller yapılmaktadır. Devam Et butonuna tıklayarak sonraki sayfaya geçiyoruz.

 

Bu sayfada veritabanına ait bilgileri giriyoruz. Daha önce belirtilen IP bilgisi “Veritabanı Sunucusu” kısmına yazılıyor. Önceden oluşturmuş olduğunuz Kullanıcı adı, Şifre ve Veritabanı adı’nı ilgili yerlere giriniz. Bilgi girişlerinin ardından Devam Et butonunu tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.

 

Bu bölümde online mağazanızın adresini ve sunucu üzerindeki dizinini belirtebilirsiniz. Buradaki ayarları çoğunlukla değiştirmenize gerek olmayacaktır. Kontrolünüz sonrasında Devam Et butonuna tıklayabilirsiniz.

 

Online Mağaza Ayarları ekranında, mağaza ismi, mağaza sahibi ve e-mail adresi gibi bilgileri girmeniz gerekmektedir. Bunun ardından yönetici görevleri için kullanıcı adı ve şifresi belirleyiniz. Bu yönetici bilgileri sitenizdeki her türlü işlemde yetkili olacaktır, lütfen bu bilgileri kimseyle paylaşmayınız, bir yere kaydetmeyiniz ve unutmayınız. Bu şifrenin kaybolması, unutulması durumunda hiç bir yardımda bulunamayacağımızı üzülerek bildiririz.

Gerekli bilgileri doldurduktan sonra Devam Et butonu ile bir sonraki sayfaya gidebilirsiniz.

 

Kurulum tamamlanmıştır. Site içeriğinizi ve ürünlerinizi eklemeye başlayabilirsiniz.

 

Mağazanızı açtığınızda üst bölümde resimde gözüken uyarıları görebilirsiniz.

 

Bu hataları gidermek için FTP alanınızda bulunan install dizinini kaldırın veya ismini değiştirin. Bu işlemin arkasından includes/configure.php dosyasının yazma izinlerini kaldırmanız gerekmektedir. Plesk panelde aşağıda belirtilen File Manager‘a gelin.

 

Daha sonra includes/configure.php dosyasının izinlerini değiştirmek için dosyayı bulup, resimde gösterilen yere tıklayınız.

 

Bu dosyanın izinlerini aşağıdaki gibi güncelleyip Ok tuşuna basarak mağaza ana sayfanızda gözüken hataların giderilmesini sağlayabilirsiniz.