Kısa adıyla BIOS olarak bildiğimiz ‘’Basic İnput Output System’’, bir bilgisayara ait tüm giriş-çıkış işlemlerini kontrol eden yapı anlamına gelmektedir. Peki nedir bu giriş ve çıkış işlemleri diye? Bu soruya cevap olarak işlemci, ram, klavye, mouse vb.olarak bilgisayar teknolojisini oluşturan tüm donanımları sıralayabiliriz. BIOS kalıcı bir yazılım olduğu için ROM üzerinde sabit olarak kalmakla birlikte, aynı zamanda da anakartla ilgili tüm özellikleri kullanmamızı ve donanımlar arasındaki bağlantıları sağladığı için aynı zamanda çok önemli bir köprü görevi görmektedir.
Biraz önce belirttiğimiz gibi BIOS, donanımlar arası bağlantıyı sağlamaktadır. Bu nedenle BIOS güncellemesi, sistemsel değişiklikler gerektiğinde; örneğin anakartın tüm donanımla uyumlu bir biçimde sistemde çalışmasının sağlanması ve yeni bir donanımın tanıtılabilmesi işlemlerinde bilgisayarımız için mutlaka gerekmektedir. Ancak, hiçbir problemi olmayan ve işletim sistemiyle uyumlu çalışan bir bilgisayarda bu güncellemeyi yapmak doğru olmayacaktır.
Eğer anakartınız üzerinden güncelleme yapıyorsanız şu adımları takip etmeniz gerekmektedir.;
Bilgisayarınızın açılışı sırasında BIOS ekranına girmenizi sağlayacak olan tuşa basmanız ile işlemlerinize devam edebileceksiniz. BIOS’a ulaşmak için genellikle DEL, F12 gibi tuşlar yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte yeni nesil yazılımlara ait arayüzler ile mouse ile de BIOS’ a ulaşmak daha kolaydır.
Bu noktada önemli bir uyarıda bulunmakta fayda olacaktır. BIOS güncelleme işlemi oldukça risklidir ve hatalı bir adım bilgisayarınızın bir daha açılmamasına neden olabilir. Dolayısı ile ankartınızla ilgili tüm uyarıları ve bilgilendirmeleri gözden geçirmeniz faydanıza olacaktır.
Anakartın marka ve modelini doğru öğrenmeniz çok önemlidir. Çünkü her anakart marka ve modeli için farklı bir BIOS sürümü gerekmektedir. Bu bilgiler anakartın üzerinde yer almaktadır ancak bunun için CPU-Z gibi yardımcı yazılımları da kullanabilirsiniz dilerseniz. Örneğin bu program ile yaygın olarak kullanılan Intel ve AMD sistemlerine ait model bilgilerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Hatta bu program ile ana kartınızda mevcut olan sürüm ile yükleyeceğiniz yeni sürüm arasında karşılaştırma bile yapabilirsiniz.
Windows ile güncelleme işlemi için BIOS’ ta ki uygun menüleri kullanmanız gerekmektedir. BIOS güncellemesi indirdikten sonra, bilgisayarınızdaki herhangi bir program gibi kuruluma devam edebilirsiniz. Tamamlandıktan sonra ise BIOS güncellemesinin aktif olması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız yeterli olacaktır.
Bu içeriğimizde .TR domain tescilleri için TRABİS'in talep ettiği destekleyici belgeler konusunda detaylı bilgi sağlayacağız.…
Filezilla güncellemelerinden sonra veya ilk FTP bağlantısı denemenizde sunucu bağlantısının SSL/TLS hataları nedeniyle başarısız olması…
.com.tr uzantılı alan adı satın almak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri inceledikten sonra https://www.niobehosting.com/domain-sorgulama/com-tr-domain/ adresine girerek alan…
Google Chrome kullanıcılarının bir web sayfasına göz atarken aldıkları en yaygın hatalardan biri de, DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN’dir.…
Bluestacks Nedir, Ne İşe Yarar? BlueStacks, ilk olarak 2011 yılında masaüstü bilgisayarlarla mobil oyunlar oynarken…
Wi-Fi Nedir? Açılımı Wireless Fidelit olan Wi-Fi’yi kısacası kablosuz bağlantı alanı olarak tanımlamak mümkündür. Örneğin;…