Açılımı File Transfer Protocol olan FTP’nin Türkçe karşılığı Dosya Transfer Protokolü’dür. İsminden de anlaşılabileceği gibi internete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokol ve bu işleme hizmet eden uygulamaya verilen isimdir. Örneğin bir web sitende yer alması istenen dosyalar sunuculara FTP üzerinden aktarılabilir.
FTP ilk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile;
FTP Yapmak İçin Nelere İhtiyaç Vardır?
FTP’nin Kullanımı
Genel kullanımı ftp <ftp yapılacak makinanın adresi> şeklindedir. Bundan sonra, ilgili bilgisayara bağlanıldığında, kullanıcı numarası ve parola sorulur. Daha sonra da, o kullanıcının makinasına bağlanmış olunur. Bu şekilde, etkileşimli bir ortamda, bazı komutlar verilerek iki makina arasında dosya işlemleri, ayrıca bağlanılan makinada bazı temel dosya/disk işlemleri yapılabilir.
FTP Komutları
cd : Dizin değiştirme. Kullanımı; (cd <dizin adı>), bir önceki dizine geçmek için; (cd ..) kullanılır.
pwd : İçinde bulunulan dizinin ismini verir.
dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listelememek için kullanılır.
ls: Dizin içindeki çok fazla sayıda dosya varsa sayfa sayfa listeleme ve dosyaları kısa olarak göstermeye yarayan komuttur. Kullanımı; ls- lr: ayrıntılı tersten alfabetik listelemedir.
get: Dosya alma komutudur. Kullanımı; get <dosya – adı>(<alındıktan sonraki adı>)
alındıktan sonraki adı aynıda kalabilir.
mget: Birden fazla dosya alma komutudur. Örn: mget *.zip mget a*.*
put: Dosya gönderme komutudur. Kullanımı; put<dosya- adı> (<göndereceğimiz-yerdeki- adı>
mput: Birden çok dosyayı gönderme komutudur.
ascii: Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtir.
binary: Dosya aktarımlarında Binary modun kullanılacağını belirtmek için kullanılır. Yani:
FTP ile alınmadan/yada gönderilmeden önce bu komut kullanılır.
delete: FTP yapılan bir yerde istenilen dosyayı silme komutudur. Kullanımı; delete<dosya – adı > şeklindedir.
mkdir: FTP yapılan yerde yeni bir dizin oluşturma komutu MKDIR dir.Kullanımı; mkdir < dizin -adı> şeklindedir.
rmdir: FTP yapılan yerde boş bir dizini silme komutudur. Kullanımı; rmdir <dizin- adı> şeklindedir.
lcd: FTP ortamından çıkmadan, kendi makinenizde dizin değiştirmenizi sağlar.
close: FTP ortamından çıkmadan sadece ilgili bağlantıyı kapatır.
quit: FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılan komuttur.
Bazı FTP merkezleri, tüm bir dizini sıkıştırarak gönderme kabiliyetine sahiptir. Söz gelimi, linux isimli bir alt dizini, GET linux linux.zip şeklinde sıkıştırılmış olarak alabiliriz. Ancak, bu özellik her FTP merkezinde olmayabilir.
Web Üzerinden FTP Nasıl Yapılır?
Son zamanlardaki genel gidiş, tüm internet servislerine daha becerikli ve etkileşimli ortamlardan erişilmesi ve farklı servislerin etkileşimli olarak kullanılması şekilde kendini göstermektedir. Bu ortamlardan en popüleri WEB(World Wide Web)tir. FTP de dahil olmak üzere pek çok internet servisi ve ilave pek çok özellik bu ortamlar üzerinden kullanılabilir. Dolayısıyla, FTP yapmanın bir diğer yolu da, Web üzerinden FTP yapmaktır. Bu yöntem kullanım açısından daha kolaydır. Binary bir dosyayı, yanlışlıkla, standart FTP programları ile kolayca ASCII modunda almanız mümkündür. Bu gibi sakıncalar Web üzerinden yapılan FTP’lerde ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, Bookmark ve cache gibi faydalı özelliklerinden dolayı da bu ortamların sağladıkları bazı kolaylıklar vardır.
Çoğu Web istemcisinin sağladığı grafik ara birim özelliğini de unutmamak gerekir. Böylelikle, söz gelimi standart resim formatlarında olan bir resim dosyasını aldığınız anda görüntüyü ekrana da gönderebilirsiniz.
FTP Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu içeriğimizde .TR domain tescilleri için TRABİS'in talep ettiği destekleyici belgeler konusunda detaylı bilgi sağlayacağız.…
Filezilla güncellemelerinden sonra veya ilk FTP bağlantısı denemenizde sunucu bağlantısının SSL/TLS hataları nedeniyle başarısız olması…
.com.tr uzantılı alan adı satın almak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri inceledikten sonra https://www.niobehosting.com/domain-sorgulama/com-tr-domain/ adresine girerek alan…
Google Chrome kullanıcılarının bir web sayfasına göz atarken aldıkları en yaygın hatalardan biri de, DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN’dir.…
Bluestacks Nedir, Ne İşe Yarar? BlueStacks, ilk olarak 2011 yılında masaüstü bilgisayarlarla mobil oyunlar oynarken…
Wi-Fi Nedir? Açılımı Wireless Fidelit olan Wi-Fi’yi kısacası kablosuz bağlantı alanı olarak tanımlamak mümkündür. Örneğin;…